Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

23.02.2012

У Гребінківському районі 57 дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування



У Гребінківському районі 57 дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування

Одним із головних напрямків дальності органів влади на місцях визначено реалізацію державної політики щодо захисту прав дітей, перш за все дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Сьогодні у 5 прийомних сім'ях Гребінківського району виховуються 5 прийомних дітей.

Станом на 1 лютого 2012 р. у Гребінківському районі 57 дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування, з них 2 дітей, позбавлених батьківського піклування проживають у інтернатних закладах.

Прикро, але діти, що перебувають у наших інтернатах, - це діти, батьки яких позбавлені батьківських прав, і іх кількість з кожним роком зростає. Протягом 2011 року спеціалістами центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та служби у справах дітей було проведено соціальне інспектування 58 сімей, що опинилися в складних життєвих обставинах.

Частина з них і - це сім'ї, що потребують втручання, де батьки зловживають спиртними напоями, не доглядають дітей. Діти не відвідують навчання в школі, деякі з батьків не мають паспортів і не отримують ніяких видів соціальної допомоги, а ті, що отримують допомогу, не використовують її на потреби дітей.

Із метою поліпшення соціального захисту дітей, у тому числі дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, розв'язання проблем дитячої бездоглядності і безпритульності, створення належних умов для соціально-психологічної адаптації дітей, реалізації їх права на сімейне виховання та здоровий розвиток, Законом України "Про охорону дитинства" гарантується розвиток нових форм виховання дітей - прийомної сім'ї і дитячого будинку сімейного типу.

Що ж таке прийомна сім'я?

Це сім'я, яка взяла на виховання та спільне проживання від однієї до чотирьох дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Питання підготовки кандидатів у прийомні батьки покладене на працівників центру соціальних служб, які сприяють у оформленні необхідних дркументів, направляють кандидатів на навчання. Та цьому передує клопітка підготовча робота. Є вимоги, які ми завжди пояснюємо на першому етапі людям, які звертаються до центру.

Перш за все, майбутнім прийомним батькам треба знати, що така форма опіки не лише сімейна, а й державна. Тобто виховання і проживання дітей здійснюється під контролем держави. Скажімо, усиновлена дитина повністю прирівнюється до фізіологічної дитини батьків, держава не втручається в процес її виховання та утримання, за усиновлених дітей відповдають безпосередньо батьки. За дитину в прийомній сім'ї відповідальність несе держава.

Прийомна сім'я чи дитячий будинок сімейного типу відіграють роль вихователя інтернату. Держава відповідає за її утримання, стан здоров'я, здійснює контроль через соціальних працівників за ходом проживання та виховання цієї дитини.

Ще одна необхідна умова - майбутня прийомна сім'я має бути забезпечена житловою площею. Коли приходять люди, котрим самим тісно, вони не зможуть створити прийомну сім'ю навіть, якщо дуже хочуть. Прийомні батьки мусять забезпечити необхідні умови для проживання: дитина мусить мати свій простір. Якщо не окрему кімнату, тохочаб достатньо місця, деу неї буде своя територія.

Наступна вимога - це матеріальне забезпечення. Малозабезпечена сім'я теж не може стати прийомною. Люди повинні надати документи про сукупний дохід, який не повинен бути меншим від прожиткового мінімуму. Також треба надати основні документи: паспорт, свідоцтво про шлюб, якщо майбутні батьки одружені, і довідку про стан здоров'я. Люди, яким стан здоров'я недозволяє піклуватись про дітей, створити прийомну сім'ю не можуть. Вони повинні пройти обстеження у психіатра, нарколога, загальну медичну комісію, здати аналізи на ВІЛ.

Не можуть стати прийомними батьками люди, які є соціально агресивні, мали конфлікти з законом, кримінальне минуле. Також прийомні батьки мають вікове обмеження: дитина має досягнути повноліття до того, як вони вийдуть на пенсію.

Окрім необхідних документів, які підтверджують усі вимоги згідно законодавства, людина ще повинна усвідомлювати, на що вона зважується, створюючи прийомну родину. З усіх бажаючих, лише 10% створюють реальні сім'ї.

Після "паперових" перевірок соціальні працівники вивчають умови проживання потенційної прийомної сімі. І лише тоді кандидати в прийомні батьки проходять навчання. В соціальній службі майбутніх прийомних батьків навчають основ педагогіки, підліткової фізіології та основ психології. Особливої підтримки потребують сім'ї, які не мали дітей. Потім потенційним прийомним батькам шукають дитину. Це своєрідний процес взаємовідбору.

Коли вже створено прийомну родину, соціальна служба здійснює соціальний супровід. Соціальний супровід - це своєрідна форма контролю, але, в першу чергу, це - підтримка прийомної сім'ї. Люди беруть на виховання дітей, які вже мають своє складне минуле. Для того щоб відбулась адаптація, потрібно їх підтримати і допомогти особливо на початку. Коли сім'я функціонує довго і знайдено порозуміння, необов'язково щотижня приходити. Але час від часу, раз на кілька місяців треба. Контакти - це не тільки візит додому, це спілкування з родичами, сусідами прийомної сім'ї, вчителями та вихователями дітей.

Як держава підтримує прийомні сім'ї?

1. Прийомна дитина зберігає статус сироти і користується всіма відповідними пільгами.
2. Прийомні батьки отримують від держави щомісячні кошти на утримання дитини та грошове забезпечення.

Що таке дитячий будинок сімейного типу?

Дитячий будинок сімейного тилу - окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менше 5 дітей-сиріт, та дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячих будинках не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи власних дітей.

Сьогодні в інтернатах живуть діти, яким не пощастило мати сім'ю, їх ніколи не приголубить мама, не візьме на руки тато. Чому ця дитина повинна залишитися нещасливою? Виростаючи без сім'ї, виховуючись у державному закладі, дитина залишається не готовою до труднощів реального життя після виходу з інтернату у 18 років.

Що відбувається далі? Статистика жахає: такі діти скоюють злочини, зловживають наркотиками, алкоголем, ведуть аморальний спосіб життя, не мають місця проживання чи роботи, їх сім'ї закінчуються розлученнями.

Ви можете запобігти цьому!

Прийнявши дитину у свою сім'ю, ви не тільки врятуєте її від безнадійності, навчите звичних для нас та часто зовсім невідомих для дитини життєво необхідних навичок, а головне - поділитеся з нею любов'ю та турботою. Коли прийомна дитина переступить поріг вашого дому, це буде її перший крок у нове життя з вами, прийомними батьками. І саме ви навчите цю дитину більше усміхатися і любити людей.

Прийміть дитину у родину!

За додатковою інформацією Ви можете звертатися до Гребінківського районного центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді та служби у справах дітей за адресою: м. Гребінка, пров. Димитрова, 1 контактний телефон 91-1-30

Директор Гебінківського РЦСССДМ


Схожі матеріали:
👁 1114
Категорія: Новини Гребінки
Теги: соціальна служба, соціальна допомога. держава, дитячий будинок, Гребінківський район, батьківське піклування, діти-сироти, піклування




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав... У мережі запустили фейк, орієнтований на мешканців Полтав...
В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст В ДТП на Полтавщині травмувався 35-річний мотоцикліст
На Гребінківщині висадили алею молодих дерев На Гребінківщині висадили алею молодих дерев
В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка В аварії на Полтавщині загинула велосипедистка
На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад... На Полтавщині громада разом з поліцейським посадили понад...
На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в... На Полтавщині затримали чоловіка за підозрою в умисному в...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ