Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


23.04.2023

Що таке ChatGPT і чому він так усім цікавий?


Як працює ChatGPT? ChatGPT використовує алгоритми машинного навчання для аналізу тексту, що вводиться, і генерування відповідей, які покликані імітува


ChatGPT

Розвиток технологій створює виклики для нашої цифрової та медійної грамотності. У 2023-му році все більше уваги приділяють моделям штучного інтелекту, здатним генерувати тексти, зображення та навіть комп’ютерний код. Використання систем штучного інтелекту в навчанні ― це питання часу та ініціативи учнівства/студентства та освітян. Проте, як і будь-який інструмент, штучний інтелект не є ідеальним та потребує вмілого користування.

Ви вже, мабуть, чули про ChatGPT? Можливо, вже користувалися ним? Розгляньмо, що ж уміє ChatGPT і чому він так усім цікавий?

ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) — це одна з мовних моделей на основі штучного інтелекту (ШІ), що здатна розуміти інформацію від користувачів/-ок і надавати відповіді на ці запити. З 18 лютого 2023 р. ChatGPT став доступним в Україні.
 
Як працює ChatGPT? ChatGPT використовує алгоритми машинного навчання для аналізу тексту, що вводиться, і генерування відповідей, які покликані імітувати людську розмову. Чат-бот навчається на великому масиві текстових даних, зокрема це книги, новинні статті, сторінки Вікіпедії та вебсайти. Справедливо зазначити, що він постійно вдосконалюється.

Які ще мовні моделі існують? Напевно, багато хто з нас уже не один раз спілкувався і з Google асистентом, і з Siri, і з десятками інших чат-ботів та асистентів, наприклад, у вашому банку. Так, це і є приклади інших мовних моделей на основі штучного інтелекту, що можуть відповідати на запитання, запускати музику, нагадувати про події в календарі та багато іншого.

Чи є різниця між ChatGPT і Google? Хоча їх обох використовують для пошуку інформації, проте є суттєва різниця. ChatGPT призначений для розуміння та створення тексту, схожого на людську мову, може надавати більш персоналізовані відповіді на запити користувачів/-ок і вести діалог. Google зазвичай шукає релевантну інформацію за ключовими словами та видає користувачеві перелік вебсторінок із відповідним до запиту контентом.  

Ось кілька прикладів того, що може зробити ChatGPT: доповнювати текст, узагальнювати, класифікувати та перефразовувати; перекладати іншою мовою (хоч спеціалізовані додатки тут будуть кращими); відповідати на запитання; генерувати діалоги; писати електронні листи; взаємодіяти з кодом — писати його, перекладати його з однієї мови на іншу і шукати помилки; розв’язувати математичні задачі; складати пісні (вірші) та ноти; «керувати» іншими нейромережами (так, його запити вже здатні давати хороші підказки для нейромереж, що працюють зі створенням зображень) і навіть аналізувати тон комунікації та ін.  

Але найбільшим позитивним ефектом від таких великих моделей, як ChatGPT, є те, що природна мова стає універсальним інтерфейсом взаємодії з системами штучного інтелекту (ШІ). Завдання людини ― максимально чітко сформулювати запит до системи ШІ, щоб отримати найточніший результат. Це думка Олеся Петріва, співзасновника та технічного директора компанії Reface  — українського стартапу, що створив однойменний додаток із заміни обличчя на гіфках та відео. До речі, про цю технологію ми вже розповідали в нашому універсальному уроці «Віртуальний та реальний світи: чи є межа?».  

Як працювати з увагою ChatGPT при формулюванні завдань?

  1. Звуження контексту. Надайте якомога більше інформації про те, що ви хочете від ChatGPT, і як ви плануєте використовувати результат. Наприклад, уточнюйте формат, тему, тон і стиль відповіді.
  2. Використовуйте персоніфікацію. Наприклад, давайте завдання з формулюванням «поводься як…», щоб звужувати контекст і задати певні рамки та моделі поведінки.
  3. Вимагайте не один, а декілька результатів. Давайте завдання на генерацію списку ідей або варіантів рішення.
  4. Будьте готові до корегування відповіді. Якщо результат не відповідає вашим очікуванням, можна детальніше уточнити завдання.
  5. Якщо ви отримали відповідь на запитання, що потребують точної інформації, перевірте її достовірність та правильність.
  6. ChatGPT не має власної думки, проте він навчається на величезному масиві інформації, наявній в інтернеті. Це зумовлює ризик того, що відповіді чату міститимуть історичні упередження та дезінформацію, зокрема в питаннях, що стосуються суверенітету та територіальної цілісності України. Окрім цього, розробники чат-боту попереджають, що він має обмежені знання про світові події, що відбулися після 2021 року.
  7. Також чат-бот може вигадувати відповіді, коли не має достатньо даних. Наприклад, у відповідь на питання журналіста ВВС, як добратися з Києва до Рівного, чат-бот відповів, що «безліч авіакомпаній літають з Києва до Рівного», і що весь політ забирає трохи більше години. Насправді ж авіакомпанії не літають до Рівного, принаймні в останні десятиліття такого не було, і тим паче це неможливо в умовах війни.
Наостанок ми попросили ChatGPT зробити покрокову інструкцію для користування ним:

Крок 1. Перейдіть на сайт OpenAI, де розміщено ChatGPT.
Крок 2. Натисніть кнопку «Get started for free» або «Sign up» та створіть обліковий запис.
Крок 3. Перевірте свою електронну пошту на наявність листа від ChatGPT. Цей лист міститиме посилання для підтвердження вашого облікового запису. Клацніть на посилання в електронному листі, щоб підтвердити свій обліковий запис.
Крок 4. Для покращення результатів, використовуйте коректну термінологію та правильну граматику.
Крок 5. Вивчайте можливості ChatGPT та працюйте з ним для досягнення своїх цілей з медіа- та цифрової грамотності.

Схожі матеріали:
👁 274
Категорія: Шкільний екран
Теги: ChatGPT




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ