Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


26.07.2022

26 липня: собор архангела Гавриїла, кому допомагає святий: традиції та заборони


Цього дня не можна займатися фізичною роботою


26 липня православні вшановують собор Архангела Гавриїла

Сьогодні, у вівторок, 26 липня у світі відзначають День парашутиста, День есперанто та Міжнародний день збереження мангрових екосистем, День дядька та тітки.

26 липня православні вшановують собор Архангела Гавриїла

Архангел Гавриїл шанується як один з найголовніших ангелів і кілька разів згадується в Біблії. Саме він передбачив пророку Даниїлу, як складеться доля єврейського народу, повідомив Марії про народження Христа. Гавриїл протягом всього свого життя перебував поруч з Марією і охороняв її.

Архангела Гавриїла вважають покровителем посланців, дипломатів, телефону, радіо й телебачення.

Сьогодні, 26 липня, православна церква відзначає собор архангела Гавриїла. Собор Архангела Гавриїла святкується двічі на рік - на Благовіщення (у квітні) та 26 липня. Вважається, що липневе святкування встановлене на честь відкриття храму архангелу Гавриїлу.

Ангели - найтаємніші істоти духовного світу. Саме їхня величність і таємниця завжди надихали представників усіх видів мистецтва.

Є навіть окрема наука - ангелологія, яка вивчає властивості небесних істот, але загальна кількість ангелів на небі невідома.

Хто такий архангел Гавриїл

Архангел (архистратиг) Гавриїл - один з двох головних ангелів Небесної ієрархії, на рівні з Архангелом Михаїлом.

Ангел у перекладі з давньогрецької “вісник”. Ангели - Небесні помічники Бога, істоти, які виконують Його волю, але мають власну волю, розум, владу творити добро та протистояти злу.

Ангели мають велику ієрархію у якій щонайменше - 9 ієрархічних ступенів. Керують ними два архистратига: архангел Михаїл та архангел Гавриїл. Кожен них має особливе служіння. Якщо Михаїл - переможець ворогів, Гавриїл - вісник таємниць Божих.

Історія свята

Ім’я Гавриїл перекладається як “сила Божа”, “твердь Божа”. Його шанують не тільки у християнстві, але в ісламі (ім’я його - Джебраїл) та іудаїзмі (Габриєль).

Архангел Гавриїл - найбільш відомий нам з усіх ангелів, бо саме він возвістив Богородиці про народження від неї Спасителя. Архангел Гавриїл сповістив Захарію та Єлізавет про народження Іоанна Хрестителя. Також він сповістив старим Йоакиму та Анні про народження Діви Марії.

Вважається, що саме Архангел Гавриїл змалечку супроводжував Діву Марію у храмі.

Він же з’являвся Ісусу Христу у Гефсиманському саду напередодні Голгофи, та втішав Його. Також саме Архангел Гавриїл сповістив жінкам-мироносицям про воскресіння Христа.

Також архангел Гавриїл вважається вісником смерті. У апостола Павла вказано, що саме труба Архангела Гавриїла возвістить про воскресіння з мертвих.

Ікони архангела Гавриїла

На іконах архангел Гавриїл зображений у вигляді юнака з лілією - на ознаку чистоти. Також може тримати сувій, у якому архангел записує діяння людські та віддає на суд Божий.

А ще з дзеркалом (на ознаку вісника долі людської) та ліхтарем з літерою “Х” - символом знань, які відкриватимуться поступово.

Найдавніша з ікон  - ангел Златі Власи. Цей портрет архангела Гавриїла є справжнім шедевром іконопису домонгольського періоду (12 століття).

Найдавніша з ікон - ангел Златі Власи

Одним з головних центрів шанування архистратига Гавриїла є Назарет (Ізраїль), у якому розташована церква Благовіщення, збудований на місці джерела, де Архангел Гавриїл явився Діві Марії з благою звісткою про народження Ісуса Христа.

Джерело існує і досі, а церква Благовіщення у Назареті є місцем паломництва не тільки християн, але й іудеїв та мусульман.

За часів Київській Русі архангела Гавриїла вважали покровителем Києва, про що згадує Іпатіївський літопис. Зараз небесним покровителем Києва вважається архангел Михаїл.

Що треба робити цього дня

Вважається, що до архангела Гавриїла звертаються з допомогою ті, хто хоче помиритися.

Цього дня віряни молитовно просять  ангела Гавриїла про все, що бажають. Але треба розуміти - архангел Гавриїл володіє книгою долі людства. Неможливо осягнути розумом усю величність архангела Гавриїла, але можна відчути серцем його силу у справі нашого спасіння.

День есперанто

Есперанто – штучно створена міжнародна мова, яка мала стати міжнародною мовою. Вона повинна була зупинити ворожнечу між різними націями та поєднати мирний світ у єдине ціле. Зараз її використовують у цифровому світі.

З метою популяризації інтернаціональної мови в світі створено спеціальне свято – День есперанто, який відзначається щороку 26 липня. Саме цього дня в далекому 1887 році з друку вийшов перший підручник з есперанто.

День парашутиста

День парашутиста

26 липня кожного року в Україні відзначається неофіційне професійне свято – День парашутиста (скайдайвера). Свято було започатковане у 1930 році.

Винахідником парашута називають Леонардо да Вінчі. Ескізи цього пристрою він намалював ще у 1485 році. Британський парашутист Адріан Ніколас довів цей факт у 2000 році, побудувавши парашут за малюнками да Вінчі та здійснивши на ньому успішне приземлення.

Парашут у сучасному вигляді з’явився завдяки Луї-Себастьєну Ленорману під кінець 18 сторіччя.

Традиції

За народним календарем, ця дата була переломною і вважалася серединою літа. Жителі сіл весь день проводили в полі, за збиранням врожаю. Переживали, щоб не почалися грозові дощі, які небезпечні на луках і в полях. Наприклад, від удару блискавки може спалахнути стіг сіна або хліб в снопах.

Щоб не почався дощ, люди читали молитви і вдавалися до магічних обрядів. Навіть існує приказка на цей рахунок: «Не йди дощ там, де жнуть, а йди там, де чекають».

Щоб був добрим сінокіс, йшли в поле з окрайцем хліба за пазухою.

За звичаєм, перший сніп жала старша жінка в сім’ї. Цей сніп ще називали іменинним. Його прикрашали стрічками і з піснями несли додому, щоб поставити на покуті під ікони. Вірили, що іменинний сніп цілющою силою володіє. Солому з нього давали хворій худобі, а зерна вважалися хорошими ліками для людей і птахів.

Селяни 26 липня молилися Заступниці Богородиці, щоб вона дала більше сил, які знадобляться під час збирання врожаю. За повір’ям, у цей день Архангел Гавриїл сходить на землю в образі золотого світла, обходить поля і оглядає, як наливаються колосся.

Народні прикмети на 26 липня:
  • Граки починають збиратися в зграї – до ранньої осені.
  • Тепло на Гавриїла – осінь також буде теплою.
  • Дощ – до холодної і сніжної зими.
Що не можна робити 26 липня:
  • Сумувати і сваритися. Конфлікти в цей день можуть забезпечити неприємності на чотири місяці.
  • Важко працювати без особливої потреби.
  • Ходити в лазню – можуть початися проблеми з грошима.
  • Не можна виходити на вулицю до заходу сонця. Наші предки намагалися залишати будинок тільки в разі крайньої необхідності, так як вірили, що там їх чекає нечиста сила.
У кого іменини 26 липня?

Іменини сьогодні святкують Анна, Мирослава, Юхим, Антон, Степан, Юліан.

Схожі матеріали:
👁 851
Категорія: Актуально
Теги: заборони, кому допомагає святий, традиції, Архангела Гавриїла




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ