Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

12.11.2012

Чому і на скільки позбавляють водійських прав


Вчинення правопорушення, передбачає відповідальність відповідно до чинного законодавства


Чому і на скільки позбавляють водійських прав

Вчинення правопорушення, передбачає відповідальність відповідно до чинного законодавства. Правопорушення та санкції щодо них, визначаються в Кодексі України про адміністративні правопорушення (Далі- КУпАП).

За вчинення адміністративних правопорушень можуть застосовуватись різні санкції, різні види відповідальності, одна з яких – позбавлення водійських прав, як наслідок і керування автомобілем.

Термін вилучення прав

Позбавлення права керувати транспортним засобом, застосовується на строк до трьох років, у випадку, якщо ви грубо чи повторно порушили правила дорожнього руху. Максимальний термін позбавлення водійських прав може тривати до десяти років, за систематичне порушення правил.

Проте, слід пам’ятати, що стягнення за адміністративне правопорушення накладається відповідно до КУпАП. Тобто, позбавлення права керувати, може бути накладено як адміністративне стягнення лише у випадку, якщо це передбачено відповідною статтею.

Розглянемо за що, на скільки та хто може позбавити права керувати транспортним засобом.

На строк від трьох до шести місяців позбавлення водійських прав може обійтися правопорушнику невиконання вимоги працівника міліції про зупинку автомобіля (ст. 122-2 КУпАП).

Позбавлення права керувати авто на строк від шести місяців до одного року може бути застосовано в разі:

1. Перевищення водіями транспортних засобів встановлених обмежень швидкості руху транспортних засобів більше ніж на двадцять кілометрів на годину, порушення вимог дорожніх знаків та розмітки проїзної частини доріг, правил перевезення вантажів, та в інших випадках передбачених ч. 4 ст. 122 КУпАП.
 2. Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна ст.124 КУпАП.

На строк від одного до двох років можуть позбавити права керування авто у випадку виїзду на залізничний переїзд під час забороненого сигналу світлофора або жест регулювальника чи чергового по переїзду, при закритому шлагбаумі або коли до переїзду наближається поїзд (ст. 123 КпАП).
 Проте найбільш тяжке покарання передбачене за водіння в стані алкогольного сп’яніння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Давление в шинах автомобиля - какое должно быть давление в шине

На строк від одного до двох років можуть позбавити права керувати автомобілем, якщо водій керував авто в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, а також передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи під впливом таких лікарських препаратів, а так само відмова особи, яка керує транспортним засобом, від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на стан алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або щодо вживання лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.

Також законодавством передбачено, що за повторне таке правопорушення строк позбавлення водійських прав та права керувати автомобілем може бути збільшено від трьох до десяти років. Також як додаткова санкція може застосовуватись оплатне вилучення транспортного засобу.

Які дії повинен вчинити працівник ДАІ

У випадку вчинення водієм будь-якого із зазначених правопорушень працівник органів державної автомобільної інспекції складає протокол про адміністративне правопорушення, тимчасово вилучає посвідчення водія та негайно направляє справу до суду.

Таке вилучення водійських прав є тимчасовим, і триває доти, доки не буде ухвалено судом рішення, яку санкцію застосувати. У всіх випадках перелічених в статті є альтернатива позбавленню права керувати: штраф, громадські роботи, адміністративний арешт.

Також не забувайте, що у будь якому випадку ви можете оскаржити постанову районного суду, і звернутись до апеляційного суду з апеляційною заявою упродовж десяти днів з дня винесення постанови.

Схожі матеріали:
👁 1421
Категорія: Суспільство
Теги: адміністративне правопорушення, авто, село Літки, районний суд, Водійські права, постанова




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...
На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово... На Лохвиччині попрощалися із загиблим 21-річним військово...
Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт... Згоріли вщент: у Полтаві невідомі вночі підпалили два авт...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ