Архів новин    Новини Гребінки    Новини Полтавщини    Новини громади    Події    Суспільство    Освіта    Культура    Здоров'я    Спорт    Технології    Новини Полтавщини TV   

06.09.2012

Веломандрівка без проблем: правила безпечної поведінки на дорозі для водіїв «двохколісних»



Веломандрівка без проблем: правила безпечної поведінки на дорозі для водіїв «двохколісних»

Яка дитина не мріє про велосипед? Адже двоколісний друг дає відчуття свободи руху, завдяки катанню на велосипеді діти набувають смак до їзди, відкривають для себе дорожній рух у новому статусі, вони відчувають себе  водіями.

 Однак слід пам'ятати, що велосипед є транспортним засобом. Як тільки велосипедист здійснює свою поїздку разом з іншими учасниками дорожнього руху, він повинен неухильно знати і виконувати правила дорожнього руху.

Якщо батьки вирішили придбати своїй дитині велосипед, вони в першу чергу зобов'язані поставитися відповідально і навчити дитину основним правилам дорожнього руху, передбачити  різноманітні ситуації, які можуть виникнути на вулично-дорожній мережі.

Нехтування елементарними Правилами призводять до дорожньо-транспортних пригод та часто мають трагічні наслідки. У малечі тривають канікули, дуже вдалий час для велопрогулянок та мандрівок. Нажаль, іноді такі прогулянки мають сумний фінал, з початку року  14  дітей-велосипедистів  потрапили до лікарні з травмами різного ступеню тяжкості.

Велосипедисти, які стають учасниками ДТП найчастіше отримують тяжкі травми, це  переломи кінцівок, черепно-мозкові травми, струси мозку, множинні забої тощо. Це зрозуміло, адже велосипедист самий не захищений учасник руху, він мандрує на крихкому транспортному засобі та найчастіше ще й не дотримується правил особистої безпеки - не використовує шоломи, налокітники та наколінники, ставлення водіїв авто до велосипедистів також не завжди поважне та залишає бажати кращого!

Тож, щоб веломандрівка була без проблем потрібно виконувати правила безпечної поведінки на дорозі.

Правила дорожнього руху дозволяють велопоїздки по дорогах з автомобілями тільки підліткам, які досягли віку 14 років. Якщо вашій дитині ще не виповнилося 14, то кататися він може тільки по двору, на стадіоні, в парку або на спеціально передбачених для цього майданчиках.

 Як і будь-який транспортний засіб, велосипед перед поїздкою необхідно оглянути і переконатися в його справності. Якщо дитина маленька, то велосипед повинні перевірити дорослі. Підліток сам зможе підкачати шини, перевірити гальма і педалі. Особливу увагу зверніть на рульове управління і гальма. Категорично не можна виїжджати на велосипеді, в якому ці вузли несправні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Полтавщині проводяться профілактичні заходи під умовною назвою «Велосипедист»


Слід пам’ятати, що велосипед має бути обладнаний звуковим сигналом, мати світловідбиваючі елементи (спереду – білого кольору, по боках – оранжевого, позаду – червоного). Крім цього, для руху в темну пору доби і в умовах недостатньої видимості на «двохколісному» повинен бути встановлений та ввімкнений ліхтар (фара). На дитячому велосипеді, як і на дорослих моделях, обов'язково повинні бути встановлені такі світлоповертачі (катафоти), ці деталі роблять велосипедиста помітніше на малоосвітленій дорозі.  

Навчіть дитину сигналам, що подаються рукою при перебудуваннях і маневрах. Нехай він потренується подавати їх, катаючись по двору.

Так, якщо потрібно повернути ліворуч, він повинен подати сигнал витягнутої в сторону лівою рукою (або правою рукою, витягнутою вбік і зігнутою у лікті під прямим кутом вгору).

Знак правого повороту юний велосипедист повинен показати витягнутої в сторону правою рукою (або лівою, витягнутої в сторону і зігнутою у лікті під прямим кутом вгору).

Якщо малюк збирається зупинитися, він піднімає вгору ліву чи праву руку. Простежте за тим, щоб дитина подавав сигнали заздалегідь - до початку повороту (маневру).

Навіть якщо дитина вміє кататися на своєму двоколісному другові, не тримаючи кермо, поясніть йому що на дорозі цього робити не можна. Велосипед досить нестійке засіб і нехтувати правилами заради пустощів не варто.

Поясніть дитині, що при катанні він не повинен забувати про пішоходів, які мають перевагу. Скажіть, що у дворі можуть гуляти літні люди і зовсім маленькі діти, тому треба бути дуже уважним.

Якщо маленькому велосипедисту належить перетнути дорогу загального користування, то зробити це коштує на пішохідному переході, попередньо спішившись. У такому положенні велосипедист буде мати права пішохода.

 Батькам слід також пояснити дитині, що перевозити пасажира на багажнику правилами забороняється. Тільки на дорослому велосипеді можна катати дітей до 7 років у спеціальному сидінні з фіксаторами для ніг.

Для безпеки в поїздці рекомендується використовувати захисні шоломи. Також можна придбати наколінники і налокітники для малюка. Здоров'я дитини і спокій батьків того варті!

Дорослим велосипедистам теж не варто забувати про додаткові заходи безпеки. Та, найголовніше, перш ніж сідати за кермо «двохколісного», потрібно добре вивчити основні правила безпечного руху для водіїв цього транспортного засобу.

Батькам на замітку:
- не залякуйте дитину вулицею – панічний страх перед транспортом не менш шкідливий, ніж безтурботність і неуважність;

- роз’ясніть дитині основні правила дорожнього руху, зернить увагу на знаки та розмітку та не лише в теорії, а й покажіть на практиці;

- регулярно навчайте дітей орієнтуватися у дорожній ситуації, виховуйте потребу бути дисциплінованими на вулиці, обережними й уважними!

- для дитини ваш приклад - найавторитетніший. Якщо ви порушуєте Правила дорожнього руху, ваша дитина робитиме так само, тож подавайте дітям тільки позитивний приклад дисциплінованого учасника дорожнього руху!
Наголошуємо, що відповідальність за життя і здоров’я дітей лягає, передусім, на батьків, які купують підліткам велотранспорт, не подбавши належним чином про наявність у юних водіїв навичок безпечного керування транспортним засобом, не контролюють дозвілля дітей.

Державтоінспекція звертається також й  до водіїв авто з проханням бути особливо уважними при проїзді пішохідних переходів і в місцях можливої появи дітей.
Зверніть увагу, триває сезон літніх відпусток, а у дітей - літні канікули. Діти, не рідко, знаходяться на вулиці без догляду, тож  водіям транспортних засобів необхідно підвищити увагу до маленьких учасників дорожнього руху. Пам’ятайте: поведінка дитини на дорозі, часто є непередбачуваною.

gai.dp.ua


Схожі матеріали:
👁 1857
Категорія: Суспільство
Теги: веломандрівка, велосипед, РУХ, Державтоінспекція, поведінка, вулиця, безпека, дорога, дитина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ... На Полтавщині водій мотоцикла здійснив наїзд на 74-річну ...
На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі... На Полтавщині вилучили понад 400 метрів браконьєрських сі...
У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав... У Великосорочинській громаді Миргородського району Полтав...
У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з... У Полтаві малолітній хлопчик викрав електронну сигарету з...
На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра... На Полтавщині у закладі освіти вибухнула страйкбольна гра...
На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр... На Полтавщині мешканець Решетилівського району знайшов гр...

НАЙБІЛЬШ ЧИТАЄМІ