Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


27.08.2019

Без готівки, загубленої решти і сварок


Сьогодні електронні квитки - це альтернатива оплаті готівкою


Уже більше двох років в Україні діє закон, який дозволяє вводити новий вид оплати в громадському транспорті - безготівковий. Основна його мета – полегшення життя водіям і пасажирам та виведення ринку перевезень із «тіні».

Законопроект пропонує відмовитися від готівкового розрахунку за паперові квитки і перейти на так званий електронний квиток. Крім того, законодавець дозволяє місцевим органам самоврядування створити автоматизовані системи оплати і повністю відмовитися від звичайних квитків та розрахунків готівковими коштами.

Коли йдеться про запровадження е-квитків, то мова не йде лише про великі міста. Можливістю е-оплати проїзду у міському транспорті вже успішно користуються і районні центри та невеликі міста по всій Україні: Ізмаїл, Бахмут, Калуш, Авдіївка, Кременчук, Маріуполь, Сєвєродонецьк, Краматорськ, Знам'янка, Олександрія. З січня цього року за проїзд в автобусі можна сплатити банківською карткою і в Гадячі. Транспортний валідатор встановлений у міському автобусі. Розрахуватись за проїзд можна за допомогою банківської картки або смартфона.

е-оплата


Звичка оплати проїзду банківською карткою допоможе українцям поступово переходити від готівки до безготівки, до прозорих платежів та прозорої економіки. Проблема української економіки - це готівкові “тіньові” розрахунки. На жаль сьогодні близько 80% грошових операцій в Україні відбуваються за готівку, і тільки 20% - безготівково. Коли впроваджуються такі платіжні рішення, у людини виробляється звичка платити карткою, і ми робимо ще один крок до мінімізації готівкових розрахунків. Як стверджують банкіри, люди, які розраховуються в транспорті е-квитками, на 36% частіше користуються безготівковими розрахунками в торгових мережах, інтернеті тощо.  

На відміну від інших приватних компаній, ПриватБанк пропонує найвигідніші способи е-оплат як для власників транспорту, так і для пересічних громадян. Банк власним коштом встановлює QR-коди, валідатори, пристрої, за допомогою яких можна заплатити за проїзд карткою будь-якого банку, чи за допомогою телефону або навіть смарт-годиннику.  Жителям міст не потрібно купувати ніяких додаткових пластикових карт, ходити до офісів для їх випуску, отримання. Банк не лише встановлює валідатори безкоштовно, а й обслуговує їх за власний рахунок.

Тобто, аби громадяни забули про готівку в міському чи приміському транспорті, потрібна лише добра воля місцевих обранців. Електронні системи оплат зручні і для міської влади. Можна безкоштовно отримувати аналітику про пасажиропотік чи статистичні дані про кількість людей, які розрахувалися, їхній соціальний статус - студент чи пенсіонер, навіть їхню стать. Таким чином перевізники не зможуть спекулювати на кількості пільговиків та вимагати матеріальної компенсації за них.

Запровадження е-квитків передовсім дозволяє водіям бути більш уважними на дорозі й звільнитись від зайвого навантаження - пошуків “зайців”, решти тощо, що, допоможе знизити ризик аварійних ситуацій та ДТП. А пасажири вже не будуть “світити” гаманці  у переповненому транспорті, провокуючи кишенькових злодіїв. Але найголовніше, е-квиток звільняє транспорт від “чорної готівки” і дозволяє чітко обліковувати пасажирів та пільговиків. У свою чергу такі дані допомагають краще планувати маршрути та необхідну кількість автобусів у той чи інший час.

Оплачувати проїзд за допомогою валідатора чи QR-коду дуже легко. Валідатор - це спеціальний пристрій для зчитування інформації, встановлений біля дверей чи в салоні автобуса/маршрутного таксі. Для  оплати проїзду потрібно лише приставити банківську картку на кілька секунд до відповідної ділянки під дисплеєм. Що стосується оплати за допомогою зчитування QR-коду, тут теж все не складно. QR-код – це тип штрих-кода, який може розпізнаватися камерою телефона. Для цього потрібно знайти наклейку з QR-кодом в транспорті, відкрити мобільний Приват 24 й відсканувати QR-код.

Сьогодні електронні квитки - це альтернатива оплаті готівкою, а не єдиний можливий варіант оплати. Ті, хто поки не довіряє електроніці, зможуть платити готівкою. Але якщо ми навчилися розраховуватися банківськими картками в магазинах, то чому не можемо так само сплачувати за проїзд?

Впровадження системи електронних розрахунків за проїзд у транспорті - це один з унікальних прикладів, де Україна створює дійсно передові рішення. В світовій практиці саме така система оплат зовсім не поширена, оскільки раніше вже були зроблені значні інвестиції в інші моделі оплати за проїзд, і повністю замінити їх - це досить серйозне рішення. Тому пасажири мають унікальну можливість перестрибнути відразу через кілька етапів "еволюції" оплати проїзду в транспорті.

Схожі матеріали:
👁 942
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: е-оплата, QR-код, оплата, Приватбанк, безготівка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ