Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


09.01.2022

Як дівчата «ховають тугу» у Степанів день: прикмети та заборони 9 січня


Не можна в цей день рубати дрова до заходу сонця, займатися рукоділлям, морити коней голодом, брати в руки ніж чоловікам


Православні українці 9 січня, після Собору Пресвятої Богородиці, святкують Степанів день. У цей день вшановується пам'ять Стефана Первомученика.

Святий Стефан був архідияконом, апостолом від сімдесяти і першим християнським мучеником. Згідно з церковним переказом, він проповідував слово Боже в Єрусалимі та прославився «великими чудесами та знаменами».

9 січня Степанів день: прикмети та заборони
 

У середині 30-х років святий постав перед судом Синедріона і в результаті був побитий камінням за проповідь. Приймаючи мученицьку загибель, Стефан звернувся до Ісуса Христа з проханням прийняти його дух та молитвою про своїх убивць.

У народі святий Степан шанувався як покровитель худоби. Цього дня прийнято було наймати пастухів. Коней на Степана напували і годували зі срібного посуду: вважалося, що це убереже тварин від хвороб.

Наші пращури встановлювали осикові кілки, щоб захистити будинок і худобу від відьом по кутах двору. Дівчата у Степанів день «ховали» тугу: у спеціальну, «згубну» чашу зливали воду, щоб змити смуток із серця.

У Степанів день також було заборонено робити певні види робіт. Так, не можна в цей день рубати дрова до заходу сонця, займатися рукоділлям, морити коней голодом, брати в руки ніж чоловікам, викидати хлібні коржики, носити в кишені великі купюри. Також раніше дівчата, прокинувшись, не ступали босою ногою на підлогу, не прочитавши «Отче наш» дев'ять разів. Вважалося, що інакше можна втратити красу.

Наші предки любили у цей день спостерігати за погодою. Так, вважалося, що якщо падає сніг на Степана, то це до сирої погоди, а якщо ворони сідають на сніг або червона луна, то це до поетпління. Також, якщо в цей день дерева покрито інеєм, то це до хорошого врожаю зерна, а якщо зайці близько до людей підходять, то це до похолодання. Вважалось, що чим нижче птахи на деревах сидять, тим тепліше буде наступний тиждень.

Схожі матеріали:
👁 578
Категорія: Актуально
Теги: заборони, Степанів день, прикмети, Святий Стефан




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ