Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.03.2023

Очистка свердловини: як зрозуміти, що потрібно чистити воду в свердловині?


Складність обслуговування водозабірної системи залежить від її глибини.


Очистка свердловини


Рано чи пізно кожен власник свердловини зіткнеться із її забрудненням. Неприємний запах, осад на тарілках і склянках, жовтий колір води. це привід задуматися про чистоту свердловини для водопостачання. Забруднення системи забору води може призвести до зниження її напору і нерегулярної подачі. Це позначається не тільки на якості водопостачання, але і на властивостях рідини, що поставляється. Вжити заходів для очищення джерела води можна самостійно або звернутися до професіоналів, які здійснюють ремонт та обслуговування свердловин. Фахівці компанії «Кароліна» розуміють всю важливість будь-якої складової процесу та ретельно прораховують кожен крок.

3 основні причини забруднення свердловини для водопостачання

Забруднення джерела води відбувається через низку причин, серед яких варто виділити такі:

  1. Нерегулярна експлуатація свердловини. При недостатньому чи нерегулярному заборі води відбувається процес замулювання джерела. У товщі ґрунту біля фільтрів згодом накопичуються частинки осадових порід, глина та інші відкладення. Коли їх стає занадто багато, фільтри забиваються і вода не може безперешкодно проникати у ствол виробітку.
  2. Помилки вибору насоса. Якщо встановити роторне обладнання на глибину колодязя більше 10 метрів, швидкого замулювання конструкції не уникнути. В даному випадку це допоможе вирішити вібраційні глибинні насоси.
  3. Помилки у монтажі обладнання. Якщо фільтр та частина труби для забору води виходять за зону водоносного шару, виправити ситуацію допоможе лише буріння отвору до наступного водоносного горизонту.

Ще однією поширеною причиною забруднення свердловини є зменшений діаметр фільтра обсадної труби порівняно з трубою. У деяких випадках можна вжити заходів щодо очищення джерела води самостійно, але в більшості варіантів знадобиться допомога спеціалістів.

Спосіб очищення води в свердловині

Складність обслуговування водозабірної системи залежить від її глибини. Замулювання — це природний процес для деяких систем водопостачання. Виправити ситуацію допоможе промиванням фільтрів.

Провести самостійне очищення колодязя можна за наявності насоса високої потужності або з використанням желонки, яка є відрізком металевої труби. Це універсальний пристрій очищення дна свердловинного каналу від ґрунтових та мулових відкладень. Сам процес досить трудомісткий і вимагає багато вільного часу.

Якщо в систему очищення потрапляє грубий пісок, з великою ймовірністю пошкоджені фільтри. У такому випадку необхідно замінити несправний елемент.

Коли система фільтрів забивається дрібним сміттям, необхідне якісне промивання обладнання. Її можна здійснити за допомогою закачування води під тиском і подальшим відкачуванням разом з піском або мулом, що забив обладнання. Процедуру необхідно робити дуже обережно, щоб механічні снаряди не завдали джерелу шкоди.

Очистка свердловини

Очищення джерела води можна також здійснити за допомогою вібраційного або занурювального насоса в залежності від глибини, на якій розташована свердловина. Забезпечити розчинення забруднень допоможуть хімічні реагенти, які нерідко використовують для очищення фільтрів. Однак варто пам'ятати, що помилка у кількості підібраних хімікатів може завдати самому фільтру непоправної шкоди. 

Поради щодо догляду за свердловиною

Щоб якість води в джерелі завжди була на висоті, а водозабірна система працювала як годинник, необхідно дотримуватися простих рекомендацій щодо догляду за свердловиною: 

  1. Використовувати обладнання на регулярній основі та давати потрібне навантаження на нього. 
  2. Періодично здійснювати профілактичні чищення свердловини.
  3. Утеплювати систему на зиму.
  4. Здійснити ізоляцію країв отворів свердловини.

Не варто забувати про профілактику. Щоб водне джерело не засмічувалося, необхідно регулярно викачувати воду не тільки з верхніх шарів, а й з дна.



Схожі матеріали:
👁 343
Категорія: Прес-реліз
Теги: Очистка свердловини, догляд за свердловиною




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ