Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

02.02.2013

2 лютого - 201 річниця від дня народження Євгена Гребінки


Є.П. Гребінка відомий більш як поет-байкар. Але в житті письменника важливе місце посідала і педагогічна діяльність


Педагогічні погляди Є. П. Гребінки

Є.П. Гребінка відомий більш як поет-байкар. Але в житті письменника важливе місце посідала і педагогічна діяльність. Він був прекрасним педагогом і наставником молоді.

У 1838 році Гребінка залишає канцелярську роботу і працює старшим учителем в Дворянському полку та Другому кадетському корпусі.

З того часу й до самої смерті він служив у військово-учбових закладах - в Інституті корпусу гірничих інженерів, у Морському кадетському корпусі та інших, викладаючи, крім мови й літератури, мінералогію, ботаніку й зоологію, якими захоплювався ще в гімназії.

Сучасники тепло згадують Є. Гребінку - педагога, відзначають його спокійний характер, любов до літератури, якою він завжди вмів захопити своїх вихованців, демократизм поведінки. На свої вечори Є. Гребінка часто запрошував колег - викладачів і колишніх учнів.

Формування педагогічних поглядів Є. Гребінки розпочалося ще в Ніжинській гімназії вищих наук. Вихованець гімназії зазнав впливу своїх передових учителів з групи Білоусова та його прихильників, до яких належав М. Гоголь. Цей вплив відображається у багатьох творах Є. Гребінки та у його поглядах на особистість і виховання.

Він виявився також у його прагненні працювати на користь Вітчизни, у визнанні потреби оволодіти корисними науками і у критичному ставленні до схоластичної ученості. Письменник саркастично змальовує "ученість" Василя Івановича, героя оповідань "Бывальщина" і "Сказание о горохе".Є. Гребінка високо цінив педагогічну діяльність, розглядаючи її як форму служіння суспільству.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В області сформували кадровий резерв на посади голів райдержадміністрацій

У "Записках студента" він підкреслює думку, що наука - не суха збірка правил, які бідний учень повинен зазубрювати, що наука повинна збагачувати розум знаннями і виховувати любов до прекрасного. Це принципове положення письменник намагається здйснити у своїй практичній діяльності, і з цієї позиції він критикував тих учителів, які зводили навчання лише до зазубрювання збірки правил.

Педагогічні погляди Є. Гребінки формувалися під впливом В. Бєлінського. Він намагався ознайомити своїх учнів з творами передових письменників, серед яких особливе місце посідали твори М. Гоголя. Він прагнув прищепити своїм учням смак і любов до літератури, здібних вихованців він заохочував до творчої діяльності. У своїх оповіданнях "Пиита", "Лесничий" Є. Гребінка малював жахливі картини застосування тілесних покарань і інших засобів пригнічення особистості вихованців.

Погляди на виховання і особистість тісно пов'язані між собою. У багатьох повістях і оповіданнях Є. Гребінка торкається проблеми особистості, викриваючи потворні і ганебні риси, які вкоренилися стали нормами поведінки представників поміщицького і чиновницько-бюрократичного середовища ("Дальний родственник", "Игрок", "Лесничий", "Путевые записки зайца" та багатьох інших). У цих оповіданнях картаються такі огидні риси, як догідництво, підлесливість, викривлення всіх людських почуттів (як, наприклад, почуття любові і дружби, втрати своєї людської гідності).

Ці бридкі форми поведінки стали настільки типовими і характерними для даного середовища, що коли з'являлися серед них окремі благородні люди, які, хоч і несміливо, спробували висловити свою думку, то це викликало здивування і ненависть. Таких благородних людей називали "злими" ("Злой человек", "Лесничий").

В своїх творах письменник показує і благородні риси особистості трудового люду. Це яскраво виявлено в оповіданні "Кулик".

Є. Гребінка - письменник гоголівського напрямку. Нещадно викриваючи негативні риси пануючих верств сучасного йому суспільства, він об'єктивно закликав до перетворення цього суспільства, до виховання нової людини, позитивного героя.

Викриваючи пороки людей свого часу, він об'єктивно закликав до боротьби з цими пороками і з причинами, що їх породили. В цьому полягає прогресивний для того часу характер творчості Гребінки.

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1515
Категорія: Культура
Теги: свято, 201, Гребінка, народження, Євген Гребінка, Погляд




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ