Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

03.09.2014

У Гребінківській райлікарні відбувся день донора


Головний лікар ЦРЛ Віктор Іванович Кривошея особисто вийшов привітати тих, хто вирішив здати кров


У Гребінківській райлікарні відбувся день донора

Минулого тижня у Гребінківській центральній районній лікарні пройшов День донора.

Незважаючи на несприятливу погоду, а в той день ішов дощ, під приймальним відділенням зібралося чимало людей, котрі забажали здати кров. І були серед них ті, хто забажав поділитися своєю кров'ю безкоштовно.

Адже і цього разу можна було виявити громадянську свідомість і здати кров безкоштовно для постраждалих у боях на сході під час антитерористичної операції. Зокрема, таке бажання виявили учасники громадського об'єднання "Вільна зграя".

- Ми дізналися про благодійну акцію, і одразу ж одностайно вирішили взяти в ній участь, - говорить Сергій Цимбал, - хочеться внести свій внесок у загальну справу порятунку поранених у боях на сході. Хочеться підтримати усіх, хто зараз захищає нашу Батьківщину.

Головний лікар ЦРЛ Віктор Іванович Кривошея особисто вийшов привітати тих, хто вирішив здати кров.

- День донора проводиться у нашій райлікарні вже багато років. Кожні два місяці до нас приїздять працівники Лубенської станції переливання крові, і ми разом проводимо цю акцію, - розповідає головний лікар ЦРЛ, - завдячуючи засобам масової інформації, кожного разу збирається чимало людей, бажаючих здати кров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гребінківщині продовжено патріотичну акцію "Розфарбуй своє село"

Раніше завжди відчувався дефіцит крові в медицині, а тепер взагалі потреба в донорській крові величезна. В цьому році, у зв'язку з трагічними подіями на сході, у нас діє благодійна акція по безкоштовній здачі крові.

Варто сказати, що серед тих, хто прийшов здавати кров, було багато донорів зі стажем. Вони всі вже знають правила і умови здачі, яктреба підготуватися до здачі, щоб це принесло користь для організму. Але головне, що здана кров може допомогти комусь побороти недуг, а можливо, навіть, врятувати життя.

Гребінчин край

• Донором крові може стати кожна людина віком від 18 до 60 років, з масою тіла не менше 50 кг. За один раз донор, зазвичай, може здати 450 мл.

• Донорами не можуть бути носії ВІЛ-інфекції, сифілісу, вірусних гепатитів, туберкульозу, хворі на гіпертонічну хворобу ІІ-ІІІ ступенів, ішемічну хворобу серця, атеросклероз. Детальну інформацію щодо переліку протипоказань до донорства крові надають у медичних закладах.

• Кров рекомендують здавати не частіше 5 разів на рік. Повністю склад крові відновлюється через 30-40 днів. Раціон донора повинен містити білок, від якого залежить рівень гемоглобіну в крові.

• Регулярне донорство сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, атеросклерозу, подагри та навіть ожиріння. Здача крові омолоджує організм та покращує роботу імунної системи, печінки, підшлункової залози та інших органів травлення.

• Щоб стати донором, важило вести здоровий спосіб життя: правильно харчуватися, відмовитися від надмірного вживання алкоголю та від куріння.

Перед здачею крові:

— напередодні необхідно повечеряти, але відмовитися від жирної їжі, молочних продуктів,

 — можна вживати солодкий чай, узвар, хліб, сухарі, крупи, макарони на воді без масла, соки, морси, компоти, мінеральну воду, овочі, фрукти (крім бананів),

— не вживати алкоголь за 48 годин до процедури,

 — пити більше рідини,

— не вживати ліки, особливо, які містять анальгін, аспірин за 72 години до процедури,

— добре відпочити, виспатись,

— легко поснідати у день процедури.  

Після процедури:

— відпочити 10 хвилин,

— випити солодкий чай, з'їсти щось легке,

— у цей день краще уникати надмірних фізичних навантажень,

— алкоголь не вживати щонайменше протягом 8 годин.

— упродовж наступних 2 діб бажано регулярно та добре харчуватися та вживати багато рідини.

Для заохочення здачі крові держава передбачає пільги донорам: з метою адаптації організму до крововтрати чинним Законом України передбачено звільнення донора від роботи в день кровоздачі і на наступний день після неї зі збереженням середньої місячної заробітної плати.

Якщо, за домовленістю із роботодавцем, донор у день здачі крові виходить на роботу, вихідний переноситься на іншу дату. У випадку, коли доброволець здійснює процедуру під час відпустки, то відпустка продовжується на відповідну кількість днів.



Схожі матеріали:
👁 1239
Категорія: Здоров'я
Теги: црл, Кривошея, день донора, кров




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац... Шість громад Полтавщини підписали меморандум про співпрац...
У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу... У Полтавській області 9 закладів надають медичну допомогу...
На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка На Полтавщині у водоймі знайшли тіло 50-річного чоловіка
На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ... На Лубенщині жінці до воріт примотали ритуальний вінок і ...
Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ... Сексуальне насильство та зґвалтування 13-річної дівчинки ...
На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол... На Гребінківщині продавчиню оштрафували за продаж алкогол...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ