Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


21.10.2023

Рак молочних залоз: як безоплатно пройти діагностику та що входить в безоплатне лікування


20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози.


Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

Програма медичних гарантій покриває всі найважливіші види медичної допомоги для пацієнтів з онкологією на кожному етапі лікування: діагностику, хіміотерапевтичне та радіологічне лікування, хірургію, реабілітацію та подальше спостереження.

Виявити захворювання допоможе фахівець — сімейний чи лікуючий лікар. У Програмі медичних гарантій однією з пріоритетних послуг є  мамографія.

Регулярні мамографії можуть допомогти виявити рак молочної залози на ранній стадії, коли лікування найімовірніше буде успішним.

Зазвичай мамографію грудних залоз призначають жінкам після 40 років. Щоб пройти цю діагностику безоплатно, треба мати направлення від сімейного лікаря чи вузького спеціаліста. Або і раніше, якщо у пацієнтки є скарги і лікар хоче виключити підозру на онкологію. Якщо ж у пацієнтки є сімейна історія хвороби, або інші проблеми, варто поговорити з сімейним лікарем про діагностику раніше.

У 2023 році майже 340 тис. пацієнткам проведено обстеження молочних залоз.

За направленням лікаря обстеження є безоплатним. У яких медзакладах можна зробити мамографію безоплатно, підкажуть за телефоном контакт-центру 16-77.

Лікування раку молочної залози також повністю покривається Програмою медичних гарантій.

Пацієнтка не має платити за нього, якщо звертається у заклади, які уклали договір з НСЗУ. Такий договір мають 220 комунальних медзакладів країни та 23 приватних закладів. Їх адреси також нададуть за номером 16-77.

Безоплатна допомога пацієнтці з раком молочної залози в межах Програми медичних гарантій включає:
  • інструментальну та лабораторну діагностику. Йдеться про лабораторні аналізи та інструментальні дослідження, зокрема МРТ, КТ, УЗД;
  • хірургічні операції;
  • лікарські засоби з Національного переліку. Пацієнтки у стаціонарі забезпечуються безоплатними ліками, що включені до Національного переліку. Це базовий перелік основних лікарських засобів, які закуповують самі лікарні. Перевірити, чи входять призначені препарати до Нацпереліку можна на сайті або у мобільному додатку “Ліки Контроль”;
  • медичний догляд, перебування та харчування у стаціонарі.
Пацієнтки з онкологією можуть отримати у медичному закладі дороговартісні препарати, які закуповує держава.

Перевірити наявність ліків у закладі можна за допомогою сервісу Є-ліки https://eliky.in.ua/. Перелік наявних ліків медзаклади мають публікувати на своїх сайтах та інформаційних стендах в приміщенні лікарні.

Коли пацієнт з онкологією досягає ремісії, його супровід також безоплатний за Програмою медичних гарантій.

Пацієнти з онкологією, які переїхали в інші регіони країни через бойові дії, можуть отримати необхідну їм медичну допомогу безоплатно в інших медичних закладах країни. Жодних обмежень через місце реєстрації чи проживання немає. Актуальний перелік закладів можна дізнатися за телефоном 16-77.

Схожі матеріали:
👁 427
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: молочна залоза, захворювання, рак




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ