Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.10.2018

Вирощування батату в Пирятині


Вирощування батату набирає в Україні усе більшої популярності


Вирощування батату в ПирятиніПопри схожість звичайної картоплі із «солодкою», характеристики і вирощування плодів істотно відрізняються.

Порівнюючи батат із «другим хлібом» українців, можна визначити такі переваги: більший розмір, відмінні смакові та поживні якості, стійкість до хвороб і шкідників, а також вищі показники врожайності.

Сьогодні ми розберемося із технологією та особливостями культивування цієї рослини.

Походження

Батат належить до родини берізкових рослин, має довгу ліану з пишними листям і формує веретеновидні кореневі їстівні бульби. Чи знаєте Ви, що солодку картоплю вирощували і споживали задовго до звичайної? Цим займалися жителі Колумбії та Перу, які й досі продовжують свою діяльність. Найбільш ранні датовані записи про культивування солодкої картоплі в Перу належали ще до 750 року до н.е.

Сорти

Що стосується сортів батату, то їх розділяють на три основні групи: десертні, овочеві та кормові. Між собою вони відрізняються концентрацією глюкози і, відповідно, смаковими особливостями, кольором м’якоті, вимогливістю до тепла і формою бульб.

Десертні сорти батату, на відміну від інших, мають підвищений вміст глюкози й бета-каротину, завдяки цьому вони солодкі на смак, а м’якоть яскраво жовтого або оранжевого кольору. Таким бульбам потрібно багато тепла й сонячного світла для дозрівання, саме тому вони добре ростуть у субтропіках, але дещо гірше в середній смузі.

Овочевий батат відрізняється меншою концентрацією глюкози, ніж десертний. Він не такий солодкий і більше нагадує картоплю. Добре вирощується у середній смузі, дає добрий урожай. Гібриди мають світлу м’якоть із вкрапленнями жовтого, рожевого або оранжевого.

Кормові сорти батату містять найменшу кількість цукру, ними досить часто замінюють картоплю у різних стравах. Вони мають світлу м’якоть, яка під час температурної обробки стає м’якою, але не водянистою. Кормовий батат добре зростає у середній смузі й на півдні.

Розсада

Для отримання розсади солодкої картоплі знадобиться коренеплід, який необхідно купувати в січні-лютому. В Україні вже адаптовано досить багато сортів, тому пошук бульби не виявиться проблематичним. Увага! Імпортний батат обробляється інгібіторами росту (речовинами, що пригнічують проростання), розсаду з нього отримати можна, але дуже нелегко.

Найкраще проводити висаджування у другій декаді лютого (двадцятих числах місяця). Для доброго проростання коренеплоду необхідні дві умови — тепло і волога. Температура повинна бути вище 20-23 градусів, бажано 25-30. Для прискорення пробудження також можуть використовуватися різні біопрепарати (стимулятори). Поки батат проростає, його важливо тримати в теплому місці, можна без світла, а вже після дати гарне освітлення (це може бути підвіконня із сонячної сторони або фітолампи).

Наступний крок — підготовка ємності, у яку поміститься коренеплід, висотою орієнтовно 15-20 см. Чим менша ємність — тим швидше пересихає земля. Спочатку потрібно насипати дренаж, потім шар землі (орієнтовно 15 см) і за бажанням шар піску (2-5 см). Потім помістити бульбу і прикопати. Подальші дії — підтримувати постійну вологість і високу температуру. Перші паростки з’являються через 1 місяць, у цей час необхідно пересадити їх в окремі ємності. Один плід овочу дає 5-10 живців, а паростки знімаються в середньому 6 разів кожні 8-10 днів.

Як зрозуміти, що живці потрібно відокремлювати (краще зрізати, а не відламувати) від коренеплоду? Орієнтовна довжина повинна бути 10-25 см (залежно від сорту), мінімум 5 міжвузлів і 5 повноцінних листків. Після відділення паростка — обірвати нижні листки приблизно з 2-3 вузлів і поставити у воду на укорінення. Батат почне нарощувати нові паростки після зрізу перших, у такий спосіб один корінець видає приблизно 20-40 життєздатних одиниць розсади.

Загартовування

Йому слід приділити особливу увагу. Від загартовування залежить приживлюваність паростків і майбутній урожай. У квітні, коли починаються теплі дні, горщики слід виносити на вулицю або балкон. Спочатку в тінь, а потім на сонце, поступово збільшуючи час. Також є сенс гартувати відокремлені живці, поки вони укорінюються у воді. Гарний спосіб — загартовування вітром. Не варто шкодувати батат — виростуть міцні й сильні паростки, які вітер не зламає своїми поривами.

Висадка у відкритий грунт

Батат потрібно садити в насипні гряди або гребені (які необхідно замульчувати), тоді не доведеться шукати плід навколо куща й рити справжні окопи. Крім того, під час посадки розсаду слід розміщувати під кутом, майже лежачи, а не вертикально, як роблять із більшістю культур. Тоді коренеплоди зможуть розвиватися рівномірно й будуть розташовані близько до поверхні.

Посадка проводиться у травні-червні, коли мине загроза нічних заморозків, встановиться тепла погода, і грунт прогріється до 15 градусів. На півдні України цей період припадає на кінець першої декади (десяті числа), а на півночі — другої (двадцяті числа) декади травня. Можна садити в парник або накривати зверху пляшкою.

Солодка картопля в’ється і стелиться, їй потрібен простір, тобто широкі інтервали. Еталоном є 100 см, допустиме відхилення — плюс-мінус 25 см. Між рослинами в ряду мінімальна відстань 30 см, краще 40 см.

Посадку слід проводити вранці або ввечері. Саджати потрібно, направивши коріння донизу, бо від цього залежить рівність урожаю. Поливати приблизно половиною літра води кожен кущ. У воді також можна розчинити органічні добрива та біопрепарати для профілактики грибкових хвороб, наприклад Фітоспорін.

На початку вегетації солодка картопля потребує азоту і фосфору. А вже в середині вегетаційного періоду закладені корені починають наливатися й потовщуватись. У цей час батат особливо потребує калію. Найактивніший період припадає на серпень-вересень.

На всіх стадіях можна використовувати біологічні добрива та стимулятори росту: компостний чай, ЕМ, гумат натрію та ін. Проводити підгодівлі як по листку, так і під корінь. За 1-2 тижні до викопування поливи варто припинити.

Викопування і зберігання

Орієнтовний час викопування — кінець вересня. Холод може прийти завчасно, і навпаки. Викопувати треба, коли бадилля повсюдно в’яне й жовтіє, копати з особливою обережністю, у цей момент корінці дуже ніжні й тендітні. Кидати, як картоплю, теж не варто, бо це призводить до мікротравм, такий батат довго не зберігається. У процесі варто відбирати маточники середньої величини (200-500 г) з-поміж найсильніших кущів із гарною урожайністю.

У великих господарствах за кордоном солодку картоплю витримують 4 дні за температури 27-30 градусів і відносної вологості повітря 95%. У домашніх або квартирних умовах це організувати складно, але можливо. Для цього потрібен зволожувач повітря й тепле приміщення. Маткові коренеплоди в обов’язковому порядку варто помити і знезаразити в слабкому розчині марганцівки для профілактики грибкових захворювань, можна також використовувати біоперпарати. Зберігати маточники краще за температури 15-18 градусів, аніж гранично низьких 10-13. Зберігати батат на їжу можна в температурному діапазоні 10-20 градусів тепла.

Якщо зрозуміти всі тонкощі, то вирощування його може стати величезним задоволенням.

Вирощування батату в Пирятині



Схожі матеріали:
👁 971
Категорія: Відео-калейдоскоп
Теги: розсада, Батат, зберігання




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ