Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

05.07.2021

Полтавщина посідає перше місце в Україні за кількістю поголів’я ВРХ і корів


Полтавщина має одну з найбільших племінних баз в Україні


Полтавщина посідає перше місце в Україні за кількістю поголів’я ВРХ і корів Полтавська область продовжує посідати лідерські позиції з виробництва продукції тваринництва.

Основні пріоритети в розвитку галузі – молочне скотарство і свинарство.

За кількістю поголів’я великої рогатої худоби й корів, обсягами виробництва молока у сільськогосподарських підприємствах область посідає перше місце в Україні, за поголів’ям свиней – третє.

Про це поінформував на нараді в голови облдержадміністрації директор Департаменту агропромислового розвитку ОДА Сергій Фролов.
 
«Станом на 1 червня 2021 року в усіх категоріях господарств регіону налічується близько 215 тисяч голів великої рогатої худоби, зокрема 107 тисяч корів. У спеціалізованих підприємствах вкладають кошти у розвиток молочного тваринництва й рентабельність виробництва суттєво підвищується», – зазначив Сергій Фролов.

Поінформував, що в усіх категоріях господарств утримують 372 тисячі свиней, понад 5,6 мільйона голів птиці.
 
«У 2020-му продуктивність корів у сільгосппідприємствах досягла 7091 кілограмів. Це на 575 кілограмів більше, ніж у 2019-му й на 457 більше від середнього показника в Україні. За останні п’ять років надій молока на корову по області зріс на 16%, – додав Сергій Фролов. – У племінних господарствах Полтавщини за минулий рік на корову надоєно 8-10 тисяч кілограмів».

Із загальної кількості молочної сировини, виробленої сільгосппідприємствами, молоко екстракласу становить майже 45%, вищого ґатунку – 31%, першого ґатунку – 24%. Якісний склад молока залежить від багатьох факторів, зокрема й від доїльного обладнання. Нині в області працює 31 доїльний зал у чверті від загальної кількості підприємств, які утримують галузь тваринництва.

«У червні в господарстві Миргородського району відкрили новозбудований доїльний зал на 24 місця. У чотирьох підприємствах області нині будують такі нові зали. Частина підприємств, які зацікавлені в розвитку тваринництва, вже працюють у режимі «сировина – готовий продукт», тобто будують переробні цехи й виробляють готову продукцію. У п’яти господарствах молоко частково переробляють, ще в чотирьох планують відкрити такі цехи протягом року. Доцільно використати можливості відповідних підприємств у забезпеченні потреб харчування соціальних закладів», – зазначив Сергій Фролов.

Поінформував, що Полтавщина має одну з найбільших племінних баз в Україні. Працює регіональна експертна комісія щодо присвоєння відповідного статусу суб’єктам племінної справи у тваринництві. Міністерством аграрної політики та продовольства України сільгосппідприємствам присвоєно 70 статусів суб’єкта племінної справи у тваринництві з розведення ВРХ, свиней, овець, коней, птиці та бджіл. Полтавська область – лідер серед регіонів за кількістю племінного поголів’я великої рогатої худоби. Нині це понад 32 тисячі голів або 10,2% від загального племінного поголів’я в Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Подтавщині відновили понад десяти кілометрів дороги Р-60 Кролевець – Пирятин (ФОТО)

Сергій Фролов поінформував, що для поліпшення зайнятості сільського населення, розвитку малого та середнього аграрного бізнесу в області діє Програма розвитку та підтримки аграрного комплексу Полтавщини за пріоритетними напрямками на період до 2027 року, якою передбачений напрям «Тваринництво» для підтримки фізичних осіб-підприємців, сімейних фермерських господарств, кооперативних об’єднань селян.

«Кошти, передбачені обласним бюджетом на профільну Програму, мають бути ефективно використані, а сама Програма – дієвою підтримкою для господарств, фермерів і населення. Звернемося до голів райдержадміністрацій, очільників органів місцевого самоврядування, щоб максимально поінформувати жителів області про цю Програму та її напрями, щоб якомога більше людей могли нею скористатися», – сказав голова облдержадміністрації Олег Синєгубов.


Схожі матеріали:
👁 1706
Категорія: Полтавщина
Теги: поголів’я ВРХ, Полтавщина, тваринництво




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
В Пирятині затримано наркоторгівця В Пирятині затримано наркоторгівця
В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції В Пирятині чоловіка засуджено за хабар працівнику поліції
На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн... На Полтавщині під час відпочинку біля річки помер 13-річн...
Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без... Для дітей Лубенської громади поліцейські провели урок без...
Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила... Поліція Полтавщини отримала сучасні криміналістичні прила...
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ