Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


26.05.2022

Безпілотник-амфібія переходить від польоту до підводного пересування менш ніж за півсекунди


Підводний зв'язок і передача сигналів непрості, тому безпілотник може мати рівні автономної роботи під водою та в повітрі, які керуються бортовими


Безпілотник-амфібія

Ми вже чули про безпілотні літальні апарати, які можуть працювати під водою, але новий дрон розвиває цю концепцію, використовуючи диск, що всмоктує, він може переміщатися під водою, можливо навіть на підводних човнах для економії заряду батареї.

Прототип пристрою був розроблений у співпраці вчених із Бейханського університету в Китаї, Імперського коледжу Лондона та швейцарського дослідницького інституту Empa.

Він є невеликим водонепроникним квадрокоптером на вершині якого знаходиться надрукований на 3D-принтері силіконовий диск, натхненний аналогічним придатком на сплющеній голові морської риби ремори. Ремора використовує цей диск, щоб прикріплюватися до більших тварин, таких як кити, акули та манти. Коли істота-господар харчується, ремора тимчасово відокремлюється від нього, щоб поглинути відходи, що переносяться водою.

Як і природний диск ремори, синтетична версія дрону – це не просто одна велика присоска. Натомість він включає паралельні ряди гнучких мембран, проміжки між якими утворюють окремі відсіки, що всмоктують. Як для риби, так і для дрону ця функція дозволяє диску прилипати до вигнутих, шорстких, нерівних поверхонь і зберігати зчеплення, навіть коли весь диск не стикається з поверхнею.

Дрон здатний літати, як і будь-який інший квадрокоптер, але може опускатися під воду або спливати з-під неї всього за 0,35 секунди. Повідомляється, що це найвища швидкість переходу серед усіх повітряно-водних дронів.

Під водою кінці пропелерів коптера пасивно складаються, що робить ці пропелери ефективнішими для руху апарату по воді. Використовуючи бортову камеру, він може знайти мету та прикріпитися до неї. Ця мета може бути рухомою, наприклад, підводним човном або китом, що вивчається, або чимось нерухомим, наприклад, трубопроводом або опорою нафтової вежі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Високоенергетичний лазер, встановлений на Stryker, здатний відстежувати та вражати дрони, ракети інші цілі
 
"Підводний зв'язок і передача сигналів непрості, тому безпілотник може мати рівні автономної роботи під водою та в повітрі, які керуються бортовими датчиками", - сказав професор Імперського коледжу Мірко Ковач. «Однією з переваг можливості зворотного переходу в повітря є те, що йому не обов'язково спілкуватися під водою, натомість він може вистрибувати з води та надсилати сигнали мережами 5G або Wi-Fi».

Як додатковий бонус присоска дрону працює і на суші. Це означає, що він може прилипнути до навісу, наприклад, до карниза даху і відключити свої двигуни доти, доки йому знову не знадобиться рухатися - інакше йому довелося б ширяти, витративши свою батарею.

Схожі матеріали:
👁 1737
Категорія: Технології
Теги: Безпілотник-амфібія, БПЛА, автономний дрон, безпілотник, Дрон




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ