Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


19.11.2017

Презентація поетичної збірки Ніни Третяк "Дорога до себе"


Ніна Третяк: "Бажання до римування виникло із раннього дитинства, братові казки римовані вигадувала"


Презентація поетичної збірки Ніни Третяк "Дорога до себе"10 листопада у приміщенні читального залу ЦРБ відбулася презентація поетичної збірки Ніни Павлівни Третяк "Дорога до себе".

Рефреном звучали слова поезії "Воскреснемо":

Христос воскрес - і ми воскреснем
Своїм діянням благочесним,
Богу угодними ділами,
І змісту повними словами.

Ніна Павлівна називає себе "багатодітною матусею", адже це вже четверта книга поезій побачила світ. Вийшли друком книги поезій 'Все починається з любові"(2012р), "Мій мікросвіт"(2013р.) та співаник "Лети, моя пісне!" (2017р.).

Модератором презентації виступила редактор районної газети "Гребінчин край" Наталія Олексіївна Лакуша. Наталія Олексіївна розповіла присутнім про нашу землячку, поетесу-піснярку Ніну Третяк. Доповнила розповідь бібліограф ЦРБ Олена Іващенко.

Презентація була побудована у формі інтерв'ю, Наталія Олексіївна підготувала низку запитань, на які дала відповіді Ніна Павлівна. Про перші вірші і рими поетеса розповіла: "Бажання до римування виникло із раннього дитинства, братові казки римовані вигадувала.

Років у 8 в районній газеті був надрукований перший вірш. Пізніше на радіостанції "Старшокласник" прозвучало кілька творів. Один із них особливо пам’ятний ." Як красиво листя злітає..."

 
Презентація поетичної збірки Ніни Третяк


Поезія, власне, привела в журналістику. Оскільки село Лазірки віддалене від райцентру, то редакція давала завдання написати про шкільне життя, про сільських трудівників, ветеранів, а після закінчення школи редакція вручила направлення до КДУ ім.Шевченка на факультет журналістики.

Хоча мама, збагнувши ще тоді моє покликання, так хотіла, щоб я стала поетесою. А я написання віршів не вважала професією". Ніна Павлівна прокоментувала нарікання гребінківців, які вважають, що пізно поетеса почала друкувати свої вірші:
 
"Адже, робота у місцевих ЗМІ надзвичайно напружена.
Потрібно було творити радіоефіри, а з 1995 року телеефіри, в тому числі і щоденні. Поряд із інформаційними програмами також створювалися документальні фільми, які були лауреатами Всеукраїнських конкурсів.

РТС "Гребінка" навіть була учасником найпрестижнішого телевізійного конкурсу "Телетріумф". Із великим здивуванням, коли ми там засвітилися, про нас писали і нас відзначили. Одним із найбільш вдалих фільмів був про мотодельтапланеристів "Освідчуюсь небу в любові". Так що довелося і на дельтаплані політати, і багатьох цікавих особистостей зустріти на журналістських шляхах-дорогах. Поезія жила в мені, іноді проявлялася, записувалася".


Презентація поетичної збірки Ніни Третяк
 

Нинішній рік для поетеси виявився найбільш врожайним, було видано дві книги. Авторка з радістю розповідає:
 
"Так, рік із самого початку творчо зарядився і благословився. Композитор та виконавець Віктор Ліфанчук вже 8 січня написав на мій твір "Із Різдвом Христовим" колядку і запрезентував її на Українському радіо "Культура".

Потім до 26 січня, до мого дня народження, отримала подарунок від відомого композитора, бердичівлянина, екс-учасника білоруського гурту "Сябри” Олеся Коляди - ноти до пісень майбутнього співаника "Лети, моя пісне". Із цим композитором маємо понад півсотню пісень, дещо вже виконується.

Микола Ведмедеря, композитор із Харківщини, поклав на музику до десятка пісенних текстів, Олена Білоконь, заслужена артистка України, також цьогоріч написала музику і виконала три нових пісні на мої слова. Потім вийшла книга -пісенник " Лети, моя пісне!", і ми із паном Колядою стали Лауреатами конкурсу.

А 6 вересня я отримала книгу "Дорога до себе". Щонайперше, моя щира вдячність всім, хто долучився до творення книги та її видання. Передусім, письменнику Олександру Міщенку, що благословив збірку передмовою, літератору, художнику, доброму другові Олександру Печорі, котрий став літ-техредактором двох моїх збірок, досвідченому коректору, видавництву ІнтерПарк Лубни, художнику-ілюстратору із Києва Ігорю Чернявському. Щиро вдячна за матеріальну допомогу своїй родині, своїм дітям, а також підтримав книгу народний депутат України Руслан Богдан, якому я особисто вже висловила і висловлюю свою вдячність."

Громадянська лірика насичує перший розділ книги " Воскреснемо". В ньому чимало творів про війну, колишню і нинішню, про афганські події, Чорнобильську трагедію.


Презентація поетичної збірки Ніни Третяк
 

Деякі твори раніше були опубліковані в колективних збірниках "Молюсь за тебе, Україно! - поети Полтавщини Героям майдану та АТО" (видавництво " Дивосвіт" Полтава). Книга була презентована у Верховній Раді України.

Також у колективному збірнику "Опалені рими". У книзі звернення до Всевишнього, молитва про зцілення зраненої України.

Одному із перших Ніна Павлівна подарувала книгу Олексію Кабушці із Полтави. Олексій Михайлович - наш земляк, родом із Тарасівки, це народився, закінчив школу, працював у Гребінці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Гребінківщина. Поміж тисячоліть"

У квітні 2016 року в АТО загинув його син Мирослав Кабушка, троє донечок залишилося без батька. На презентації книги був присутній Олексій Михайлович, він продовжує справу сина, допомагає нашим солдатам у зоні АТО.

Також воїни читають і поезії Ніни Павлівни, які Олексій Михайлович роздрукував на чистих аркушах. Про сентиментальність воїнів-захисників, про солдатські будні в зоні АТО розповів наш земляк-волонтер та поділився своїми власними віршами. Присутні вшанували пам'ять загиблих солдатів хвилиною мовчання.


Презентація поетичної збірки Ніни Третяк
 

З квітами та гарним настроєм на зустріч прибув літературно-технічний редактор двох книг Ніни Третяк, відомий літератор, поет-пісняр, громадський діяч Олександр Печора з міста Лубни, котрий першим читав, додавав технічної довершеності книгам. Олександр Андрійович привітав авторку з виходом нової поетичної збірки і побажав не зупинятися на досягнутому, а продовжувати писати вірші та друкувати їх. Про роботу літоб'єднання "Ліра" імені О. Донченка, що в Лубнах, і активним членом якого є і Ніна Павлівна, розповів
Олександр Андрійович.

Теплі слова привітань поетесі та захоплення тим, що Гребінка стала центром культурного розвитку, висловила і секретар міської ради Л.В. Цапенко. Людмила Василівна подарувала Ніні Павлівні нову книгу "Гребінківщина. Поміж тисячоліть", написану К.В. Інюточкіною та видану за кошти міського бюджету. Такі книги отримала і Центральна районна бібліотека.

Презентація поетичної збірки Ніни Третяк
 

На святі звучала поезія у виконанні авторки та учнів Гребінківської ЗОШ №4 Марії Троцької та Лізи Демченко. Педагог цієї школи Алла Іванівна Ільчук висловила слова вдячності поетесі за чудову лірику, яка не залишає байдужими читачів.

Докладний аналіз поетичної збірки Н.П. Третяк зробила колишній педагог М.П.Тихончук. Марія Прохорівна теж висловила своє захоплення поезією Ніни Павлівни. А ось колеги по цеху : А.Т. Денисенко, М.П. Линовицький, В.М. Пшеничний не лише вітали авторку з виходом нової збірки, а й присвячували їй свої вірші та пісні.
Пишалася співпрацею з поетесою і директор дитячої музичної школи Н.О. Гринь, адже не одна поезія Ніни Павлівни була покладена на музику, і ці пісні так полюбилися гребінківцям.

 
Презентація поетичної збірки Ніни Третяк


Презентація поетичної збірки Ніни Третяк


Презентація поетичної збірки Ніни Третяк


Презентація поетичної збірки Ніни Третяк

Гребінчин край


Схожі матеріали:
👁 1767
Категорія: Прес-реліз
Теги: книга, Ніна Третяк, збірка, Гребінка, печора, ЦРБ




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ