Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.05.2023

Очищення від вибухонебезпечних предметів


Працюючи в акваторіях проводиться окремий комплекс заходів із вивченням дна на наявність будь-яких металевих об'єктів


Гуманітарне розмінування

Території, на яких будь-коли проходили військові дії із застосуванням щодо сучасної техніки та важкого озброєння, потенційно можуть нести небезпеку у вигляді снарядів, що знаходяться під землею або в акваторії водних об'єктів: мін, ракет, бомб, торпед тощо. За оцінками експертів, кількість не знешкоджених вибухонебезпечних предметів на планеті може досягати 110 мільйонів, а їхнє можливе розосередження охоплює території близько 60 держав.

Все, що вдається ідентифікувати як ВПВ, становить величезну загрозу під час проведення будівельних чи сільськогосподарських робіт; і ця проблема є настільки суттєвою, що у світі продовжують діяти цілі міжнародні програми, що регулюють діяльність фахівців, які займаються гуманітарним розмінуванням.

Що таке гуманітарне розмінування?

Під цим терміном розуміється очищення місцевості від вибухонебезпечних предметів задля забезпечення безпеки життєдіяльності цивільного населення. Питаннями попередження НП та техногенних катастроф, спричинених детонацією мін, бомб та інших боєприпасів у мирний час, займається окрема служба ООН (UN Mine Action Service).

В Україні компанія https://freewayua.com має необхідний досвід та спеціалізацію в галузі гуманітарного розмінування.

Робота з вибухонебезпечними предметами: особливості пошуку та утилізації ВПВ

Відповідно до загальноприйнятих стандартів, у процесі пошуку та знешкодження вибухонебезпечних пережитків війни (ВПВ) беруть участь фахівці двох категорій:
  • оператори приладу пошуку – їхнє завдання зводиться до пошуку вибухонебезпечних предметів, тобто визначення точних координат їх знаходження;
  • сапери – люди, здатні ідентифікувати вибухонебезпечний предмет, а також безпечно його витягти та утилізувати (знищити).
Пошук ВПВ виконується на заздалегідь зазначеній території, межі якої встановлюються в рамках підготовчих робіт (можливе розбиття на сектори за наявності великої площі). Фахівці виконують т.з. технічну розвідку, яка має на меті отримання максимально точної та детальної інформації про ділянки, які можуть бути забруднені вибухонебезпечними предметами.

Далі оператори приладу пошуку приступають до поверхневого обстеження ділянки для визначення наявних інженерних комунікацій та інших об'єктів, конструкції яких можуть зустрічатися металеві елементи. Після настає черга використання спеціального обладнання – геолокаторів, металодетекторів, трасошукачів, сканерів та іншого, що може допомогти у виявленні вибухонебезпечних предметів, визначенні їх розмірів та виду.

Працюючи в акваторіях проводиться окремий комплекс заходів із вивченням дна на наявність будь-яких металевих об'єктів. Результатом роботи операторів приладу пошуку стає встановлення точних координат тих місць, які згодом підлягатимуть розмінуванню.

Вся отримана інформація передається саперам, які повинні враховувати не тільки характер виявлених ВОП, але і багато інших факторів: особливості місцевості, характеристики ґрунтів (глибин акваторії), кліматичні умови та ін. або ручного у вигляді спецпристосувань).

Далі вибирається спосіб знищення боєприпасів. Необхідно враховувати, що переважно будь-які м повинні знешкоджуватися на місці виявлення, оскільки це дозволяє уникнути їх небезпечного перевезення. Якщо це неможливо або становить небезпеку навколишнім об'єктам, снаряди вивозяться на полігон із застосуванням усіх запобіжних заходів: використання спецтранспорту та експедирування.

Схожі матеріали:
👁 291
Категорія: Прес-реліз
Теги: гуманітарне розмінування, Робота з вибухонебезпечними предмет, вибухонебезпечних пережитків війни




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ