Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


03.11.2015

На Полтавщині з листопада цього року запровадять видачу електронного апостиля


До цієї системи вже під'єднані 23 країни


На Полтавщині з листопада цього року запровадять видачу електронного апостиляПро це розповіла начальник Головного територіального управління юстиції у Полтавській області Ірина Пашко.

 Апостиль – це спеціальний штамп, який, відповідно до Гаазької конвенції 1961 року, ставиться на офіційних документах, що надходять від держав - учасниць Конвенції. 

Апостиль звільняє ці документи від необхідності дипломатичної чи консульської легалізації. Він засвідчує справжність підпису особи під документом і справжність печатки або штампа, якими скріплено відповідний документ.  Апостиль повинен відповідати зразку, що додається до Конвенції, і може бути складений офіційною мовою органу, який видає його.

 В Україні апостиль проставляється трьома органами влади:
• Мін’юстом (нотаріальні, судові документи, акти цивільного стану, інформація з ЄДР);
• Міністерством освіти і науки (документи про освіту);
• Міністерством закордонних справ (виписка про судимість, довідка про фінансову спроможність, інші офіційні документи).
 Апостиль проставляється на вимогу особи, що підписала документ, або будь-якого пред'явника документа. Щорічно близько 120 тисяч громадян звертаються за цією послугою до Міністерства юстиції України. Спочатку громадянин звертається (подає документи) до головного територіального управління юстиції у своєму регіоні, далі управління направляє документи до Міністерства юстиції. І тільки в Мін'юсті українці з усіх регіонів могли отримати цей документ.

 Для того, щоб дана система більше не створювала підґрунтя для бюрократії та черг, Кабінет Міністрів України на засіданні 28.10.2015 підтримав ініціативу Мін'юсту, яка забезпечить запуск в Україні системи електронного апостиля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полтавщина займає дев’яте місце за кількістю люстрованих

 В черговий раз, презентуючи новий сервіс, Міністр юстиції України Павло Петренко зазначив: «Україна приєднається до електронного сервісу, суть якого в тому, що громадяни за місцем проживання в будь-якому органі РАЦСу зможуть подати документи для посвідчення їх електронним апостилем. Ці документи опрацьовуватимуться електронною системою, на них накладатиметься електронний апостиль, і цей документ протягом 24 годин людина може роздрукувати з сайту, або отримати його в тому самому РАЦСі».

 До цієї системи вже під'єднані 23 країни, серед яких США, Великобританія, Австрія, Бельгія, Болгарія, Латвія, Грузія, Молдова та інші.

 Уповноважені представники країни, до якої подаються документи, які потребують посвідчення апостилем, через реєстр зможуть перевірити автентичність апостилю і оригінальність документу.

 Таким чином, Україна ввійде в передову 20-ку країн, які застосовують електронний апостиль у транскордонних  операціях. Після публікації постанови Кабінету Міністрів України протягом 2 тижнів новація працюватиме в тестовому режимі, а потім перейде в постійне використання.

Джерело: Головного територіального управління юстиції у Полтавській області


Схожі матеріали:
👁 740
Категорія: Актуально
Теги: залізниця, ЕЛЕКТРОННИЙ АПОСТИЛЬ, управління юстиції




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ