Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


17.06.2023

Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" - дальність ураження бойових надводних кораблів до 300 км.


У ході російського широкомасштабного вторгнення в Україну у 2022 році «Нептун» уперше застосовано у бойових умовах


Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ

Р-360 "Нептун" - українська протикорабельна крилата ракета. Розроблено конструкторським бюро «Промінь». У 2020 році береговий ракетний комплекс РК-360МЦ "Нептун" з ракетою Р-360 був прийнятий на озброєння Збройних сил України.

Ракета призначена для знищення кораблів водотоннажністю до 5000 тонн і має бойову частину масою 150 кг. Дальність дії ракети до 280 км. Має дозвукову швидкість 900 км/год та здійснює політ на надмалих висотах (кілька метрів над рівнем моря) та може маневрувати під час польоту.

Ракету можна використовувати з трьох платформ: корабельного, наземного та повітряного базування. У 2019 році виготовлено наземний комплекс – РК-360МЦ, до складу якого входять кілька машин: командний пункт, пускова установка, транспортно-зарядна машина.

Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ
 

У ході російського широкомасштабного вторгнення в Україну у 2022 році «Нептун» уперше застосовано у бойових умовах. 14 квітня 2022 року ударом двох ракет був уражений ракетний крейсер «москва», флагман Чорноморського флоту вмф рф, крейсер затонув.

Довжина ракети з прискорювачем – 5 050 мм. Стартова маса ракети близько 870 кг, бойова частина важить 150 кг. Цих характеристик достатньо поразки бойових надводних кораблів і транспортних судів водотоннажністю до 5 000 т. Ракета має хрестоподібне складане крило.

Тип бойової частини – осколково-фугасна проникаючого типу, маса – 150 кг. Бойова частина приводиться в дію підривником при контакті з метою або дистанційно неконтактними датчиками.

Державне підприємство "Спецоборонмаш" запровадило технологію вакуумно-шматкового спорядження вибухівкою бойової частини Б-360 ракети Р-360 комплексу "Нептун". Завдяки вакуумно-кусковій заливці вражаюча дія боєприпасів значно посилюється.

Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ
 

Головка самонаведення для ракети розроблена НВП «Радіонікс». Вона має надвисокі кути огляду ±60°, здатна побачити та захопити ціль на відстані 50 км, а також стійка до радіолокаційних перешкод противника.

У ракети два двигуни - стартовий та маршовий. Стартовий двигун - це стартовий прискорювач, взятий від зенітної ракети С-125. Він є твердопаливним і був модифікований для забезпечення старту крилатої ракети з транспортно-пускового контейнера та надання початкового прискорення швидкостей, де може включитися основний двигун. Основний двигун – турбореактивний двигун МС-400 виробництва «Мотор Січ».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Французький колісний бронеавтомобіль EBRC Jaguar може виконувати завдання розвідки та боротьби з бойовими машинами супротивника

Ракета розміщується у транспортно-пускових контейнерах (ТПК) із розмірами 5300×600×600 мм. ТПК може розміщуватися на наземних, морських чи повітряних носіях.

Тактико-технічні характеристики:
  • Максимальна дальність польоту – до 300 км.
  • Швидкість – 900 км/год.
Базовим шасі для наземної платформи вибрано модифіковане повнопривідне шасі КрАЗ-7634НЕ колісної формули 8×8. Проте за результатами випробувань було вирішено змінити базове шасі на виріб компанії Татра.


Береговий ракетний комплекс РК-360МЦ
 

Самохідне шасі має компонувальну схему кабіна перед двигуном і призначене для монтажу важкого спецобладнання до 27 тонн. Воно відрізняється потужним двигуном (460 к.с.) та автоматичною коробкою передач. Монтажна довжина рами 8080 мм, зовнішній мінімальний габаритний радіус повороту 14 м. Шасі має першу та другу керовані осі.

Платформа несе чотири транспортно-пускові контейнери з ракетами.

До складу дивізіону РК-360 МЦ "Нептун" входить:
  • 6 уніфікованих пускових установок УСПУ-360,
  • 6 транспортно-зарядних машин ТЗМ-360,
  • 6 транспортних машин ТМ-360,
  • рухомий командний пункт дивізіону РКП-360.
На озброєнні дивізіону знаходиться 72 ракети Р-360, по чотири в пусковій установці, що транспортно-заряджає і стільки ж на транспортній машині.

 


Схожі матеріали:
👁 492
Категорія: Технології
Теги: РК-360МЦ «Нептун», крилата ракета, ракетний комплекс, зброя, зенітно-ракетний комплекс




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ