Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


28.05.2021

28 травня - Преподобного Пахомія Великого, чим день увійшов в історію, прикмети та заборони


Цього дня не можна сваритись, бажати комусь зла, думати про погане. Цей день треба провести спокійно, у родинному колі та з друзями.


28 травня - 148-й день року за Григоріанським календарем. До кінця року залишається 217 днів. У XX і XXI століттях цей день відповідає 15 травня Юліанського календаря.

День ангела сьогодні

День ангела (іменини) сьогодні святкують: Анастасія, Дмитро, Макар, Пахом, Еміль, Герман, Гнат, Марія, Віктор, Вільгельм.

Яке православне (церковне) свято сьогодні

28 травня вшановують пам'ять Преподобного Пахомія Великого, Преподобного Ісаї Києво-Печерського.

Святий Пахомій Великий
 

Пахомій був єгипетським святим, пустельником, чудотворцем, римським воїном. Засновник першої кіновії.

Він народився 292 року у поганській родині у Тебаїді Горішній. У 20 років став римським вояком. Невдовзі Пахомій прийняв св. хрещення і пішов у пустелю у 317 році, де вів дуже суворе життя.

Близько 320 він заснував в єгипетських пустелях першу громаду ченців, які не були анахоретами. Поява кіновійної форми чернечого життя була викликана цілим рядом причин: сумісна праця була набагато ефективнішою, разом було легко протистояти грабіжникам та долати труднощі духовної боротьби.

Він вперше розробив статут чернечого життя, підпорядкувавши існування монахів суворим правилам. Пахомій запровадив працю як невід’ємну складову життя ченців. Вони обробляли землю, працювали в кузнях, на млинах, теслярували, плели кошики і циновки тобто власними силами здобували необхідні для життя речі.

Згодом про Пахомія і його благочестиве життя стало відомо всьому Єгипту, і до нього прилучилася багато учнів. Пахомій заснував ще декілька монастирів на берегах Нілу. Він заклав і перший жіночий монастир.

Пахомія можна вважати основоположником спільного чернечого життя в різних монастирях, де усі монахи жили під проводом настоятеля-протоархімандрита.

Міжнародний день дій з охорони жіночого здоров'я

День був започаткований 28 травня 1987 року під час V Міжнародної наради з питань жіночого здоров’я у Коста-Риці. Відтоді щорічно в світі святкують Міжнародний день здоров’я жінок, або Міжнародний день дій з охорони жіночого здоров’я.

Його мета — нагадати всім, що здоров’я жінки має величезне значення для будь-якої нації. Право жінки на всебічне і повне обслуговування для підтримки сексуального та репродуктивного здоров’я позначено в міжнародних угодах про права людини і гарантує право на життя, здоров’я і конфіденційність.

Всеукраїнський день краєзнавства

Всеукраїнський день краєзнавства було запроваджено у січні 2017 року. Датою святкування було визначено 28 травня. Саме цього дня 1925 року в місті Харкові розпочалася І Всеукраїнська конференція з краєзнавства під час роботи якої було створено Український комітет краєзнавства.

Мета свята — підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців, поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв і традицій українського народу.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:
  • На Пахомія був пізній посів вівса і пшениці. Ячмінь сіяли, поки цвіте калина.
Прикмети:
  • Багряний схід сонця – літо буде спекотним з великою кількістю пожеж.
  • Багато павутинок літає – очікуйте спекотного літа.
  • Почути каркання ворони в цей день – добрий знак.
  • Якщо чути скрегіт сороки – це до грошей, але потрібно вимовити особливе замовляння, щоби вона несла добро в будинок.

Що не можна робити в цей день

  • Цього дня не можна сваритись, бажати комусь зла, думати про погане.
  • Цей день треба провести спокійно, у родинному колі та з друзями.

Що сталося цього дня

    1742 — у Лондоні відкрився перший у світі критий плавальний басейн.
    1812 — між Російською та Османською імперіями укладено Бухарестський мир.
    1830 — президент США Ендрю Джексон підписав Акт про виселення індіанців
    1918 — Вірменія й Азербайджан проголосили державну незалежність.
    1923 — генеральний прокурор США оголосив, що жінки мають право носити штани де завгодно й коли їм це заманеться.
    1925 — в місті Харкові розпочалася І Всеукраїнська конференція з краєзнавства під час роботи якої було створено Український комітет краєзнавства.
    1957 — у США заснована Національна академія грамзапису, що вручає одну з найпрестижніших премій у світі музики —"Греммі".
    1959 — американськими вченими був проведений успішний запуск в космос з поверненням двох мавп, Айбл та Бейкер на ракеті АМ-18.
    1965 — Рада Міністрів СРСР постановила організувати на базі Донецької філії Харківського державного університету ім. Горького Донецький державний університет
    1985 — київське "Динамо" забила свій 2000-й гол у чемпіонатах СРСР.
    1997 — в Києві голови урядів України й Росії підписали пакет документів про базування й розподіл Чорноморського флоту.
    2009 — у Києві відкрили Культурно-просвітницький центр"Alex Art House"

Схожі матеріали:
👁 1573
Категорія: Актуально
Теги: чим день увійшов в історію, Преподобного Пахомія Великого, прикмети та заборони




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ