Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.06.2015

Чи існує пивний алкоголізм?


5 незвичайних фактів про пиво


Чи існує пивний алкоголізм?1 липня, після внесених змін до Податкового кодексу України, пиво остаточно набуде «міцнішого» статусу алкогольного напою. Окрім цього, зростуть акцизи, що нанесе шкоди бюджетам любителів пінного напою.

А з початком літа споживання пива зросло в рази. Ми ж вирішили з’ясувати інше: наскільки пиво відповідає своєму новому статусу, а принагідно – яку шкоду пиво приносить здоров’ю і чи існує пивний алкоголізм?

Культуру споживання пива, явище пивного алкоголізму та його наслідки прокоментував Сергій Андрющенко, завідувач наркологічного стаціонарного відділення №2 Полтавського обласного наркологічного диспансеру.

– Пам’ятаєте рядки з вірша Володимира Маяковського? «И преступленья всех систем, и хрип хулигана, и пятна быта сегодня измеришь только тем, сколько пива и водки выпито»! При вживанні за короткий проміжок часу – той же перегляд футбольного матчу, 2-х літрів пива з середньостатистичним вмістом спирту 5% у пересічної людини вагою 70 кг розвинеться алкогольне сп’яніння легкого ступеню з орієнтовною концентрацією етилового спирту в крові в межах 1,4‰ (проміле або г/л).

Даний стан класифікується як гіпоманіакальний (вид маніакального синдрому у формі маніакально-радісного настрою), під час якого, внаслідок психотропної дії алкоголю, спостерігаються легке збудження (підвищений настрій, посилення жестикуляції та рухової активності, полегшення контакту з оточуючими), ілюзорне сприйняття зовнішнього світу, відчуття психічного та фізичного комфорту, бадьорості, зменшення втомлюваності, підвищується мовленнєва активність, спостерігається переоцінка власних сил та можливостей, розгальмовуються примітивні емоції. Покращення психічних функцій є ілюзією, оскільки однозначно настає зниження їх якості. Найбільш суттєвим при цьому є порушення точності координаційних рухів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 22 червня – День Скорботи і вшанування пам'яті жертв війни в Україні

 Гамбринізм, або як перетворити своє серце на «баварське»

– Відносно безпечною кількістю пива, спожитого за 1 день, можна вважати 1 стандартну дозу – 330 мл. При систематичному вживанні пива, як і будь-якого іншого алкогольного напою, з часом (у середньому – протягом 5 років) розвивається алкогольна залежність, яка навіть має власну назву – гамбринізм (на честь казкового фламандського персонажа Гамбринуса – винахідника варіння пива, покровителя пива та пивоваріння, – прим. авт.).

Пивний алкоголізм проявляється збільшенням кількості випитого за день пива (до 10-20 л!), формуванням нездоланного потягу до вживання пива, відсутністю контролю за його споживанням, розвитком похмілля при припиненні вживання, аж до алкогольного делірію («білої гарячки»). Наслідками зловживання пивом, по-перше, є значне водне навантаження на організм, адже в нормі людина вживає до 2-х, максимум – 3-х л рідини на добу, а в даному випадку споживається у 5-10 разів більше.

Це призводить до перевантаження роботи серця. Як наслідок, воно збільшується в розмірах, розвивається токсична кардіоміопатія, гіпертонія та серцева недостатність. Так любителі пива «розвивають» пивне або «баварське» серце – синдром родом саме з регіону Німеччини із традиційно високим рівнем вживання пива.

По-друге, настають ендокринні порушення, особливо у чоловіків. Вони спричинені як прямими ефектами спирту (гальмування вироблення тестостерону, пригнічення нормального функціонування нервової системи), так і дією гормоноподібних речовин сухого залишку пива. У чоловіків з’являються жіночі риси і ознаки, відбувається фемінізація – гінекомастія (ріст молочних залоз у чоловіків), обростання волоссям та відкладання жиру за жіночим типом, з’являється «пивний живіт».

Значущої статистичної різниці між проблемами для здоров’я, спричиненими вживанням пастеризованого (звичайного) чи «живого» пива, не існує. Все вищезазначене також стосується «безалкогольного» пива, «бірміксів», «алко-попсів» та інших слабоалкогольних напоїв. Людям із проблемами, пов’язаними з вживанням пива, як і з іншими видами алкогольної залежності, необхідно звертатися за допомогою до фахівців. Пиво, як і всі інші названі напої, не витримують жодної критики в якості «додатку» до переглядів спортивних матчів чи засобу тамування спраги.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, нормою вважається вживання не більше 0,33 л пива в день. У жінок при регулярному й істотному її перевищенні алкоголізм може розвинутися вже через півроку, але середній термін — два-три роки. Чоловіки мають шанс «підсісти» на пиво за шість років.

Одна пляшка пива – це еквівалент до 100 грамів горілки, залежно від міцності.

Чи зміниться ставлення українців до пива як до алкогольного напою і чи посприяють податкові зміни оздоровленню шанувальників солодового напою — покаже час.
 
 5 незвичайних фактів про пиво
1. 4000 років тому в Стародавньому Єгипті існував звичай, який називали «пивний день». Батько нареченої влаштовував таке свято нареченому: той цілий день їв і пив скільки завгодно за рахунок майбутнього тестя.

2. 17 жовтня 1814 року у Лондоні сталася аварія на сховищі броварні. Хвиля з більше, ніж 500 тисяч літрів пива накрила прихожан однієї з церков, втопивши 9 осіб.

3. У Бельгії варять столове пиво з вмістом алкоголю до 1,5%, призначене для запивання страв під час обіду чи вечері. До 1970-х років таке пиво постійно подавали у шкільних їдальнях, але потім воно було витіснене газованою водою. Хоча і сьогодні в Бельгії є чимало прихильників повернення столового пива в школи — на їх думку, воно корисніше за «Колу».

4. Програма партії любителів пива одного шведського університету складається з одного-єдиного пункту: провести «пивопровід» від заводу «Туборг» прямо до студентського гуртожитку, щоб у кожному номері з кранів текла пінна «вода».

5. Швидкість вживання пива залежить від форми келиха, в який наливається напій. Згідно з дослідженнями вчених з Брістольського університету, в середньому відвідувач бару спустошує кухоль прямої циліндричної форми об’ємом півпінти (близько 0,28 літра) за 11 хвилин, а келих, що зверху розширяється, такого ж об’єму – за 7 хвилин. Очевидно, що людині набагато важче «на око» оцінити пропорцію випитого пива і того, що залишилось, що і призводить до більш швидкого випивання.
www.gazeta-ptk.org.ua


Схожі матеріали:
👁 1456
Категорія: Прес-реліз
Теги: пиво




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ