Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


15.04.2013

Потруєння насіння ярих культур


За вологої весни, сходи ярини можуть постраждати від ураження хворобами, інфекційний фон яких в грунті і насінні достатній


Потруєння насіння ярих культур

Незабаром розпочнеться передпосівна кампанія, будуть запропоновані нові та вже відомі сорти ярих культур, нові технології  їх вирощування, препарати для захисту рослин.

Пройдуть науково-практичні семінари науковців та практиків аграрної справи, але виробнику, якщо він прийшов на землю отримувати високі та якісні врожаї, необхідно знати, що лише виважений підхід з урахуванням останніх наукових розробок, практичних навичок у технологіях вирощування зможе принести стабільність в економіку виробництва.

Наразі зупинимося на одному з ключових моментів передпосівної роботи. По-перше, необхідно ретельно підготувати насіння для посіву. Залишилося небагато часу для того, щоб одержати фітопатологічну характеристику кожної партії насіння. Проведення фітоекспертизи є бажаним, оскільки лише знаючи, яку інфекцію воно має, можна зробити правильний вибір протруйника.

По-друге, сам вибір протруйника важливий. Вже традиційно господарства "атакує" величезна кількість фірм, комерсантів різного ґатунку зі ще більшим набором протруйників. На жаль, свої послуги, окрім високих професіоналів, пропонують і явні шарлатани (таких зараз вкрай багато). Що ж робити виробникові? Як завжди, користуватися препаратами лише відомих, з позитивними рекомендаціями фірм та використовувати напрацювання тих науковців, до яких є довіра.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як консервувати та зберігати березовий сік

В результаті вибіркової фітоекспертизи насіння ярих зернових встановлено, що в більшості проб насіння заражене різними збудниками хвороб (фузаріоз, септоріоз, гельмінтоспоріоз, борошниста роса, альтернаріозта сажкові хвороби).

Виходячи з цього, фітосанітарний стан посівів ярих культур весною буде залежати від погодних умов, що складуться. Тому необхідно бути готовим до розвитку будь-яких ситуацій.

За посушливої весни, найбільшої шкоди ярим і будуть завдавати злакові мухи, попелиці, блішки та вірус жовтої карликовості ячменю. За вологої весни, сходи ярини можуть постраждати від ураження хворобами, інфекційний фон яких в грунті і насінні достатній.

Тому передпосівне протруєння насіння ярих культур позбавить в майбутньому від багатьох проблем. Також слід зауважити, що протруєння є єдиним заходом боротьби проти сажкових хвороб і є найефективніший метод захисту рослин від насіннєвої та ґрунтової інфекції у початкових фазах розвитку.

Державний фітосанітарний інспектор Полтавської області


Схожі матеріали:
👁 914
Категорія: Актуально
Теги: альтернаріозта сажкові хвороби, борошниста роса, гельмінтоспоріоз, фузаріоз, септоріоз, насіння. яра культура




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ