Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


02.09.2021

Аеродинамічний парус Spinnaker3 очистить орбіту Землі від космічного сміття


Альтернативою є використання системи, яка потребує палива і складної техніки


Інженери Університету Purdue розробили аеродинамічний парус Spinnaker3 для очищення космічного сміття, який призначений для прискорення збирання з орбіти космічного сміття на висоті до 645 км, щоб він безпечно згорів в атмосфері Землі. Незабаром вітрило буде піддане випробуванням на відпрацьованій ракеті-носії на висоті близько 322 км.

Аеродинамічний парус Spinnaker3
 

Згідно із законом супутники під американським прапором повинні бути або зняті з орбіти, або відправлені на безпечне зберігання протягом 25 років після припинення роботи. Стандартний спосіб зробити це - використовувати двигуни космічного корабля, щоб вивести його на правильну орбіту утилізації. Проблема в тому, що такі системи підрулюючих пристроїв і додаткове паливо, необхідне для остаточного зміни траєкторії, збільшують масу супутників, збільшуючи витрати і зменшуючи їх можливості.

Альтернативою є використання системи, яка потребує палива і складної техніки. Одним із прикладів цього є гальмівне вітрило, яке розширюється і пасивно вловлює випадкові молекули в розрідженій атмосфері на низькій навколоземній орбіті, змушуючи орбіту корабля затухати до тих пір, поки він не потрапить в атмосферу.

Такі вітрила вже тестувалися, але Spinnaker3 трохи краще, озброївшись 3-метровими гиками, щоб розгорнути мерехтливе, напівпрозоре вітрило з фторованого полііміда на 18 кв. м. Це вітрило досить велике, щоб допомогти знятю з орбіти не тільки супутник, але і розгінний блок ракети-носія з висоти до 650 км.

Spinnaker3 планується запустити на ракеті Firefly Aerospace Alpha, що злітає з бази космічних сил Ванденберг в Каліфорнії. Після виходу на орбіту вітрило буде використовуватися для зняття з орбіти верхнього ступеня корабля Alpha приблизно за 15 днів замість передбачуваних 25 днів без сторонньої допомоги.

Новий парус був розроблений стартапом Vestigo Aerospace LLC в рамках премії NASA Phase I Small Business Innovation Research за допомогою 18 студентів і аспірантів, а також викладачів і співробітників Лабораторії космічних польотів Purdue.

Аеродинамічний парус Spinnaker3
 

Purdue завершила наземні випробування на початку цього року, а Каліфорнійський політехнічний університет в Сан-Луїс-Обіспо надав авіоніку і системи візуалізації, які будуть відправляти фотографії вітрила з космосу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії створили робота-компаньйона з рухомими руками, він вміє показувати жести. Як він виглядає?

«Багато що може вилетіти саме по собі приблизно через сто років, але це не принесе нам ніякої користі», - каже Арлі Блек, доктор філософії Purdue, кандидат в області аеронавтики і космонавтики. «Ми хочемо прискорити цей спуск за допомогою гальмівного вітрила. Беручи до уваги прогнозовані атмосферні умови ракети-носія Firefly Aerospace може самостійно сходити з орбіти на малій висоті протягом 25 днів. При використанні Spinnaker3 процес спуску з орбіти буде скорочений до 15 днів».

Схожі матеріали:
👁 408
Категорія: Технології
Теги: аеродинамічне вітрило, космос, космічне сміття




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ