Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


15.04.2021

Бюгельний протез


Бюгель встановлюють як на живий зуб, так і на депульпований.


Бюгельні протези — це відносно недорогий засіб знімного зубного протезування, який доволі розповсюджений ще з кінця 20 сторіччя, довівши свою ефективність. Але сьогодні бюгельний протез вважається допоміжним засобом встановлення зубного ряду.


Бюгельний протез
 

Що таке бюгельний протез

Бюгельний протез, або просто бюгель, отримав свою назву від німецького bugel, що означає «дуга». Основою протезу є лита металева конструкція дугоподібної форми, яку покривають шаром акрилу, що імітує ясна. Поверх цієї основи встановлюються штучні зуби. Металевий каркас є більш надійним, ніж аналоги з пластику, до того ж дугоподібна форма сприяє рівномірному розподілу навантаження при жуванні. Дякуючи цьому бюгель досить надійний, компактний та довговічний.

Показання та протипоказання до встановлення

Головне показання — втрата двох чи більше зубів у зубному ряді. Бюгель встановлюють як на живий зуб, так і на депульпований. В останньому випадку встановлюється спеціальна коронка або культєва вкладка. Головне — щоб в пацієнта залишалися здорові ясна.

Протипоказання проти встановлення протезу головним чином пов’язані з тим, що їх основа виробляється з металу. Якщо пацієнт має алергію на метал, встановлення такого протезу неможливе.

Серед інших протипоказань відмічають такі фактори:

  • адентія — повна втрата зубів, що є опорою для конструкції;
  • атрофія кістяної тканини щелепи;
  • сепсис ротової порожнини;
  • замала висота опорних зубів.

У таких випадках йдеться про вибір інших засобів протезування.

Переваги та недоліки

Головні переваги бюгельних протезів такі:

1. Довгий термін експлуатації. Типовий термін роботи якісного бюгеля становить 5–7 років, але при ретельному догляді цей період можливо пролонгувати до 10 років і вище. Це більш ніж в два рази довше, ніж відповідні показники знімних протезів з пластику.

2. Легкість та природні відчуття. Якщо конструкція та робота зубного техніка якісні, пацієнт не відчуває сторонніх предметів та неприродніх відчуттів у роті.

3. Міцність та надійність. Металева основа та розподіл навантаження між здоровими зубами дозволяють досить інтенсивно експлуатувати протез за призначенням.

4. Зручність та комфорт. Якісний бюгель не заважає прийому їжі, не викликає блювотного рефлексу та не змінює артикуляцію.

Але, незважаючи на вагомі переваги, є й помітні недоліки.

Перерахуємо їх також:

1. Металева основа викликає необхідність знімати протез, наприклад, при МРТ, рентгеноскопії голови та інших подібних медичних процедурах. Якщо пацієнт має підвищену кислотність ротової порожнини, можлива гальванізація протезної основи.

2. До бюгелю, як і до будь-якої конструкції в роті, треба звикнути, що потребує деякий час. У будь-якому разі носити такий протез не знімаючи не вийде.

3. Під час монтування потрібна механічна обробка сусідніх, частіше за все, здорових зубів, що підвищує вірогідність їх захворювання.

Під час первинної консультації лікар-стоматолог враховує усі переваги та недоліки і приймає рішення щодо вибору засобу протезування.

Источник: сайт slalen.ua



Схожі матеріали:
👁 488
Категорія: Прес-реліз
Теги: Бюгельний протез, зуби




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ