Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.12.2021

Автомобільне крісло з датчиком тиску виявлятиме п'яних водіїв


Команда розробила датчики сидіння, що визначають тиск, які можуть спостерігати рухи тіла водія.


Ми вже бачили різні системи, які використовують вбудовані в автомобіль камери для виявлення водіїв у стані алкогольного сп'яніння, але група японських учених стверджує, що така технологія не завжди надійна. Їхня альтернатива? Автокрісло для виявлення п'яного водія.

Системи на основі камери зазвичай працюють так: у деяких випадках зовнішні камери, спрямовані вперед, виявляють характерні рухи автомобіля, такі як дрейф між смугами руху або раптові маневри, що коригують. В інших випадках внутрішні камери стежать за обличчям водія, виявляючи такі речі, як закриття повік або опускання голови.


Автокрісло для виявлення п'яного водія
 

На думку дослідників з Японського національного інституту передових промислових наук та технологій, обидві установки мають потенційні недоліки. Вчені заявляють, що зовнішні камери можуть бути закриті сміттям, наприклад, брудом, а внутрішні камери можуть не працювати у темряві.

Що може виявитися надійнішою альтернативою? Команда розробила датчики сидіння, що визначають тиск, які можуть спостерігати рухи тіла водія.

Один із цих датчиків, який був поміщений на спинку стільця, міг визначати серцебиття та частоту дихання випробуваного – ці фактори змінюються по-різному, коли водій стає сонним. Два інші датчики на сидінні змогли виявити, коли доброволець нахилився вліво або вправо – знову ж таки, такі рухи можуть вказувати на те, що водій засинає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Lexus представив концепт позашляховика - баггі ROV з водневим двигуном

Датчики виготовлені із п'єзоелектричних матеріалів, які при механічному впливі виробляють електричний струм. Зазвичай такі речовини не витримують високих температур, і для цього потрібне електричне обладнання, яке використовується в автомобілях.

Дослідники вирішили цю проблему, помістивши коаксіальний кабель, що вимірює електричний струм, у складений лист зі спеціального п'єзоелектричного матеріалу. Цей матеріал складався з поліімідної пластмасової підкладки з плівкою оксиду цинку, нанесеної на один бік, та срібної пасти, нанесеної трафаретним друком на обох сторонах. Термостійкий датчик, що вийшов, не постраждав від температур до 250 ºF (121 ºC).

Схожі матеріали:
👁 1184
Категорія: Технології
Теги: винахід, автомобіль, зроби сам




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ