Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.07.2022

Канадська фірма Horizon Aircraft представила перший прототип гібридного "літакокоптера"


Завдяки такому ноу-хау, невеликий літачок здатний набрати максимальну швидкість 450 км\год і пролетіти "на одному баку" до півтисячі км.


Автор апарату та його дітище.

Канада славиться не лише найкращою хокейною командою у світі, а й своїми науковими кадрами. Саме так вирішила заявити про себе невелика фірма Horizon Aircraft, головний офіс якої знаходиться у Торонто. І на потіху публіці представила перший прототип гібридного апарату Cavorite X5, що літає, в половинному масштабі. Літні випробування ще не проводилися, але канадські хлопці мають серйозні плани: якщо все піде за планом, то до 2025 року буде створено повномасштабний літак з місцем для пілота.

Але у самого проекту цілком неясні перспективи: навіть самі творці не можуть відповісти на запитання: до якого льотного класу належить цей "попеляц": або це літак, або конвертоплан, або гелікоптер. Нескладно здогадатися, сертифікувати такого "Франкенштейна" важко. На думку розробників, Cavorite X5 можна віднести до літака з вертикальним зльотом та посадкою. Але за своєю суттю, цьому льотному засобу типовіші звичайні горизонтальні перельоти як у класичних літаків.


літакокоптер
 

Подібні летальні "конвертоплани" відомі давно, але розробники заявляють, що їхній винахід здатний здивувати, бо двигуни для вертикального переміщення сховані, як стильна вбудована побутова техніка, в крило літака. І це, як кажуть, не лише "стильно та молодіжно", а й дозволяє знизити лобовий опір повітря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Мобільна родина процесорів Intel Raptor Lake 13-го покоління випустить до кінця року

Завдяки такому ноу-хау, невеликий літачок здатний набрати максимальну швидкість 450 км\год і пролетіти "на одному баку" до півтисячі км. Та й про гібрид не було жартом: у цієї "пташки" є і АКБ для особливих режимів пілотування.

Крило літака"
 

Та й не обійшлося без хвалебних од автора. За його словами, маневреність і мобільність Cavorite X5 вражає: така швидкість і керованість на надмалих висотах - перше таке досягнення. І все це подається під супербезпечним соусом контролю з боку системи вертикального приземлення. Як кажуть, Ілон Маск палить осторонь.

І як мріяв Брендон Робінсон, він же засновник Horizon Aircraft, його дітище використовуватиметься військовим спецназом для десантних операцій. Хоча для таких цілей давно використовуються вертольоти.

Схожі матеріали:
👁 425
Категорія: Технології
Теги: Horizon Aircraft, конвертоплан, літакокоптер




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ