Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


15.04.2017

«За повір’ям, у пустих яйцях оселяються злі духи»


Напередодні Великодня художниця і майстриня Юлія Кільдяшева розповіла про особливості полтавських писанок


«За повір’ям, у пустих яйцях оселяються злі духи» Напередодні Великодня художниця і майстриня Юлія Кільдяшева розповіла про особливості полтавських писанок

Мисткиня народилася у Зінькові, опановувала образотворче мистецтво в Гадяцькому училищі культури, Миргородському керамічному технікумі, ПНПУ ім. В.Г. Короленка.

З 2003 року мешкала в Лохвиці, керувала гуртками і викладала у Лохвицькому Центрі дитячої та юнацької творчості, Лохвицькій дитячій музичній школі ім. І.О.Дунаєвського, Сенчанському Будинку дитячої та юнацької творчості.

Її учні привозили нагороди з престижних конкурсів. Із осені минулого року художниця живе у Києві, працює в Академії мистецтв, приватній школі та дитячій художній студії.

– Юліє Василівно, що характерно для писанок Полтавщини й Лохвицького та сусідніх районів зокрема? Як самому створити писанку?

– Однозначно характерний рослинний орнамент. Наноситься він за допомогою писанкарського інструменту – писачка. До лієчки кладуть кульку з воску, нагрівають у полум’ї свічки й наносять орнамент. Коли весь орнамент нанесений, яйце знежирюють в оцті. Потім опускають у розчин анілінового барвника. Приміром, якщо першим буде жовтий колір, насиченого забарвлення яйце набуває у непокритих воском місцях хвилин за 5. Потім воском наноситься інший орнамент і яйце знову опускають спочатку в оцет, а потім у червоний барвник.

Заливши воском ділянки, які мають зберегти червоний колір, яйце ще раз фарбують у синьому або зеленому барвнику. Потім яйце треба потримати біля свічки, щоб віск розплавився, стік і витерти його серветкою. Якщо яйце було сирим, його можна спекти в печі – віск стече. Після цього відкриються ділянки різних кольорів. Щоб гарно блищало, яйце змащують рослинною олією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Привітання з Великоднем

– А якщо потрібно зробити яйце довговічним?

– Тоді його треба не перегрівати в процесі роботи і видути, обережно зробивши маленькі дірочки з двох боків. Але є повір’я, що не можна довго тримати пусте яйце в домі. Це нібито може призвести до бездітності. У пустих яйцях оселяються чорти й злі духи.

Вважається, що протягом року яйце має приваблювати й накопичувати нечисть, а перед наступним Великоднем його треба розбити та закопати в землю, або віддати курям.

Гадаю, коріння повір’я і традиції сягають дохристиянських часів. Яйце – оберіг роду, символізувало сім’ю або Всесвіт (завдяки сферичній формі та сонячно-яскравому жовтку всередині). Нині освячують і дарують як курячі, так і декоративні яйця. Зважаючи на те, яку енергетику вони несуть, важливо не просто пофарбувати яйце і з’їсти, а подарувати його, поділитися радістю.

– Чи можна задути в яйце, приміром, гіпс і зробити його довговічним?

– Можна, але воно буде важким і тоді вже краще зробити писанку на дерев’яній основі. Дерев’яні заготовки розмальовують акриловими фарбами.

– Чим фарбували писанки, коли не було анілінових барвників і акрилових фарб?

– Звісно, натуральними барвниками з рослин, які використовують і зараз: лушпиння цибулі, ягід обліпихи і смородини, буряку. Предки наші знали краще, корінець чи гілочка якої рослини дасть який колір, знали, як поєднувати компоненти. Головне – знежирити яйце, інакше фарба не візьметься.

– Що означають певні елементи орнаментів?

– Повторюся, що як і святкування Нового року, Зеленої неділі, Великдень має язичницьке коріння. Хрестики малювали, щоб земля родила. Квадратики з цяточками символізували засіяні поля. Сонце – тепло і радість, хвильки – безкінечність життя, плин часу.

Однак на Полтавщині найбільше полюбляли квіти, що складалися з простих геометричних фігур. Основний орнамент кумедно називався «рожа» і мав підвиди: повна рожа, бокова рожа, торчова рожа і навіть… шолудива рожа.

Орнаменти «гребінчики», «жоржина» і «рожа» дуже мало нагадують ці квіти. Цікаво, що коли доросла людина без художньої підготовки розписує яйце, вона відтворює те, що десь колись бачила. А коли розписують діти, особливо маленькі, вони використовують класичні символи, які завжди використовувалися в писанкарстві. Це перевіряли багато художників-викладачів до мене і я сама.

Отже, це закладено в нашому генетичному коді, у нашій підсвідомості. За тим, які дитина малює хрестики, хвилястики та крапочки, психологу можна було б визначити, що в неї на душі, чого вона прагне і навіть ким хоче бути.

Схожі матеріали:
👁 917
Категорія: Прес-реліз
Теги: ВеликДень, писанки, Полтавщина




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ