Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


10.02.2014

Курс долара може сягнути десяти гривень


Нещодавно Нацбанк запевняв, що не бачить передумов для девальвації гривні


Курс долара може сягнути десяти гривень

Із початку 2014 року долар на міжбанку подорожчав на 35 коп. А 25 січня курс гривні обвалився до чотирирічного мінімуму – 8,55 грн за долар

Нещодавно Нацбанк запевняв, що не бачить передумов для девальвації гривні. 20 січня заступник голови Нацбанку Олексій Ткаченко заявив: «Є всі можливості для підтримки курсу».

Та, судячи з усього, можливості НБУ не збігаються з бажаннями. Чиновники нібито й не бачать передумов для обвалу, але це не означає, що їх немає.

Востаннє американська валюта так дорого коштувала на міжбанку в жовтні 2009 року, який виявився найважчим для української економіки. Тоді ВВП впав на рекордні 15%.

Банкіри стверджують: бізнесмени, особливо наближені до влади, запанікували і мерщій кинулися скуповувати валюту для виводу її у більш спокійні «гавані».

– Поки Майдан був мирним, то ніхто з «крупняків» дуже не метушився, – розповідає один із банкірів. – А коли полетіли пляшки і почалася стрілянина – запанікували.

Відтак попит на валюту на міжбанку виріс у рази. З 3 по 20 січня середній обсяг торгів валютою на міжбанку склав 1,3 млрд дол. в еквіваленті. 21 січня, як тільки вступили в силу так звані закони про диктатуру, обсяг торгів на міжбанку злетів у два рази – до 2,6 млрд. дол. А 22 січня, після повідомлення про смерть двох активістів Майдану, обсяги купівлі валюти на міжбанку піднялися до
 3,2 млрд доларів. Це абсолютний рекорд за всю історію України.

Наприкінці січня тиск на міжбанківський ринок спричиняли не лише перелякані інвестори, а й «Нафтогаз», який скуповував валюту на відкритому ринку.

Примітно, що обіцяного Росією чергового траншу на 2 млрд дол., запланованого на січень, не вистачило б навіть для погашення боргів за газ.

Крім того, у січні потрібно було погасити 660 млн дол. кредиту Міжнародного валютного фонду. Усього ж у 2014 році Україні треба заплатити фонду 3,7 млрд дол.

 Судячи з усього, ні МВФ, ні «Газпром» поки не отримали свої «січневі» гроші. Принаймні офіційних підтверджень цьому немає. Учасники ринку впевнені, що уряд проситиме відстрочку або домагатиметься реструктуризації, що означає черговий дефолт уряду і Нацбанку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шахрайка на Полтавщині намагалася обдурити працівницю банку

Банкіри вважають, що НБУ свідомо проводить «планову» девальвацію і намагатиметься тримати курс гривні на позначці 8,5-8,6. Однак, на думку учасників ринку, якщо Росія не продовжить газові борги і затягне з видачею кредиту, то курс легко може злетіти до 10 грн. за дол.

«Гривні не дадуть остаточно упасти»

 Прокоментувати ситуацію щодо можливого обвалу гривні погодилася кандидат економічних наук, доцент кафедри фінансів та кредиту Полтавської державної аграрної академії Юлія Лелюк:

 «Про девальвацію говорять постійно, починаючи зі світової кризи. По суті, гривня вже знецінюється, але про повний обвал, на мою думку, говорити рано. Зараз економіку розглядають з точки зору нелінійної системи, яка рухається не по певній траєкторії, а в хаотичній системі.

А, згідно з теорією хаосу, невеличкі події не викликають катастрофічних змін, а інколи навіть можуть допомогти знайти вихід. Наприклад, біосфера. Це теж нелінійна система, яка розвивається хаотично. Саме тому неможливо розрахувати довгостроковий прогноз погоди. Аналогічно і в економіці. Є значна кількість факторів, які свідчать, що обвал гривні буде – не працює економіка, політичні події тощо.

Ми живемо в епоху своєрідного феодалізму. Це не стандартний капіталістичний лад, де капітал пристосовується до попиту.

У нас капітал шукає політичну владу і при зміні влади намагається піти у «спокійні місця». Але у той же час є багато факторів на користь того, що гривні остаточно впасти не дадуть. Ми – велика країна. І якщо у нас відбудуться якісь катастрофічні зміни, то більша частина населення (та, яка не зможе отримати шматок хліба) емігрує.

Ми просто затопчемо Європу, і вона це чудово розуміє. Коли ми отримали незалежність, і у нас практично не було грошей, то Нідерланди заплатили за нас внесок до Міжнародного валютного фонду, щоб ми мали змогу отримувати кредити. Нідерланди, як і вся Європа, бояться економічних наслідків українських заворушень.

Тож із суто геополітичних причин остаточно розвалити економіку України не дадуть. Але й інтенсивний розвиток теж будуть гальмувати, бо економічно сильна Україна, яка складе конкуренцію європейським державам, нікому не потрібна. Тут повинен бути певний баланс, розумна політика, чого, на жаль, сьогодні не спостерігається.

Що стосується якихось прогнозів, то наразі сказати важко. Зараз економіка стоїть. Якщо така ситуація продовжуватиметься і надалі, якщо всі сили будуть кинуті на політичні протистояння, а не на розвиток економіки, то цілком імовірно, що курс долара може сягнути десяти гривень чи й вище».

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1394
Категорія: Актуально
Теги: курс, гривня, банк, Нацбанк




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ