Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


02.06.2019

Таємниці Київського метро


Цікаві факти про метро взагалі і про Київський метрополітен, зокрема


За часів Холодної Війни, коли і почалося будівництво радянського метро, була реальна вірогідність ядерної війни. З цієї причини станції метро будувалися відповідним чином. Усі станції з хоч би відносно глибоким заляганням обладнані фильтр-вентиляційними установками, які забезпечують їх придатним для дихання повітрям і такими цікавими установками, як гермозатвори.


Таємниці Київського метро
 

Гермозатвор в тунелі

Багато, хто спускався в метро, бачили їх, але уваги не звертали, та і не знали, куди дивитися. Завдяки ним станція метро може бути повністю загерметизована і використовуватися як цивільний притулок навіть при ядерній війні. Варто зазначити, що усі гермозатвори і зараз містяться в справному стані, хоча і з інших причин. Наприклад, у разі серйозної повені, станція закривається для збереження.

Ще цікавий факт: в метро їздять не лише звичні пасажирські потяги. Окрім них постійно курсують колійовимірювачі і тунельомийніі машини.

Якщо з другими все просто — цистерна з насосом, яка банально миє стіни тунелей метро, то колієвимірювачі виглядають дійсно цікаво. Це склад, який по вазі і формі аналогічний заповненому потягу метро. Він фіксує усі відхилення рейок від норми. На довгому паперовому сувої фіксує. Виглядає це як величезна кардіограма. Тільки в даному випадку фіксуються ширина колії, перепад у висоті між рейками, просіли і інші важливі параметри.

Без таких спостережень і своєчасного реагування на них аварії в метро були б повсякденністю. У Київському метро використовуються колійовимірювачі ще 1977 року випуску, але і вони виконують своє завдання задовільно. Та і на сучасні гроші немає.

Чи знаєте ви, що на станції Золоті Ворота є напис "Слава Україні". Точніше, мозаїка. Зроблена в 1989 році. Будівельники, які робили мозаїку досить сильно ризикували, але знайти цей напис можна тільки у тому випадку, якщо знати що вона там є.

Далі розповімо вам про дві станції-примари, які навіть є на деяких схемах метро. Конкретно про "Телички" і "Львівської Брамі". З Телички все досить нудно: зробили заготівлю про всяк випадок, між Видубичами і Славутичем, але добудовувати її до рівня пасажирської нікому не треба, адже станція розташована під промзоною з дуже низьким пасажирським потоком. Її, звичайно, можна зробити пасажирською досить швидко і навіть без зупинки руху потягів, але причин для цього немає.

А ось Львівська Брама виглядає набагато цікавіше. Розташована вона між Золотими Воротами і Лук'янівською і її будівництво заморожене ще в середині 90-х. Проект станції був досить витонченим і красивим. Але пріоритет був відданий станції Лук'янівська.

Але на Львівській Брамі у 2013 році провели показ мод, однозначно вибравши для цього саме незвичайне місце, яке змогли.

І, на десерт, то що чули усі. А саме, голос Київського метро — Микола Іванович Петренко. Досить незвично побачити людину, яку чуєш майже щодня. Окрім озвучування станцій, Микола Іванович є головним казкарем України, адже він очолює Державний Ляльковий Театр.
 

Як бачите, навіть в такому звичному нам місці, як метро, можна знайти безліч незвичайних і цікавих речей, про які багато хто навіть не підозрює.

Ще з більш цікавими фактами київського метрополітена можна ознайомитись на сайті "Мой город Киев". По информации сайта kiev.moygorod.ua у Києві ходять легенди про паралельне метро і навіть про потяг-примару.

Схожі матеріали:
👁 727
Категорія: Прес-реліз
Теги: Станція метро, Київ, метро, метрополітен




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ