Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


09.04.2017

Вербна неділя: поради, звичаї, вірування


Подія, яка дала початок Вербній неділі, називається входом Господнім до Єрусалиму


Вербна неділя: поради, звичаї, віруванняСьогодні мало хто в Україні не знає про свято, яке передує Великодню. Навіть ті, хто не вважає себе віруючими, переконані, що цього дня бажано віднести в найближчу церкву вербу і посвятити її.

На жаль, не так вже й багато людей, навіть серед вірян, обізнані з тим, для чого цю вербу святити і що робити з нею потім. Особливо сумно це констатувати, усвідомлюючи, що лише 100 років тому, про всі подробиці цього свята могла розповісти навіть дитина. Тож, напередодні святкування Вербної неділі не завадить пригадати традиції, звичаї та вірування нашого народу, пов’язані з цим святом.

Подія, яка дала початок Вербній неділі, називається входом Господнім до Єрусалиму. Як говориться в Біблії, після того, як люди дізналися, що Ісус Христос здатний творити чудеса, то захотіли, щоб він став їхнім правителем. Коли Спаситель в’їжджав в Єрусалим, натовп його радісно вітав.

Люди кричали і встеляли дорогу пальмовим гіллям. У пам’ять про цей день і святкують Вербну неділю. Чому саме вербну, а не пальмову? Відповідь дуже проста. Саме це дерево, на думку перших слов’янських християн, найбільш схоже на пальму, яка, як відомо, в наших краях не росте. З тих часів і до сьогодні гілки верби стали важливим символом, який християни приносять до храму на освячення.

Зазвичай на це свято люди приходили в храм ще на світанку. Відстоювали службу і віддавали гілки верби, щоб їх освятили. Після того, як люди повертаються з храму, вони повинні взяти освячені гілки і легенько постукати ними по своїм родичам і членам сім’ї. Вважають, що тоді вся родина буде здоровою весь рік.
Потім вербу потрібно розділити. Один пучок можна помістити за ікону, а ще один – поставити на чільне місце. Гілки верби можна також поставити у вази без води по всьому будинку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Завтра Вербна неділя: прикмети і традиції

Зберігати освячені гілки верби необхідно до наступної Вербної неділі. Але їх можна використовувати. Коли люди хворіли, по їхньому тілу проводили освяченою вербою. Також, коли починався град, пучок верби кидали надвір, щоб приборкати стихію. Існувало повір’я, що верба утихомирює вогонь, і що пожежа у будинку, де є гілки, не трапиться. Ще люди вірили, що якщо вбити вранці в неділю кілочок верби в стіну, то можна стати сміливим і перебороти свою боязкість.

Не варто забувати про те, що це велике свято, тому не можна займатися побутовими справами. В число церковних традицій входить і вживання в цей день риби. Як відомо, це ще один символ християнства. Також можна готувати солодощі та десерти, щоправда, лише з дозволених продуктів, тобто без молока, яєць і вершкового масла. Можна ще зробити кілька ковтків церковного вина. І головне – людина повинна обов’язково помолитися і подумати про те, що вона зробила для того, щоб стати ближчою до Ісуса.

 

 

Як і багато інших свят, Вербна неділя має багато цікавих і оригінальних прикмет. Згадаємо кілька найцікавіших з них, які й нині не втратили актуальності.
* Щоб важлива справа вирішилася якомога краще і швидше, потрібно уявити успішний результат і з’їсти бруньку освяченої верби.

* Візьміть у руку прутик освяченої верби і подумайте про людину, яку давно не бачили, але дуже хотіли б. Найближчим чином ви зустрінетесь.

* Щоб у домі був достаток, посадіть освячену на Вербну неділю гілочку верби в горщик як кімнатну рослину.


Схожі матеріали:
👁 1275
Категорія: Актуально
Теги: Вербна неділя, вірування, прикмети, Гребінківщина, звичаї, Гребінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ