Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.09.2017

Пенсійна реформа: запитання та відповіді


Яким є зараз розмір мінімальної пенсії за віком?


Яким є зараз розмір мінімальної пенсії за віком?- Чи вирішить запропонована пенсійна реформа уряду всі пенсійні проблеми в Україні? Чи стане пенсійний Фонд бездефіцитним?

- Запропоновані урядом зміни є лише окремим кроком на шляху до фінансової збалансованості, стійкості та соціальної справедливості пенсійної системи. Проте запропоновані кроки не зможуть повністю вирішити проблеми недостатності розміру нинішніх пенсій для подолання бідності та забезпечення гідного рівня життя у похилому віці.

Щоб пенсії в країні зростали суттєво, має зростати внутрішній валовий продукт (ВВП). Проблеми пенсійного забезпечення неможливо вирішити дише- в рамках реформування солідарної системи - необхідно проводити більш активну політику в галузі зайнятості та ефективну економічну політику яка дає швидке зростання ВВП.

Для української солідарної пенсійної системи демографічна ситуація є вкрай несприятливою, і значного покращення не буде: сьогодні в країні на 1 пенсіонера приблизно припадає лише 1 працівник, за якого сплачують внески до Пенсійного фонду України (ПФУ). Зокрема, до 2060 р. частка людей віком 60+ зросте з теперішніх 22% до 34%, а їх співвідношення з чисельністю населення віком 18-59 років зросте майже вдвічі (до 70%). Співвідношення пенсіонерів 50 платників внесків зросте з 95% у 2016 році до 104% у 2045 році та 118,8% - у 2060 році.

При такому демографічному навантаженні на працюючих соціальних внесків на державне пенсійне страхування буде недостатньо для виплати гідних пенсій із солідарної системи. До пенсійної системи надходить лише частка (85,6215%) від сплачуваного єдиного соціального внеску (на сьогодні ставка ЄСВ складає 22%).

Запропоновані Урядом заходи дозволядть підтримувати у майбутньому стабільний коефіцієнт заміщення на рівні приблизно 25% (у середньому для всіх пенсіонерів), а пенсійні видатки сягатимуть 9-11% ВВП (зараз 10,8% ВВП).

- У скількох українців підвищаться пенси після реформи?

- З 1 жовтня 2017 року пенсії підвищать 5,6 млн. осіб завдяки осучасненню зарплатної бази, а загалом підвищення пенсій торкнеться 9 млн. осіб через збільшення прожиткового мінімуму та відповідного підвищення мінімальної пенсії. Урядом планується з 1 жовтня 2017 року застосовувати для розрахунку пенсій прожитковий мінімум для непрацездатних громадян, який було встановлено з 1 грудня 2017 року в розмірі 1373 грн., замість діючого 1312 грн. станом на 01.10.2017 року.

- Що саме зміниться у розрахунку пенсій?

- За новими правилами, на пенсію впливатимуть:
 
- середня заробітна плата застрахованої особи. При розрахунку пенси до уваги береться персональна заробітна плата особи за всі періоди роботи, починаючи з 1 липня 2000 року;

- середня зарплата в Україні, з якої сплачено страхові внески, за даними Пенсійного фонду України, за попередні 3 роки (за 2014-201.6 р.р.

- у розмірі 3764,4 грн. (на сьогоднішній день для 8,2 млн. осіб пенсія розрахована за застарілим показником зарплати -1198 грн. було у 2017 році);

- тривалість страхового стажу, протягом якого особа сплачувала пенсійні внески;

- вартість одного року страхового стажу. Згідно із запропонованими Урядом змінами до пенсійного законодавства, вартість одного року страхового стажу зменшується з 1,35% до 1% у формулі визначення коефіцієнту страхового стажу. Коефіцієнт страхового стажу (Кс) - один із показників (коефіцієнтів), який використовується у формулі обчислення пенси. Кс напряму залежить від тривалості стажу застрахованої особи.

- Який саме заробіток враховується для обчислення пенсії?

- Для обчислення пенсії враховується тільки офіційна заробітна плата (дохід) за весь період страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року, тобто заробіток, з якого оплачено внески. За бажанням особи для розрахунку пенсії може бути враховано заробіток за будь-які 5 років підряд за більш ранній період (до 1 липня 2000 року). Це можливо за умови надання особам довідки (підтвердження) про заробітну плату (з первинними документами) або в разі, якщо страховий стаж, починаючи з 1 липня 2000 року, становить менше 60 місяців. Заробітна плата (дохід) за період страхового :стажу, починаючи з 1 липня 2000 року, враховується за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України.

- Як визначають тривалість страхового стажу?

- Страховий стаж - період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувались страхові внески з сумі не меншій, ніж встановлений законодавством мінімальний страховий внесок. Для зарахування до страхового стажу повного місяця сума сплаченого внеску має дорівнювати сумі мінімального страхового внеску (сума мінімальної заробітної плати помножена на розмір ЄСВ). Зараз встановлена сума мінімального страхового внеску складає 704 грн. (22% ЄСВ від 3200 грн. мінімальної зарплатні).

Якщо сума сплаченого внеску є меншою, ніж мінімальний страховий внесок, особа має право доплатити необхідну суму з тим, щоб загальна сума сплачених коштів за відповідний місяць була не меншою, ніж мінімальний страховий внесок. Якщо таку доплату за бажанням особи не було здійснено, стаж враховується у пропорційно меншому розмірі за визначеною формулою.

- Яким є зараз розмір мінімальної пенсії за віком? Який буде розмір мінімальної пенси за віком після прийняття змін до пенсійного законодавства, запропонованих урядом?

- Зараз мінімальний розмір пенсії за віком, за наявності у чоловіків 35 років страхового стажу, а у жінок - 30 років, встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб (з 1 січня 2017 року -1247 грн., з 1 травня -1312 грн., з 1 грудня 2017 року -1373 грн.).

За пропозицією Уряду, з 1 січня 2018 року для осіб, які досягли 65-річного віку, мінімальний розмір пенсії за віком, за наявності / чоловіків 35 років, а у жінок ЗО років страхового стажу, буде встановлено в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, визначеної законом, і не має бути меншим від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

За наявності страхового стажу меншої тривалості, ніж це зазначено (35 років у чоловіків і 30 років у жінок), мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється в пропорційно меншому розмірі, виходячи з прожиткового мінімуму, встановленого для непрацездатних осіб. Така норма передбачена як у чинному законі, так і в законопроекті, запропонованому Урядом. Однак,законопроектом №6614 передбачається, що особам, які не мають повного стажу, призначені після 1 січня 2018 року пропорційно зменшені пенсії, з урахуванням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, будуть виплачуватись лише після досягнення 65 років. До досягнення цього віку таким особам може бути призначена державна соціальна допомога на умовах і в порядку, визначених Законом України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”.

- Яким є зараз максимальний розмір пенсії за віком?

- Максимальний розмір пенсії не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб. Такий розмір пенсії встановлюється з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством, крім доплати до надбавок окремим категоріям осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. На період до кінця 2017 року максимальний розмір пенсії не може перевищувати 10740 гривень.

- Що відбуватиметься далі з пенсіями тих жінок, які вийшли на пенсію у 55 років, адже у таких випадках розмір пенсії був зменшений у зв’язку з підвищенням пенсійного віку?

- За чинним Законом, до 1 січня 2015 року право на достроковий вихід на пенсію за віком мали жінки, яким виповнилося 55 років, якщо зони мали не менше ЗО років страхового стажу, та за умови, що вони звільнилися з роботи. У цьому випадку розмір їхньої пенсії був зменшений на 0,5% за кожний повний чи неповний місяць дострокового виходу на пенсію. Таке зменшення передбачається здійснювати на весь період отримання пенсії.

Законопроектом №6614 пропонується зупинити зменшення розміру-пенсії за віком для таких жінок після досягнення віку, передбаченого Законом для відповідної вікової категорії. Після завершення цього періоду розмір пенсії пропонується переглянути без застосування зниження пенсії. Такий перерахунок пропонується зробити з дати, наступної за завершенням періоду підвищення пенсійного віку.

- Чи виплачуватимуть пенсію (або якісь інші виплати) особам, які досягли 60-оічного віку, але не мають достатнього трудового стажу (стаж менше 15 років)?

- Право на призначення пенсії із солідарної системи матимуть лише ті особи, в яких
страховий стаж буде не менше 15 років. Ця норма залишиться без змін.

Особам, які не мають 15 років страхового стажу, призначатиметься державна соціальна допомога після досягнення 65 років. Допомога буде призначатися місцевими управліннями праці та соціального захисту населення та буде виплачуватися із урахуванням сукупного доходу сім’ї.

- Чи зараховується час навчання у вищих навчальних закладах до страхового стажу?

- Це залежить від того, на який період припадає час навчання: до 1 січня 2004 року, тобто дати набрання чинності Закону України 'Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, чи після цієї дати. Якщо особа навчалась у вищому навчальному закладі після 1 січня 2004 року, то такий період навчання може бути врахованим до стажу тільки за умови сплати внесків, що є не меншими, ніж мінімальний страховий внесок за кожний місяць навчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зміни в пенсійному законодавстві. З перших вуст (ВІДЕО)

Період навчання у вищих навчальних закладах до 1 січня 2004 року повністю зараховуються до страхового стажу на умовах, що діяли до 1 січня 2004 року (на підставі диплому про закінчення навчального закладу та без будь-якої вимоги щодо сплати внесків).

- Як буде проводитись осучаснення пенсій колишнім державним службовцям?

Законопроектом №6614 не передбачається осучаснення спеціальних пенсій (для державних службовців, народних депутатів, прокурорів тощо). Нове призначення таких пенсій припиняється, за виключенням тих осіб, які придбали необхідний стаж для призначення такого виду пенсій станом на 01.05.2016 р. Згідно із запропонованим законопроектом, передбачається автоматичне перерахування цих пенсій на загальних підставах, якщо розмір їхніх пенсій у такому випадку буде вищим.

- Чи ліквідують пільгові пенсії?

- По-перше, суттєво скорочується перелік категорій осіб, які матимуть право на достроковий вихід на пенсію. По-друге, запроваджується підвищений тариф єдиного соціального внеску 37% та 29% замість 22% за осіб, зайнятих на роботах відповідно за Списком №1 та за Списком №2 (пільгові категорії професій).

Призначення пенсій за вислугу років припиняється, за виключенням обмеженого переліку осіб. Виплата уже призначених “пільгових” пенсій за вислугу років буде здійснюватися виключно за рахунок коштів державного бюджету.

- За яких умов отримуватимуть пенсію в Україні громадяни, які працюють за кордоном?

- Громадяни України набудуть право на пенсію із солідарної системи лише у випадку сплати страхових внесків до Пенсійного фонду України. Ті, хто працює за кордоном, як правило, не сплачують ЄСВ. Однак законом для тих, хто працює за кордоном, передбачено можливість добровільного пенсійного страхування. Тобто, працюючи за кордоном, людина має право самостійно сплачувати ЄСВ в Україну й таким чином забезпечити собі можливість отримати пенсію за віком.

Схожі матеріали:
👁 1640
Категорія: Соціальний захист
Теги: пенсійна реформа




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ