Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.03.2016

Сьогодні Прощена неділя


Це суто християнський обряд, за яким не можна постувати з гріхами на душі


Сьогодні Прощена неділяОстанній день Сирного тижня – неділя – відзначалася у народі найбільш пишно. Спеціально до цього дня готували вареники з сиром, проводились масові гуляння, ігрища, забави. Ці гуляння символізували прощання з масляним, смачним, веселим тижнем перед суворим, Великим постом.

В цю неділю, яка називається Прощеною, просили у близьких вибачення (прощення) за нанесені образи. Це суто християнський обряд, за яким не можна постувати з гріхами на душі.

«На Прощену неділю прощення просять, милосердні справи творять», говорять у народі. Цього дня треба обов`язково пробачати, а якщо образа була велика, кажіть: «Бог пробачить».

Цього дня людям слід пригадати всі образи, спричинені близьким, і вибачитися за них від щирого серця. Прощення між рідними і знайомими відбувається увечері, люди говорять один одному: «Пробач мені, якщо я в чому перед тобою винен».

За традицією, просять вибачення і у покійних. На прощену неділю не можна вживати горілки.

Першими просять одне в одного пробачення священик і парафіяни одразу після вечірньої служби. Літні люди в цей час відвідують усіх рідних, друзів і просто знайомих, щоб пробачити одне одному заподіяні кривди. Дехто традиційно відвідує померлих родичів на кладовищі, прохаючи про прощення всіх завданих образ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великий Піст. Що їсти і як правильно його дотримуватися?

За старих часів люди були переконані, що саме недільного вечора відбуватиметься Страшний суд, тож цього дня дуже побожні люди намагалися якнайрідше виходити з дому, пригадували власні гріхи й у жодному разі не вживали алкогольних напоїв.

Нагадаємо, цьогоріч з 14 березня по 30 квітня триватиме Великий піст.

Схожі матеріали:
👁 796
Категорія: Актуально
Теги: Прощена неділя, свято, прощене воскресіння




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ