Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.08.2022

Як вибрати актуальну материнську плату правильно


Як вішалка починається з театру, так і хороша комп'ютерна система починається з материнської плати


Як вибрати актуальну материнську плату правильно

Важко посперечатися, але серце вашого комп'ютера – це не процесор чи відеокарта, а материнська плата, від якої залежить якщо не все, то багато чого. Як купити те "саме" без розчарувань

Як вішалка починається з театру, так і хороша комп'ютерна система починається з материнської плати. Адже саме від її надійної роботи залежить комфорт, продуктивність та просто стабільна робота вашого комп'ютера. Все через "модульність" - адже саме до "матері" пристиковується ЦП, оперативна пам'ять і HDD (SDD) і відеокарта (якщо вона потрібна).

Що таке хороша материнська плата - "це не лише цінне хутро...", а щось більше, і ось про це "велике" буде розказано нижче. Адже від таких "нюансів" можна отримати як радість буття, так і бочку гіркого розчарування. Як ви зрозуміли, продуктивність, а точніше продуктивність – це ось наше все.

Влаштування сучасної материнської плати

Коротко поговоримо про "анатомію" сучасної материнки:
  • Чіпсет - це набір блоків мікросхем, що регулюють роботу системи загалом.
  • Сокет - роз'єм для встановлення та підключення ЦП, На сьогоднішньому ринку залишилося лише два монополісти цих диво-кристалів. Як неважко здогадатися, це технологічні компанії Intel та AMD
  • Форм-Фактор - це "форми" або по-нашому по-сільському - розмір материнки, від "малят" до справжніх рубенівських красунь.
  • VRM - що це за "звір" такий буде описано нижче.
  • Роз'єми - входи-виходи на материнській платі, призначені для підключення різних пристроїв і "девайсів".

Влаштування сучасної материнської плати

Сокети AMD та Intel

Для просунутих користувачів знання про те, що роз'єми у AMD і Intel різні, відноситься до розділу "Капітан очевидність", але новачкам про це завжди потрібно пам'ятати. Нижче буде приклад такого розмаїття.

Intel - сокет LGA (приблизно перекладається як матриця контактних майданчиків), інтелівський роз'єм, що "еволюціонує" зі стадії FC-PGA, що володіє рядом переваг-відмінностей від останнього, що полягають у функції захисту при довготривалих або просто необережних перевезень-перенесення в зборі з материнкою, і нової інженерної конструкції, через збільшення сили струмів краще протистояти так званій історії з паразитними наведеннями.

Інтелівський сокет LGA 1700
 
Інтелівський сокет LGA 1700.

Чіпсет відповідає за підключення та роботу наступного "комп'ютерного багатства": центрального процесора, різних накопичувачів інформації, оперативної пам'яті, відеокарти та деяких інших пристроїв (приклад - мережева карта або плата відеозахоплення). Чіпсет - досить важлива штука, саме він "знавцям" допомагає визначити підійде, а точніше - "заведеться" чи конкретна оперативна пам'ять на вашому залозі, чи вдасться "втиснути" процесор у цей сокет та багато іншого.

Ось що зараз найактуальніше, спочатку, за традицією та старшинством почнемо з Intel:
  • старший Z490 - Підтримка розгону та сучасних новомодних "штучок"
  • середній Q470 - Те саме, що й вище, але "без перламутрових гудзиків"
  • середній H470 - до комплекту входить встановлений модуль Wi-Fi
  • W480 - для так званих робочих станцій
AMDішне сімейство:

Сокет AM4
 
Сокет AM4
 
  • X570 (альтернатива X470 та X370) - Підтримка розгону та PCIe 4.0 та системи двох відеокарт
  • B550 (альтернатива B350) - Той самий розгін, підтримка NVMe та новітніх процесорів AMD
  • A520 (альтернатива A320) – Дешевий компроміс.

Розмірник (Форм-фактор)

Розмір материнської плати або модно-молодіжно - так званий Форм-фактор. Чим більший розмір, тим більше можна розмістити "зовнішні пристрої" на материнці. Але тут потрібно знати таке: більшості користувачів "за очі" вистачить розміру ATX. Більше - надмірно, а ось "апетити", що зросли з часом, а вони зростуть - не дадуть вам розгулятися у форм-факторі Micro.

Публікую в порядку зменшення розмірів.

Форм-фактори материнок.

Форм-фактори материнок.
 
✔️ EATX - найбільший розмір - для комп'ютерних ентузіастів та геймерів-екстремалів, ідеальний варіант для сервера.

✔️ ATX - середнячок для стандартних бажань та можливостей звичайної людини, але є й винятки

✔️ Micro-ATX - всього потроху. Через невеликі розміри дані "мамки" мають меншу кількість роз'ємів, як і своїми можливостями.

✔️ Mini-ATX - справжній "дамський угодник" - малюк такий маленький, що виглядатиме непомітною крихтою в порівнянні з "багатирем" ATX

Зовнішні роз'єми "матері"

Сучасні моделі материнських плат мають усі необхідні актуальні роз'єми. Але оскільки наш мануал для новачків – описуємо деякі "слоти". Наприклад, усім відомий USB від ультрамодного USB 3.2 Gen2x2 до "вічної класики" - USB 2.0. І, звичайно ж не забуваємо про "насущний" USB type-C, адже саме його лише підтримують сучасні смартфони.


Зовнішні роз'єми "матері"

Voltage Regulator Module

Voltage Regulator Module – вона ж підсистема живлення. Просунуті користувачі та геймери знають важливість цього слова, а ось новачкам воно нічого не говорить, але саме від цього словосполучення залежить продуктивність та стабільність вашої комп'ютерної системи, причому стрибки та перебої в електропостачанні системного блоку можуть наробити бід – аж до виходу з ладу материнської плати, і одним натисканням кнопки "перезавантаження" вже не відбудешся ...

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ТОП-10 кулерів для процесорів: від бюджетних до флагманських

Тому імпульсний перетворювач постійної напруги не баловство - а необхідна "деталь інтер'єру". Не вдаватимемося до подробиць, але "потужність" і якість роботи VRM залежить від кількості "фаз" - чим більше, тим краще. Щоправда виробники дешевих материнок використовують хитрощі, практикуючи "посилені" фази.

Простому ж користувачу необхідно запам'ятати чим потужніший процесор, тим більше фаз йому необхідно, так само ключову роль VRM грає при розгоні. Тому ще раз: вибираємо багато фаз, добротний великий радіатор та відомий виробник – наприклад той самий Asus.


VRM та зверху охолоджуючі радіатори

VRM та зверху охолоджуючі радіатори

Резюме

Завдяки ось таким нехитрим рекомендаціям навіть новачок-незнайка сяк-так самостійно зможе вибрати не "залежалий товар", а більш-менш актуальні мамки для комфортного існування в найближчу пару-трійку років з можливим апгрейдом, граючи в сучасні іграшки (за наявності актуальної відеокарти та процесора) або займаючись іншими ресурсомісткими операціями.


материнська плата


Схожі матеріали:
👁 369
Категорія: Технології
Теги: Чіпсет, Intel, комп'ютер, материнська плата, роз'єми




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ