Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


15.06.2023

Якщо є інвалідність, але вручили повістку: українцям пояснили, чи треба йти в ТЦК


Представники ТЦК та СП можуть вручити повістку, зокрема людині з інвалідністю


Якщо є інвалідність, але вручили повістку

В Україні з початку повномасштабної війни триває воєнний стан та загальна мобілізація, в ході якого чоловіки віком від 18 до 60 років можуть бути призвані до армії. Однак, згідно із законодавством, є низка підстав, які дозволяють отримати відстрочку або звільнення від мобілізації.

Представники ТЦК та СП можуть вручити повістку, зокрема людині з інвалідністю. Юристка Марія Звягінцева розповіла, що робити в такому разі і чому не варто ігнорувати отриману повістку.

За словами правозахисниці, представники Територіальних центрів комплектування має право перевіряти облікові дані та направляти на медичну комісію всіх військовозобов'язаних, навіть тим, хто має право на відстрочку або бронювання.

Також юристка додала, що такі чоловіки отримують повістку для уточнення даних. Після цього потрібно прийти до ТЦК та СП, щоб надати документи, що підтверджують право на відстрочку або бронювання. При цьому Звягінцева наголосила, що людей з інвалідністю заборонено мобілізувати примусово.

"Якщо вони отримали повістку, повинні прийти в ТЦК з документами, що підтверджують інвалідність, і звірити військово-облікові дані. Призвати таких людей на службу можуть лише за їхньою згодою та за місцем проживання", – пояснила юристка.

Варто зазначити, що постановою Кабінету Міністрів від 30 грудня 2022 року № 1487 затверджено нову форму повісток. Тепер у ній не вказана мета виклику в ТЦК та СП.

Громадяни з інвалідністю, які підтвердили своє право на звільнення від мобілізації відповідними документами, не зобов'язані підписувати повістку про проходження медичної комісії. Правозахисники зазначають, що згода на проходження ВЛК може означати добровільне бажання мобілізуватись. У такому разі після визнання людини придатною до служби в армії та отримання мобілізаційного розпорядження відстрочка не діє.

Схожі матеріали:
👁 538
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: інвалідність, повістка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ