Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.05.2021

19 травня - прaведного Іова Багатостраждального, прикмети, традиції, День ангела


19 травня — День травневого сонця, День блокнота або День записника, День кубика Рубіка


День ангела сьогодні

  • День ангела (іменини) сьогодні святкують: Микола, Денис та Іов.
Яке православне (церковне) свято сьогодні

19 травня  — прaведного Іова Багатостраждального


іов багатостраждальний
 

Іов був старозавітним праведником, який жив на схід від Палестини у землі Уц (Північна Аравія). У нього була велика і дружна родина: семеро синів і три дочки. Це змушувало Іова бути вдячним Богу, він просив милості для своїх дітей.

Те, що в Іова було достатньо приводів дякувати Господу за Його милості, було виставлено сатаною перед Престолом Божим і Ангелами Його як підстава для сумніву праведності цієї людини. Тоді Господь, бажаючи показати святість Свого раба, попустив дияволу повну свободу дій.

Праведник лишився своїх дітей, був уражений важкою хворобою —  проказою. Він опинився серед відкинутих суспільством. Справа дійшла до того, що святий був залишений не тільки друзями, але й дружиною, яка поневірялася по домівках, випрошуючи собі коштів на прожиття. Іов ви­явився у скрутному становищі.

Невинність праведника засвідчив Сам Господь, явивши Себе у бурхливому вихорі. До Іова повернулося здоров’я, багатство, а дружина народила йому сімох дітей. Праведник прожив ще 140 років і бачив своє потомство до четвертого коліна. Усього ж святий праведний Іов Багатостраждальний прожив 248 років.

День травневого сонця

Щороку 19 травня відзначається неофіційне, проте позитивне свято – День травневого сонця. Таку назву обрали на честь революції, яка відбулась у травні 1810 року в Аргентині в Буенос-Айресі. Унаслідок революційних дій Аргентина отримала незалежність від Іспанії, а на прапорі країні почали зображувати сонце.

Традиційно травневе сонце зображують з людськими рисами обличчя та поєднанням хвилястих променів (тепло) з прямими (світло).

Яскраве денне сонце знижує симптоми депресії, а денні прогулянки збільшують вироблення вечірнього мелатоніну, також знижується гормон стресу, помітно покращується робота мозку та знижується ймовірність психічних розладів. Тож, день травневого сонця рекомендується провести насолоджуючись його весняними променями.

День блокнота або День записника

19 травня – свято основного атрибуту планування – День блокнота (або День записника). Подію започаткували 5 років тому у 2016 році.

Завдяки блокноту можна планувати свій день, місяць і навіть рік, зберігати важливі записи, вписувати цікаві думки, робити нотатки. Він зберігає важливі відмітки, ідеї, мрії, контакти, рецепти, малюнки тощо.

День кубика Рубіка

Кубик Рубіка - механічна головоломка, яку винайшов 1974 року угорський скульптор, винахідник Ерне Рубік і 19 травня він представив його світові. Він назвав свій винахід "Магічний куб", але 1980 року компанія англ. Ideal Toys перейменувала головоломку за іменем винахідника, і цього ж року виграла німецьку нагороду "Гра року". У світі вже продано 350 млн кубиків Рубіка.

Щороку власники кубиків Рубіка змагаються у його швидкісному збиранні. Перший світовий чемпіонат зі швидкубінгу відбувся у Мюнхені 13 березня 1981 року. Офіційним переможцем із рекордним часом 38 секунд став Юрій Фрошль, уродженець Мюнхена. З того часу люди установлювали рекорд за рекордом, стрімко наближаючись до фантастичної позначки — 10 секунд. І ось це сталося 5 травня 2007 року. Першою людиною, яка перемогла на офіційних змаганнях з результатом 10 секунд, став Тібо Жаклін з Франції. Його результат був 9,86, і це був світовий рекорд. За 2007 і 2008 роки цей рекорд був побитий, причому не один раз.

Потім у кубінгу сталася справжня сенсація: 13 липня 2008 Ерік Аккерсдайк установив новий світовий рекорд — 7,08 секунди. Зараз офіційний світовий рекорд складання кубика за першою спробою становить 3,47 секунди (Юшенг Ду), за середнім часом 5,53 секунди (Фелікс Земдегс).

Всесвітній день сімейного лікаря

Це професійно свято у світі запровадили у 2010 році. З ініціативи Всесвітньої ради сімейних лікарів WONCA, в яку також входить Українська асоціація сімейних лікарів і був створений "Всесвітній день сімейного лікаря".  Україна долучилась до святкування професійного свята лікарів первинної ланки надання медичної допомоги у 2017 році.

За визначенням WONCA, сімейний лікар – фахівець, який надає первинну медико-санітарну допомогу всім членам сім’ї, незалежно від віку, статі, характеру захворювання, з урахуванням психологічних, соціальних, культурних та особистих особливостей пацієнта та родини.

Під час реформування медичної галузі в Україні сімейну медицину визначено пріоритетною та ключовою.

Які народні прикмети і традиції сьогодні

Традиції:
  • На Іова зазвичай садили огірки.
  • У давні часи в цей день було прийнято сіяти також горох. Люди вірили, що якщо попросити Іова, то урожай обов'язково буде багатим.
  • Вважається, що жінкам в день Іова потрібно вмиватися росою, щоб повернути красу. Також росу збирають і приносять в будинок. Дітям дозволяли покататися в росяній траві - це зміцнить їх імунітет.
Прикмети:
  • Якщо цього дня погода ясна - буде хороший врожай огірків.
  • Багато роси вранці – на гарну погоду, нема роси – буде дощ.
  • Птахи весело співають – найближчими днями буде хороша погода.

Що не можна робити в цей день

  • Сни проти 19 травня пророкують події, які відбудуться через вісім днів. Розповідати про них не варто.
  • Цього дня здавна дуже шанували росу, яка могла дати здоров'я, тому не можна її спеціально збивати.
  • Не можна в цей день лінуватися. Витратьте певний час на роботу з землею.

Що сталося цього дня

    1051 — у французькому Реймсі короновано дочку Ярослава Мудрого — Анну Ярославну.
    1536 — страта Анни Болейн, дружини англійського короля Генріха VIII.
    1568 — англійська королева Єлизавета I наказала заточити в тюрму колишню шотландську королеву Марію Стюарт, котра пред'явила свої права на англійський престол.
    1649 — Англія проголошена республікою.
    1861 — у Сумах відкрито першу в Україні недільну школу.
    1997 — компанія «Hewlett-Packard» випустила свій перший портативний комп'ютер, що працював під операційною системою Windows CE.
    1998 — з національної галереї сучасного мистецтва у Римі невідомими викрадено дві картини Вінсента ван Гога і одну Поля Сезанна.
    2005 — на конференції міністрів освіти країн Європи у Бергені (Норвегія) ухвалили рішення про приєднання України до Болонського процесу.

Схожі матеріали:
👁 808
Категорія: Актуально
Теги: прикмети, традиції, іов багатостраждальний, день ангела




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ