Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.02.2022

Що робити, якщо у винуватця ДТП немає ОСЦПВ?


Якщо водій, винний в аварії, відмовляється відшкодувати збитки, то другому учаснику ДТП доведеться звертатися до суду


Страхование, Машина, Страхование Автомобиля
 

Страхування автоцивільної відповідальності в Україні є обов'язковим, але це не останавлює деяких автовласників, які не купують поліс ОСЦПВ. Так що ж робити, якщо винуватець ДТП не має страховки?

Якщо немає поліса осаго, але є поліс каско

Якщо у потерпілого немає поліса ОСЦПВ, але є поліс каско, що передбачає відшкодування збитків при ДТП, необхідно просто звернутися за відшкодуванням у свою страхову компанію. Далі страховик може стягнути сплачену суму у винуватця ДТП, але без участі потерпілого.

Хто відшкодує збитки, якщо постраждалих немає

Якщо аварія обійшлася без шкоди здоров'ю та пошкоджено лише майно, то за відсутності «автоцивілки» збиток, завданий майну, компенсується самим винуватцем за його рахунок.

Як виновник може візмістити збитки

Іноді винуватець ДТП не відмовляється відшкодувати збитки добровільно. Тоді достатньо отримати з нього потрібну суму грошей і видати винуватцеві розписку про те, що гроші отримані і жодних претензій до нього немає.

З точнісінько визначити суму збитків можна або за допомогою експертизи, або відвідавши автосервіс і дізнавшись там вартість ремонту. При невеликих пошкодженнях водії іноді визначають суму «на око». Зрозуміло, що при цьому вона може бути дещо заниженою або, навпаки, завищеною.

Що робити, якщо виновник не бажає платити за нанесений збиток

Якщо водій, винний в аварії, відмовляється відшкодувати збитки, то другому учаснику ДТП доведеться звертатися до суду. Сума збитків при цьому визначається незалежною експертизою.

Спочатку необхідно спробувати вирішити питання у досудовому порядку. Для цього потрібно надіслати винуватцю претензію рекомендованим листом з повідомленням про доставку та описом вкладення. При отриманні листа винуватцем відправник отримає повідомлення. До суду можна звертатися через 10 днів з цього моменту. Якщо винуватець просто не отримуватиме листа, то необхідно, щоб минуло 30 днів з моменту його відправлення. Після цього воно вважається отриманим і відправник зможе звернутися до суду.

Далі необхідно скласти позовну заяву для направлення до суду. До нього прикладаються необхідні документи (поштове повідомлення, висновок суми збитків).

Усі витрати (вартість експертизи, вартість відправлення рекомендованого листа) також має відшкодувати винуватець.

Як складити досудну претензію та позов до суду

Стандартної форми досудової претензії та позову не існує. Зразки можна знайти в Інтернеті. Найнадійніше – скористатися послугами юриста, при цьому витрачені кошти також можна вимагати з винуватця.

У який суд подається позов

За місцем проживання винуватця. Дізнатися про номер судової дільниці або найменування суду можна в інтернеті за адресою проживання винуватця ДТП.

Якщо поліс ОСЦПВ у виновника є, але з обмеженнями

Буває так, що автомобіль винуватця ДТП застрахований по ОСЦПВ, однак винуватець не перерахований у списку водіїв, допущених до керування. Або ж у полісі передбачено період використання транспортного засобу, і дата аварії до нього не входить.

У такій ситуації страхова компанія винуватця покриває завдані збитки у загальному порядку. Після цього страховик може виставити винному водієві регресний позов із вимогою відшкодувати йому витрачену суму, але потерпілого це вже не стосується.

Якщо поліса ОСЦПВ і каско немає у пострадавшого

Водій, автомобіль якого постраждав у ДТП, для відшкодування збитків має звертатися до своєї страхової компанії. Але у самого постраждалого також може не виявитися поліс ОСЦПВ.

У цьому випадку необхідно звертатися до страхової компанії винуватця. Відсутність ОСЦПВ у потерпілого не є підставою для відмови йому у відшкодуванні збитків.

Якщо ОСЦПВ немає ні у виновника, ні у пострадавшого

Фахівці компанії British Insurance зазначають, якщо «автоцивілки» немає в обох учасників ДТП, то збитки потерпілого відшкодовуються так само, як і у випадку, коли поліса ОСЦПВ немає тільки у винуватця. Тобто схема така:

  • якщо постраждало лише майно і винуватець згоден добровільно відшкодувати збитки – він передає потрібну суму потерпілому і отримує від нього розписку;
  • якщо постраждало лише майно та винуватець не згоден платити – постраждалий надсилає йому досудову претензію, після чого надсилає позов до суду.

Таким чином, у цьому випадку відсутність у постраждалого поліса ОСЦПВ на процедуру відшкодування не вплине.



Схожі матеріали:
👁 261
Категорія: Прес-реліз
Теги: збитки, поліс осаго, поліс каско, ОСЦПВ, дтп




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ