Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.08.2022

ТОП-10 кулерів для процесорів: від бюджетних до флагманських


Список заслуговують на увагу повітряні систем охолодження для CPU – з перевагами та недоліками


ТОП-10 кулерів для процесорів: від бюджетних до флагманських

У рамках даного матеріалу ми розглядатимемо рішення надбюджетного та бюджетного цінових сегментів, так і моделі середнього рівня, і навіть суперкулери. Ми постараюся наголосити на перевагах і недоліках різних СО, а також на тому, для яких саме процесорів їх доцільно використовувати. Досвідчені комп'ютерники, ймовірно, знайдуть у цій статті для себе мало нового, а ось для новачків у світі ПК представлена ​​в ній інформація може виявитися дуже корисною. Тож поїхали!

Як вибрати кулер для процесора: короткий алгоритм

  1. Якщо ви вибираєте кулер до вже наявного заліза - уточніть, які є обмеження. А саме – максимальна висота радіатора (залежить від корпусу) та сокет (залежить від процесора та материнської плати). Якщо збираєте ПК з нуля – враховуйте ці моменти та не вибирайте надто вузький корпус, інакше габаритні системи охолодження встановити не вдасться. Іноді суперкулери ще й перекривають слоти для оперативної пам'яті або роз'єм PCI-Express для відеокарти. Звіряйте габарити до покупки.

  2. Дізнайтесь реальний TDP вашого процесора. Наприклад, Intel Core i5-11400F із заявленим TDP 65 Вт може споживати до 150 Вт, якщо в BIOS відключено ліміт з енергоспоживання. А відключати його треба, інакше процесор працюватиме зі значно урізаною продуктивністю.

  3. Дізнатися реальний TDP можна, ознайомившись із оглядами та тестами від авторитетних ресурсів та оглядачів. Саме від авторитетних – не від Noname-каналів з Youtube, які можуть брати цифри зі стелі. Можуть допомогти і відгуки, але ставитись до них треба з певною часткою недовіри та обережності, особливо до тих, що не підкріплені скріншотами та фото.

  4. Додайте до реального TDP процесора 20-30% запасу зверху. Це потрібно для того, щоб вентилятор обраного кулера працював не на максимальних обертах, і рівень шуму не був надмірним. Також, якщо кулер вибраний із запасом, системний блок можна рідше чистити від пилу.

  5. Виставте на сайті агрегатора або вибраного магазину (а краще за кілька) потрібні фільтри. Максимальна висота радіатора, сокет, TDP. З виданих системою варіантів подивіться найпопулярніші, які мають велику кількість позитивних відгуків і просто сподобалися. Вивчіть їх уважніше, перегляньте огляди, ознайомтеся з думками покупців.
Важливо!

Заявлений виробником TDP кулера не завжди відповідає реальному, у разі рішень від деяких виробників з Китаю він може бути на десятки Вт нижче. Це ще одна причина вибирати систему охолодження із солідним запасом. Купувати до шестиядерника з TDP в стрес-тесті, що не розганяється, рівним 150 Вт, кулер, розрахований на 200-220 Вт - цілком нормально. Але не забувайте про здоровий глузд – система охолодження для процесора не повинна коштувати, як сам процесор. І навіть як 70% ціни процесора. Якщо не йдеться про екстремальні збірки ентузіастів і кастомні «водянки».

Топ-10 кулерів для процесорів у 2022 році

Акцентувати увагу на сокетах, що підтримуються, ми будемо не у всіх випадках, тому що стара ревізія може, наприклад, не підтримувати LGA 1700, і вам доведеться докуповувати кріплення або писати виробнику, а нова вже його підтримуватиме. Відзначимо лише, що розглянуті нижче кулери підходять для Intel LGA 1200/115X і AMD AM4, а ось з приводу LGA 1700 у кожному випадку краще уточнювати окремо.

AeroCool Verkho 2 (110 Вт)


AeroCool Verkho 2 (110 Вт)

AeroCool Verkho 2 – це точка відліку, кулер, рішення слабше якого для домашньо-ігрових ПК розглядати за рідкісним винятком у принципі немає особливого сенсу. За заявами виробника, він здатний впоратися з процесорами з TDP до 110 Вт, і це відповідає дійсності. Складається кулер з невеликого радіатора з двома тепловими трубками та 90-міліметрового вентилятора з автоматичним регулюванням швидкості обертання крильчатки в діапазоні від 800 до 2000 обертів на хвилину.

Висота радіатора Verkho 2 складає всього 142 мм, що дозволяє використовувати його у невеликих корпусах.

Розглянутий кулер оптимально використовувати з двоядерними і чотириядерними процесорами, що не розганяються, такими, як, наприклад, Intel Core i3-10100. Можна його купувати і відносно холодним (не до всіх!) шестиядерникам, але при ресурсомістких навантаженнях вентилятор кулера буде працювати на близькомаксимальних оборотах, і все одно може не впоратися - в результаті ви отримаєте і високий рівень шуму, і тротлінг. Якщо купуєте шестиядерний CPU - рекомендуємо переплатити і за кулер, розрахований на TDP хоча б 150, а краще 180 Вт.

Переваги:
  • Максимально доступна ціна
  • Пристойна для такої низької вартості ефективність охолодження
  • Мала висота радіатора
  • Автоматичне регулювання швидкості обертання вентилятора (в даному ціновому сегменті є далеко не завжди)
Недоліки:
  • Підходить тільки для відносно холодних процесорів – з 2 або 4 ядрами, або для шестиядерників із включеним лімітом TDP
  • Актуальний тільки для надбюджетних чи бюджетних зборок – в інших випадках краще переплатити хоча б за GAMMAXX 400 V2
  • Не найзручніші кріплення

PCcooler GI-X4B V2 (145 Вт)

PCcooler GI-X4B V2 (145 Вт)

PCcooler GI-X4B V2 коштує відчутно дорожче, ніж AeroCool Verkho 2, але при цьому і перевершує його за всіма основними параметрами: тут і радіатор масивніший, і теплових трубок чотири, а не дві, і вентилятор 120-міліметровий, а не 90-міліметровий . Зрозуміло, вищим і показник TDP, на який розрахований кулер – виробник повідомляє про 145 Вт. А ще у «вертушки» є кругове підсвічування. Висота радіатора у GI-X4B V2, до речі, як і у розглянутого раніше рішення, дуже скромна - всього 148 мм, що дозволяє встановлювати його в більшість компактних корпусів, не кажучи вже про стандартні Midi Tower.

Використовувати PCcooler GI-X4B V2 раціональніше для чотирьохядерників і відносно холодних шестиядерників, хоча для останніх, якщо ліміт TDP відключений, він підходить, що називається «впритул» – в іграх проблем практично напевно не буде, а ось в ресурсомісткому програмному забезпеченні, і, особливо, в стрес-тестах, охолоджувач може трохи не впоратися або впоратися тільки на обертах вентилятора, близьких до максимальних. Затребуваність кулера, що розглядається, сильно залежить від його вартості – якщо у вашому регіоні його можна придбати значно дешевше, ніж GAMMAXX 400 V2 або ID-COOLING SE-224-XT Basic – він заслуговує на увагу. Якщо ж зазначені дві моделі коштують найдорожче на пару-трійку сотень рублів - вони виразно виглядають набагато цікавіше.

Переваги:
  • Невисока ціна (хоч і не у всіх магазинах)
  • Достатня для шестиядерників, що не розганяються, ефективність охолодження, якщо говорити про геймінг
  • Відмінна сумісність з більшістю корпусів
  • Тиха робота
Недоліки:
  • Сильний розкид цін – часто вигідніше взяти умовний GAMMAXX 400 V2, трохи переплативши
  • Не найпростіша установка
  • Прямий контакт теплотрубок із кришкою оптимальний не для всіх CPU

DeepCool GAMMAXX 400 V2 (180 Вт)

DeepCool GAMMAXX 400 V2 (180 Вт)

DeepCool GAMMAXX 400 V2 без жодного перебільшення можна назвати «народним кулером» – його люблять рекомендувати в пару Intel Core i5-11400F, AMD Ryzen 5600X та іншим шестиядерникам. При цьому популярність охолоджувача легко пояснюється поєднанням достатньої для цільових сценаріїв використання ефективності відведення тепла та невисокої ціни. Він справді без будь-яких проблем справляється з охолодженням процесорів рівня Intel Core i5-11400(F), 12400(F) та AMD Ryzen 5 5600X, навіть з урахуванням «турбобусту». Мабуть, у ціновій категорії до 2 тисяч рублів GAMMAXX 400 V2 є одним з оптимальних варіантів.

Примітно, що з погляду конструкції охолоджувач, що розглядається, складно назвати сильно виділяється з ряду конкурентів. Середніх розмірів радіатор з чотирма тепловими трубками і 120-міліметровий вентилятор є у безлічі кулерів, але багато хто з них поступається моделям DeepCool, ті ж, що відчутно перевершують, в основному коштують як мінімум на тисячу рублів дорожче. Висота радіатора розглянутого кулера становить 155 мм.

Переваги:
  • Відмінне співвідношення вартості та характеристик
  • Більш ніж достатня ефективність охолодження для актуальних шестиядерних CPU (без ручного розгону)
  • Широка доступність у магазинах
  • Невисокий рівень шуму
Недоліки:
  • Прямий контакт теплових трубок з теплорозподільною кришкою оптимальний не для всіх процесорів
  • Досить швидке збільшення ціни в багатьох магазинах, що випереджає подорожчання інших кулерів.

ID-COOLING SE-224-XT Basic (180 Вт)

ID-COOLING SE-224-XT Basic (180 Вт)

ID-COOLING SE-224-XT Basic – це альтернатива DeepCool GAMMAXX 400 V2, трохи ефективніша на високих оборотах вентилятора, але й дещо шумніша в подібному режимі роботи, вибирати ж із цих двох кулерів можна за принципом «що дешевше» або « що простіше купити». Як і розглянутий раніше охолоджувач, SE-224-XT Basic складається з середнього за габаритами радіатора з чотирма тепловими трубками і 120-міліметрового вентилятора - останній може видавати до 1800 обертів на хвилину. Модель буде гарним вибором для будь-якого актуального шестиядерного процесора, якщо ручний розгін останнього неможливий чи не планується. Висота радіатора – 154 мм.

Переваги:
  • Привабливе співвідношення вартості та характеристик
  • Хороша ефективність охолодження - кулер легко справляється з шестиядерниками, що не розганяються.
  • Сумісність з більшістю Midi Tower корпусів
  • Проста установка
  • Мінімалістичний дизайн
Недоліки:
  • Не варто брати «впритул» до гарячих процесорів – рівень шуму на високих обертах вентилятора досить відчутний
  • Термопаста в комплекті – посередньої якості, краще використовувати іншу
  • Знову ж таки, технологія прямого контакту теплотрубок ідеальна не для всіх CPU

DeepCool GamerStorm Lucifer V2 (200+ Вт)

DeepCool GamerStorm Lucifer V2 (200+ Вт)

Lucifer V2 – кулер досить незвичайний. Тому є кілька причин. По-перше, в документації заявлено, що він розрахований на TDP у 200 Вт, що виглядає як дещо занижене значення, а на російськомовному сайті – що на TDP у 300 Вт, що виглядає, у свою чергу, як значення сильно завищене. По-друге, він просто величезний – мова в першу чергу про висоту радіатора (167 мм), але не лише – на деяких системах може перекрити слоти для модулів оперативної пам'яті. По-третє, для своїх параметрів кулер коштує дуже дешево (близько 3 тисяч рублів на момент написання статті), що, втім, пояснюється тим, що більшість бюджетних Midi Tower корпусів він просто не влізе.

Розглянуту модель можна використовувати для будь-яких шестиядерників, як нерозганяються, так і розганяються, а також для восьмиядерників, що не розганяються, і, обмежено, для восьмиядерників в режимі фіксації тактової частоти на порівняно високих, але залишаються в передбачених виробником рамках, відмітках. Кулер дійсно дуже габаритний та важкий – він важить більше 1 кг, також передбачено 6 теплових трубок та 140-міліметровий вентилятор. Через розміри – варіант скоріше для досвідчених користувачів, ніж для новачків.

Переваги:
  • Достатня для восьмиядерних CPU, що не розганяються, ефективність охолодження
  • Один із найдоступніших кулерів на «чесні 200+ Вт»
  • Масивний радіатор із шістьма тепловими трубками
  • Можливість додавання другого вентилятора
Недоліки:
  • Великі габарити - може не влізти в корпус або перекрити слоти для оперативної пам'яті
  • Складність установки, особливо на AM4
  • Шумнуватий на високих оборотах

Arctic Cooling Freezer 34 eSports DUO (210 Вт)

Arctic Cooling Freezer 34 eSports DUO (210 Вт)

Arctic Cooling Freezer 34 eSports DUO – ефективний і при цьому досить тихий кулер, розрахований на процесори з TDP до 210 Вт. Високу продуктивність йому забезпечують добре продувний радіатор з чотирма тепловими трубками і два 120-міліметрові вентилятори, здатні працювати в діапазоні від 200 до 2100 оборотів за хвилину. На жаль, за останні кілька місяців розглянута модель подорожчала сильніше за багатьох інших і зараз пропонується більшістю рітейлерів за 5 з лишком тисяч рублів. Чи варто брати її за такі гроші – це вже велике питання, адже значно ефективніший суперкулер DeepCool Assassin III коштує не дуже дорожче. Якщо ж вам вдасться знайти eSports DUO за невеликою ціною, то це відмінний вибір, якщо ви не володар одного з топових багатоядерних CPU, або не плануєте серйозного розгону. Висота радіатора кулера – 157 мм.

Переваги:
  • Хороша ефективність охолодження
  • Невисокий рівень шуму (якщо вентилятори крутяться не на максимальних обертах)
  • Сумісність з більшістю Midi Tower корпусів
  • Два вентилятори в комплекті
Недоліки:
  • Вартість помітно збільшилась за останні місяці
  • Не дуже дорожче можна знайти набагато ефективніший (але й габаритніший) DeepCool Assassin III
  • Знову прямий контакт теплотрубок

Thermalright Macho Rev.C Plus (240 Вт)

Thermalright Macho Rev.C Plus (240 Вт)

Лінійка кулерів Thermalright Macho особливої ​​вистави не потребує – її представники давно відомі комп'ютерній та ігровій спільноті. Macho Rev.C Plus - це чергова ітерація знаменитої системи охолодження, трохи змінена для того, щоб не заважати встановленню високих модулів оперативної пам'яті. Як неважко помітити по представленій вище фотографії, у радіатора кулера дуже висока посадка.

Також конструкція СО включає шість теплових трубок і продуктивний, але, при цьому, досить тихий 140-міліметровий вентилятор, що автоматично регулює швидкість обертання лопатей в діапазоні від 300 до 1300 оборотів в хвилину. Опціонально можна доукомплектувати кулер ще однією вертушкою - скоби для неї є. Macho Rev.C Plus підійде для відведення тепла від сучасних восьмиядерних CPU у режимі автоматичного розгону або ручної фіксації частот на високій позначці. Висота радіатора кулера складає 158 мм.

Переваги:
  • Поліпшена конструкція, що майже завжди забезпечує безпроблемну установку модулів пам'яті
  • Достатня для процесорів з вісьмома продуктивними ядрами ефективність
  • Тиха робота
  • Доступна для таких характеристик ціна
  • Багата комплектація – до неї входить навіть викрутка
Недоліки:
  • Ефективність охолодження могла б бути вищою з більш «оборотним» вентилятором
  • Немає підтримки сокету Intel LGA 1700

DeepCool GamerStorm Assassin III (280 Вт)

DeepCool GamerStorm Assassin III (280 Вт)

Від кулерів середнього та просунутого середнього цінових сегментів переходимо до суперкулерів. Почну, мабуть, із DeepCool Assassin III. Конструкція рішення типова для сегмента – масивний двосекційний радіатор, сім теплових трубок, два 140-міліметрові вентилятори. Варто зауважити, що цифра III у назві пристрою стоїть не просто так – це справді третя версія «Ассасіна», яка дещо відрізняється від попередніх.

Так, удосконалена форма радіатора дозволяє не перейматися сумісністю з більшістю материнських плат і модулів оперативної пам'яті. Що ж стосується безпосередньо відведення тепла, Assassin III - це повноцінний суперкулер, який сміливо можна використовувати з CPU, що розганяються, що мають вісім і більше ядр. До речі, висота радіатора у розглянутого кулера - 165 мм, і в багато шасі він просто не поміститься.

Переваги:
  • Доступна за мірками двосекційних суперкулерів ціна – навіть у наші кризові часи
  • Багата комплектація (знову ж таки, поклали навіть викрутку)
  • Сумісність із високими модулями оперативної пам'яті (у більшості випадків)
  • Відмінна ефективність охолодження
Недоліки:
  • Великі габарити - встановити вдасться далеко не в будь-який корпус
  • Не підходить для сокетів Intel LGA 1700 та AMD TR4
  • Досить високий рівень шуму на максимальних обертах вентиляторів.

be quiet! Dark Rock Pro 4 (250+ Вт)

be quiet! Dark Rock Pro 4 (250+ Вт)

Якщо вам потрібен суперкулер з мінімальним рівнем шуму, то ваш вибір – be quiet Dark Rock Pro 4. -4 градуси. Якщо ви не займаєтеся екстремальним розгоном, то це не критично, якщо ж займаєтеся, то вам варто звернути увагу на топові СЖО, що не обслуговуються, а краще - кастомні рішення. З помірним розгоном Dark Rock Pro 4 впорається без проблем, якщо йдеться про використання CPU в іграх, а не про стрес-тести або ресурсомістке ПЗ з використанням AVX-інструкцій: для таких завдань краще встановити в BIOS материнської плати корекцію частоти ядер у бік Зменшення на 100-200 МГц від звичайного розгону. Висота радіатора – 163 мм.

Переваги:
  • Відмінна ефективність охолодження при нижчому, ніж в інших суперкулерів, рівні шуму
  • Нові ревізії підтримують сокет Intel LGA 1700 (а для старих вам безкоштовно надішлють кріплення)
  • Привабливий зовнішній вигляд (на відміну від класичної версії Noctua NH-D15)
  • Багата комплектація та можливість встановлення третього вентилятора
Недоліки:
  • Часто перекриває слоти для модулів оперативної пам'яті (на сайті Be Quiet є інструмент перевірки сумісності з материнськими платами)
  • Через висоти радіатора, що дорівнює 163 мм, влізе не у всі Midi Tower корпуси
  • Ціна, що б'є по гаманцю

Noctua NH-D15 (250+ Вт)

Noctua NH-D15 (250+ Вт)

Noctua NH-D15 – легендарний суперкулер, який давно став еталоном для повітряних систем охолодження. Австрійська компанія вже два роки збирається випустити ще продуктивнішу модель, але постійно переносить терміни релізу – за актуальними на момент написання статті даними, наступник NH-D15 має вийти в першій половині 2023 року.

Для тих, кому не подобається дизайн класичної версії суперкулера Noctua, є NH-D15 chromax. black, виконаний у чорному кольорі. Що ж до якості охолодження – це один із найефективніших повітряних кулерів на ринку, а можливо, і найефективніший. Його можна використовувати з будь-якими процесорами, включаючи багатоядерні топові рішення, хоча для розгону того ж Intel Core i9-12900K, звичайно, краще підійде система рідинного охолодження з 360-міліметровим радіатором. Висота Noctua NH-D15 – 165 мм.

Переваги:
  •  
  • Чудова ефективність охолодження
  • Рівень шуму за мірками суперкулерів – нижче за середній
  • Вражаючі надійність та довговічність
  • Багата комплектація
  • Якщо в комплекті немає кріплень на сокет LGA 1700 – їх надішлють безкоштовно (але потрібно фото чека, що підтверджує покупку CPU і материнської плати)
Недоліки:
  • Висока вартість
  • Спірний дизайн класичної версії
  • Може перекривати слоти для модулів оперативної пам'яті
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Oppo анонсувала Watch 3 із чіпсетом Qualcomm Snapdragon W5

FAQ (Питання та відповіді)

Чому у статті є кулер А, але немає кулера Б?

На ринку багато повітряних систем охолодження для процесорів – зі своїми перевагами та недоліками. У цьому матеріалі ми постаралися розповісти про моделі, що заслуговують, на наш погляд, на увагу, але наявність елемента суб'єктивності в таких топах неминуче. Якщо якогось кулера у сьогоднішньому списку немає – це не означає, що він поганий. А якщо якийсь є – це не означає, що він добрий абсолютно для всіх користувачів та всіх сценаріїв використання.

Навіщо взагалі купувати суперкулер, якщо можна придбати систему рідинного охолодження, яка відводитиме тепло від CPU ефективніше?

У повітряних систем охолодження є переваги. Наприклад, вони часто забезпечують побічний обдув зоні VRM та її радіаторам, якщо такі є. До того ж, СЖО, яка гарантовано відчутно перевершить умовний Noctua NH-D15, і коштуватиме дорожче за нього, причому значно. А ще з високою часткою ймовірності виявиться більш гучною – якщо не через помпу, то через три виведені на одну з панелей корпусу вентилятори. І це ми ще не згадали про ризик протікання – хоч він і низький, але все ж таки присутній. Якщо ви не ентузіаст-оверклокер, і не любите працювати з комп'ютерним залізом як хобі, то, швидше за все, оптимальним вибором для вас буде повітряний кулер, а не СЖО.

У мене процесор із сокетом Intel LGA 1700/я планую придбання такого процесора. Як мені переконатися, що обраний кулер має відповідні кріплення?

Звіритись із сайтом виробника. Іноді до частини кулерів додають нові кріплення, а частини – ні. Якщо у старих ревізій немає потрібних кріплень, а нові – є, не замовляти обраний кулер в інтернет-магазинах, а придбати в одного з ритейлерів у вашому місті. І до оплати переконатись, що система охолодження випущена після потрібної дати і належить до нової ревізії.

Також виробники кулерів часто надсилають кріплення поштою – безкоштовно або за невелику оплату. Зазвичай, інформація про такі програми також є на їх офіційних ресурсах.

До речі, деякі магазини самостійно поділяють кулери старих та нових ревізій – у таких робити замовлення можна. Але краще заздалегідь проконсультуватися з підтримкою/співробітниками рітейлера.

Як дізнатися, чи не перекриє вибраний кулер слоти для модулів оперативної пам'яті?

Деякі виробники, як Be Quiet, дають можливість перевірити сумісність кулерів із тією чи іншою материнською платою на своєму офіційному сайті. В інших випадках доведеться вираховувати міліметри самостійно або уточнювати у підтримки компанії або більш досвідчених комп'ютерників. Єдиної бази сумісності кулерів з материнськими платами, де вказується, чи будуть перекриті слоти DIMM DDR4/DDR5 немає, або я таких не знаю. Можливо, хтось підкаже прості способи перевірити сумісність у коментарях.

Як ставити вентилятор чи вентилятори? Щоб повітряний потік йшов у правильний бік.

У більшості випадків вентилятори потрібно ставити так, щоб повітря надходило до системного блоку спереду, продувало комплектуючі і виходило ззаду і зверху. Винятком є ​​деякі нестандартні корпуси та конфігурації.

Висновок

У цій статті ми розповіли про десять заслуговують на увагу повітряні системи охолодження для процесорів. Звичайно, деякі з них підходять далеко не для всіх сценаріїв використання, а на ринку є інші цікаві моделі, але охопити весь асортимент в рамках однієї статті неможливо. Якщо у вас на прикметі є круті кулери, про які я не розповів – пишіть про їхні переваги у коментарях. Також пишіть, якщо знайшли в матеріалі помилку або просто хочете покритикувати його.

Схожі матеріали:
👁 466
Категорія: Технології
Теги: кулер, AeroCool Verkho 2, кулер для процесора, пк




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ