Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.12.2021

Як вибрати слуховий апарат


Слуховий апарат повинен мати запас, по «потужності»


Після проведення діагностики та визначення ступеня зниження слуху стає питання підбору слухових апаратів. При виборі моделі слухових апаратів враховуються три основні критерії.

Перший критерій – «потужність»

Перший критерій – «потужність» – залежить від параметрів посилення та рівня звукового тиску слухового апарату. За ступенем та формою втрати слуху підбираються слухові апарати відповідної потужності.

Історично склалася наступна класифікація слухових апаратів: середньої потужності (пікове посилення близько 55 дБ), потужні (пікове посилення близько 65-70 дБ) та надпотужні слухові апарати (пікове посилення близько 80 дБ). Але, насправді, моделі різних лінійок та виробників можуть відрізнятися значно одна від одної. Також використання акустичних модифікацій може змінювати параметри посилення і рівень звукового тиску одного й того ж слухового апарату. «Потужність» внутрішньовушних слухових апаратів та апаратів з виносним ресивером залежить від використовуваного ресівера/телефону. Один і той самий апарат може потрапляти як у категорію середньої потужності, так і відноситься до потужних слухових апаратів.
 
Визначення «потужності» та можливості застосування тих чи інших акустичних модифікацій (вент, демпфер, мікротрубка) або того чи іншого ресивера проводиться після дослідження стану слуху та обговорення побажань пацієнта
.
Слуховий апарат повинен мати запас, по «потужності» з одного боку, і з іншого боку - не мати занадто великого звукового тиску на виході.

Вибір слухового апарату буває складним завданням. Щоб правильно вибрати слуховий апарат зверніться до центру «Беттертон» https://bettertone.com.ua/ та отримайте комплексну допомогу у слухопротезуванні. На сайті компанії представлений великий вибір слухових апаратів відомих брендів: Starkey, Microtech, NuEar.

Як вибрати слуховий апарат

Другий критерій – корпус

На сьогоднішній день ми говоримо про слухові апарати переважно у трьох типах корпусів:
  • завушний,
  • внутрішньовушний, мікрозавушний з виносним ресівером.
Відмінності у корпусі характеризуються розташуванням електронних частин слухового апарату. Для класичної завушини всі електронні компоненти (елемент живлення, процесор, мікрофони, ресивер, антени-котушки та органи управління) розміщуються в завушному корпусі. Звук, що генерується ресивером, передається по акустичній системі сполучення (ріжок і звуковод або мікротрубка + вкладиш) у вухо. Розмір завушного корпусу залежить від потужності та відповідно від розміру ресівера та розміру батарейки. Чим потужніший слуховий апарат, тим більші його розміри. Таким чином, надпотужний апарат не може бути маленьким.

У внутрішньовушних слухових апаратів вся електроніка зібрана у внутрішньовушному корпусі, виготовленому по зліпку вуха. Говорячи про внутрішньовушні слухові апарати ми здебільшого маємо на увазі внутрішньоканальний тип, який у зв'язку зі своїми розмірами обмежений за потужністю, тобто неможливо використовувати внутрішньоканальні слухові апарати для протезування важких втрат слуху. Мікрозавушини з виносним ресивером є проміжним класом між завушними та внутрішньовушними слуховими апаратами, де основні електронні компоненти розташовуються в мііатюрному заушному корпусі, а ресивер, з'єднаний з апаратом тонким жорстким проводом, розташовується в слуховому проході.

При виборі корпусу необхідно розуміти, що:
  • що менше, то непомітніше;
  • що менше, то дорожче;
  • що менше, то менше служить батарейка;
  • що менше, то менш надійний і частіше ламається;
  • що менше, то менший середній термін служби;
  • що менше, то більше догляду та обслуговування потрібно.
Таким чином, завушні слухові апарати в «класичному» корпусі є найбільш надійними, міцними та економічними, але водночас більшими та помітними.

Третій критерій – клас слухового апарату


Як вибрати слуховий апарат
 

Третій критерій вибору слухового апарата – клас слухового апарату по можливості обробки звуку.

Сучасний слуховий апарат - це комп'ютер, що працює у реальному часі, спеціально створений для обробки звуку. Мета слухопротезування - максимально можлива розбірливість мови за збереження комфорту. Чим «розумніший» слуховий апарат, тим краще він виконує свою роботу і тим більше є можливостей з тонкого настроювання та виділення мови.

Сучасні слухові апарати – автоматичні адаптивні: вони визначають навколишню акустичну ситуацію та автоматично змінюють свої параметри (частотна відповідь, робота систем шумоподавлення та виділення мови, спрямованість мікрофонів тощо). Чим більше частотних каналів у слухового апарату, тим точніше налаштування, тим краще робота систем шумоподавлення та спрямованості і тим легше реалізувати індивідуальні побажання користувача.

Клас слухового апарату - це найскладніший критерій, що залежить від фінансових можливостей користувача. Загальне правило, що при можливості використання бінаурального слухопротезування (на обидва вуха) краще два слухові апарати класом нижче, ніж один слуховий апарат класом вище. Але за інших рівних і не замислюючись про вартість вибір завжди лежить на найбільш технічно досконалому рішенні.

Внутрішньовушні слухові апарати зазвичай на третину або наполовину дорожчі, ніж такий же завушний. Слухові апарати з виносним ресивером перевищують завушні того ж рівня на 10-15%.

Вибір слухового апарату буває складним завданням.

Схожі матеріали:
👁 532
Категорія: Прес-реліз
Теги: слуховий апарат




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ