Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


04.10.2019

«Беріть участь у здійсненні правосуддя», - Олег Тимченко


Присяжних для у часті у кожній конкретній справі відбирає автоматизована система документообігу суду


Суд присяжних – різновид розгляду в суді, при якому рішення по суті справи приймають непрофесійні судді. В Україні існує цей інститут здійснення народовладдя. І самому допомагати здійснювати правосуддя в нашій державі реально.  Для того, щоб стати присяжним, особа має звернутися до місцевої ради із заявою про включення до відповідного списку.

Подані кандидатами документи розглядаються органом місцевого самоврядування для погодження в порядку черговості надходження поданих заяв кандидатів та формуються у списки присяжних. У разі відповідності такої особи встановленим у законі вимогам до присяжних, місцева рада своїм рішенням включає її до списку присяжних. Список присяжних направляється у відповідний суд.


Беріть участь у здійсненні правосуддя
 

Присяжних для у часті у кожній конкретній справі відбирає автоматизована система документообігу суду.
Присяжний зобов’язаний вчасно з’явитися на запрошення суду для участі в судовому засіданні. Відсутність без поважних причин вважається неповагою до суду, за що передбачена адміністративна відповідальність.
Суд залучає присяжних до здійснення правосуддя на строк не більше одного місяця на рік або на більший строк (для закінчення розгляду справи, розпочатої за їхньої участі).

Роботодавець зобов’язаний увільнити присяжного від роботи на час виконання ним обов’язків зі здійснення правосуддя. Відмова в увільненні від роботи вважається неповагою до суду.

Варто сказати, що присяжним за час виконання обов’язків у суді в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, виплачується винагорода. Їм відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, а також виплачуються добові. Зазначені виплати здійснюються територіальними управліннями Державної судової адміністрації України за рахунок коштів Державного бюджету України.

За присяжними на час виконання ними обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, передбачені законом. Час виконання народним засідателем чи присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов’язків у суді не допускається.

Важливо: на присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків із здійснення правосуддя. За обґрунтованим клопотанням   присяжного заходи безпеки щодо нього можуть уживатися і після закінчення виконання цих обов’язків.

Начальник ГТУЮ у Полтавській області Олег Тимченко


Схожі матеріали:
👁 1215
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: рішення по суті, закон, Суд, Суд присяжних




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ