Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


30.08.2021

Танці, приготування піци та біг. Чим ще може здивувати двоногий робот Кессі?


Робот Cassie був розроблений на грантові гроші від DARPA в розмірі 1 мільйон доларів


Місяці роботи студентів Університету штату Орегон виявилися досить плідними, завдяки їх зусиллям в скарбничку навичок робота Кессі ще додався і біг на тривалі відстані, 5 км.

Cassie був розроблений на грантові гроші від DARPA в розмірі 1 мільйон доларів. Сам робот невеликих розмірів, тільки пара механічних ніг і акумулятор зверху. Унікальна конструкція дозволяє роботу рухатися назад, вперед і в різні боки.

Чим може здивувати двоногий робот Кессі?
 

Група студентів трохи раніше використовувала машинне навчання, щоб Кессі зміг ходити. Ходити вийшло, а ось біг давався непросто. Для людини біг - це легко, адже у нас є мозок, серце, легені та ще безліч органів, які сприяють фізичним навантаженням. Але у роботів все зовсім інакше, адже вони не мають серця або мізків. Але замість людського мозку у роботів є «свій мозок» - це програмне забезпечення, своєрідні «м'язи» - обладнання та «паливо» - тобто батарея і тільки все це в комплексі зможе повноцінно працювати.

Система алгоритму машинного навчання лягла в основу роботи Кессі. Розробкою займалися студенти Лабораторії динамічної робототехніки Університету штату Орегон. В основному вони використовували метод глибокого навчання з підкріпленням - це система, яка імітує почуття, коли люди вчаться на своєму досвіді, допускають помилки і знову пробують, заснований на зворотному зв'язку і винагороду.

За алгоритмом, робот постійно повторює одні й ті ж рухи, поки не доведе їх до автоматизму і досконалості. Також, алгоритм допускає альтернативи в своєму навчанні, оскільки він намагався навчитися бігати, відразу не вийшло і алгоритм запрограмував роботу робити ще спроби на різну відстань або під різними кутами, утримуючи його у вертикальному положенні.

Після того, як Кессі зміг подолати 5 км, з'явилася нова мета. На одній зарядці акумулятора Кессі пробіг відстань трохи більше ніж за 53 хвилини, це з пошуком несправностей, які робот отримав під час швидкісних рухів. Але це норма, тому що людина теж під час бігу витрачає час на відпочинок, зав'язування шнурків та інше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відновлення основних функцій організму завдяки штучному інтелекту стане доступним

У світі є роботи, які взяли першість в бігу - це робот Honda Asimo, який у 2004 році скоїв повільну пробіжку і робот Atlas від Boston Dynamics, який трохи лякає своїм зовнішнім виглядом, тому що коли біжить, то махає руками. Головна фішка Кессі в потенціалі машинного навчання в роботизованих системах.

Це тільки початок на шляху до нової епохи роботизованих систем, які зможуть зробити за людину монотонну роботу і значно спростити життя. Примітно, що саме студенти об'єднали досвід біомеханіки і існуючих методів в управлінні роботом з новими інструментами машинного навчання.

Схожі матеріали:
👁 633
Категорія: Технології
Теги: робот, роботизація, транспорт майбутнього, робототехніка, автономна система зарядки




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ