Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


05.02.2022

Аварійно-рятувальна машина-амфібія Аrktos здатна їздити по суші, плавати по воді та повзти по льоду


При переміщенні по пересіченій місцевості Аrktos демонструє відмінну прохідність та стійкість, при цьому салон машини може вміщувати 52 особи


Аляска є одним з найнесприятливіших місць на планеті. Щоб працювати в таких екстремальних умовах, необхідна унікальна машина. Машина, здатна їздити суходолом, плавати по воді і повзти по льоду. Така машина існує – це Arktos, техніка, унікальна у своїй конструкції та наділена особливими здібностями.


всюдихід, амфібія, автомобіль на гусеницях - Аrktos
 

У 1980-х роках 20 століття, великі компанії Канади, що займаються розробкою нафтових і газових родовищ Арктики, зрозуміли, що вони потребують машини, здатної провести евакуацію екіпажу у випадках аварійних ситуацій. У разі вибуху або пожежі на буровій платформі стандартні рятувальні плоти через свою малу функціональність не можуть допомогти людям швидко евакуюватися. А гелікоптери через дим не в змозі підлетіти до платформи. Тому і виникла ідея створити Аrktos – всюдихід-амфібію нового типу, який може бути не тільки всюдиходом, але й здатний створити людині захист від холоду до –50°, і одночасно не дати загинути у високих температурах нафтових пожеж.

Аварійно-рятувальну машину Arktos будували за подобою термоса, взявши за основу для його корпусу термостійкий склопластик та кевлар, гібридний композит, порожнистий усередині. Щоб перевірити термостійкість, у процесі випробувань машину тестували в басейні з нафтою, що горить. У той час як зовні температура досягала кількох сотень градусів за Цельсієм, усередині вона виросла лише на один градус. Крім того, композитний корпус захищає техніку від пошкоджень при їзді щебенем, великим каменем і льоду.

При переміщенні по пересіченій місцевості Аrktos демонструє відмінну прохідність та стійкість, при цьому салон машини може вміщувати 52 особи, є просторим та затишним.


всюдихід, амфібія, автомобіль на гусеницях - Аrktos
 

Такої місткості було досягнуто за рахунок особливої ​​будови гусениць амфібії, в яких відсутня система підвісок та коліс. У ній гумова стрічка траків наводиться в рух виключно за рахунок великих і потужних провідних зірочок, а амортизація відбувається за допомогою гнучкості шарнірно-зчленованого корпусу техніки, оснащеного гідроприводом. Саме він і дозволяє спецтехніці виходити із найважчих положень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Аероцегла за теплоізоляційними властивостями перевищує стандартну цеглу в 8 разів

Крім того, гусенична стрічка забезпечена особливими, шипами ґрунтозачепами, оптимальними за формою та кутом вигину, щоб допомагати машині видертися з льодових пасток і підніматися по крутих 35-градусних схилах. Звичайна покришка або гусениця забуксували б на слизькому льоду або загрузли в снігу, а ґрунтозачепи Аrktos вгризаються в них і чіпляючись, підтягують машину за собою.

Аркто складається з двох незалежних частин корпусу, які називають ланками. Кожна ланка рухається своїм незалежним 260-сильним дизельним двигуном Cummins. На суші, ці двигуни дозволяють 15-метровій 32-тонній махині розвивати швидкість до 16 км/год, а при пересуванні по воді гусениці відключаються і включаються водомети, які водяним струменем виштовхують машину зі швидкістю до 5,5 вузлів на годину (10 км/ ч).


всюдихід, амфібія, автомобіль на гусеницях - Аrktos
 

Аrktos здатний пробиватися крізь тверді льоди, повзти по торосах, плисти в бурхливому морі, як справжній корабель, так само здатний витримувати відкрите полум'я, використовуючи для охолодження свого корпусу водяні форсунки. Саме завдяки його конструкції він може заповзти на мокру, слизьку крижину, що піднімається вгору, проїхати по ній і опуститися знову у воду.

 


Схожі матеріали:
👁 468
Категорія: Технології
Теги: арктика, автомобіль на гусеницях, всюдихід, Амфібія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ