Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


30.04.2024

Завдяки лазерному зв'язку NASA вдалося передати дані на відстань понад 226 мільйонів кілометрів


Демонстрація оптичного зв'язку NASA показала, що можна передавати дані з максимальною швидкістю 267 Мбіт/сек


NASA вдалося передати дані на відстань понад 226 мільйонів кілометрів

Технологія далекого космічного оптичного зв'язку (DSOC) NASA на борту космічного корабля NASA Psyche продовжує бити рекорди. Нова технологія довела свої можливості, відправивши дані на відстань понад 226 мільйонів кілометрів, що в 1,5 разу більше за відстань між Землею і Сонцем.

Це досягнення дає уявлення, як космічні кораблі зможуть використовувати оптичний зв'язок у майбутньому. Ця технологія забезпечить більш високу швидкість передачі інформації, зображень та відео високої чіткості, і все це на підтримку майбутнього відправлення людей на Марс.

Космічний корабель був запущений 13 жовтня 2023 року і зараз прямує до головного поясу астероїдів між Марсом та Юпітером, щоб відвідати астероїд Психея. Її технологія лазерного зв'язку призначена передачі даних із глибокого космосу зі швидкістю від 10 до 100 разів швидше, ніж сучасні радіочастотні системи, використовувані для польотів у далекий космос.

Демонстрація оптичного зв'язку NASA показала, що можна передавати дані з максимальною швидкістю 267 Мбіт/сек від ближнього інфрачервоного лазера низхідній лінії зв'язку свого льотного лазерного приймача. Ця швидкість можна порівняти зі швидкістю завантаження широкосмугового Інтернету, що робить її перспективним досягненням для майбутнього космічного зв'язку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новий дрон-камікадзе, української розробки, здатний збивати ворожі «Орлан» та «Ланцет» у повітрі

11 грудня 2023 NASA змогло передати 15-секундне відео надвисокої чіткості на Землю з відстані 19 мільйонів миль, що приблизно в 80 разів перевищує відстань Земля-Луна. Відео разом з іншими даними, включаючи цифрові версії ілюстрацій Psyche Inspired Університету штату Арізона, було завантажено в льотний лазерний приймач перед запуском Psyche.

NASA вдалося передати дані на відстань понад 226 мільйонів кілометрів
 

Швидкість передачі космічного корабля значно знизилася у міру його видалення. Під час випробувань 8 квітня космічний корабель зміг передавати тестові дані з максимальною швидкістю 25 Мбіт/с, що перевищує мінімальну мету проекту в 1 Мбіт/с.

Також команда проекту успішно протестувала систему оптичного зв'язку трансівера, передавши частину тих же даних на телескоп Хейла в Паломарській обсерваторії Каліфорнійського технологічного інституту, одночасно передаючи дані в мережу далекого космосу NASA по радіочастотному каналу.

Схожі матеріали:
👁 103
Категорія: Технології
Теги: лазерний зв'язок, Передача даних, космічний корабель




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ