Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.11.2023

17 листопада - день пам'яті Григорія Чудотворця: що попросити, традиції, заборони та народні прикмети


За прикметами дня судять, якою буде зима


перший сніг

17 листопада за новим церковним календарем згадують святителя і богослова Григорія Чудотворця. У народному календарі - Григорій Зимоуказатель. Кого вшановують цього дня за старим стилем, традиції, заборони та народні прикмети цього дня - розповідаємо в матеріалі.

17 листопада (30 листопада за старим стилем) - день пам'яті Григорія Чудотворця, першого єпископа Неокесарійського, який все життя присвятив служінню Христу.

Григорій (при народженні Феодор) народився в IIІ столітті в Неокесарії Понтійській. Він походив зі знатної та забезпеченої родини, а виховували його в язичницьких традиціях. Хлопчик отримав прекрасну освіту, після смерті батька, коли Григорію було 14 років, його продовжила навчати мати.

Юнак вів цнотливе життя, чим викликав глузування однолітків. У якийсь момент він разом із братом поїхав до Палестини. На той час у Кесарії Палестинській працювала богословська школа, яку заснував християнський учитель Оріген. Одного разу юнаки почули проповідь Орігена і стали його учнями.

Пізніше Григорій охрестився і вирішив усамітнитися від мирської суєти. Але склалося інакше: 245 року єпископ Амасійський Федим висвятив Григорія на єпископа Неокесарійського. Незабаром Григорію відкрився дар чудотворення: він зціляв важко хворих людей, виганяв темні сили, мирив ворогів.

За своє життя святитель Григорій зробив безліч добрих справ і все життя допомагав людям. Точна дата його смерті невідома. Серед його робіт найціннішою вважається "Символ віри Григорія Чудотворця".

Свято 17 листопада за старим стилем - день пам'яті преподобного Іоанникія Великого, а також мучеників Никандра Мирського і Ермея.

Прикмети на 17 листопада

За прикметами дня судять, якою буде зима:
  • сніг того дня - зима буде сніжною;
  • ворони каркають - до дощу;
  • ліс чорніє здалеку - до потепління;
  • білі кола навколо сонця - буде буря;
  • мишей стало більше - зима буде холодною.
У народному календарі 17 листопада - свято Григорій Зимоуказатель. Цього дня погода з ранку і до полудня вказувала на те, якою буде перша половина зими, а погода з обіду до вечора - якою буде друга.

Що не можна робити 17 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:
  • сваритися з близькими;
  • лаятися і лихословити;
  • відмовляти в допомозі;
  • вирушати в далеку дорогу;
  • ходити в брудному одязі.
За народними прикметами цього дня не варто позичати гроші, речі та продукти, приміряти чужі обручки - це до нещастя, і стригтися - щоб не вкоротити собі життя.

Тим, хто дотримується Різдвяного посту, цього дня не можна вживати гарячу їжу й олію - дозволяється тільки сухоїдіння.

Що можна робити 17 листопада

Григорія Чудотворця просять про диво - зцілити від різних недуг, подарувати довгоочікувану дитину, зміцнити віру, допомогти подолати труднощі.

Цього дня за старих часів обов'язково йшли в лазню - вважалося, що так можна додати собі здоров'я. Саме свято відзначали в колі сім'ї, намагалися відпочити від важкої роботи і провести час якомога радісніше. Важливо було в цей день виконати дану обіцянку - тоді в новому році обов'язково чекає успіх.

17 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Григорій, Геннадій, Іван, Захар, Михайло.

Схожі матеріали:
👁 385
Категорія: Актуально
Теги: церковне свято, свято, Свята, народні звичаї, православні, прикмети, Християни




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ