Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


24.10.2021

Гнучкий самовідновлюючий матеріал захистить сталь від корозії


З'єднання сірки і селену поєднує в собі кращі властивості неорганічних покриттів


Інженери з Університету Райса розробили сплав з унікальним набором властивостей. Володіючи високою жорсткістю і пластичністю, легкий сірчано-селеновий (S-Se) сплав може служити відмінним антикорозійним покриттям з ефективністю захисту 99,9% для сталі в широкому діапазоні різноманітних середовищ. Нове покриття не тільки запобігає ржавінню сталевих пластин, занурених у воду, але також довело свою гнучкість і здатність до самовідновлення при пошкодженні.

За словами дослідників з Університету Райса, антикорозійне покриття виявилося більш діелектричним (ізолює), ніж більшість гнучких матеріалів, і більш гнучким, ніж більшість діелектриків, що робить його хорошим кандидатом для компонентів в електроніці, таких як гнучкі мобільні телефони.


Гнучкий самовідновлюючий матеріал захистить сталь від корозії
 

З'єднання сірки і селену поєднує в собі кращі властивості неорганічних покриттів, таких як сполуки на основі цинку і хрому, які блокують вологу і іони хлору, але не сульфатредуцірующі біоплівки, і покриття на основі полімерів, які захищають сталь в умовах, подібних морській воді, але чутливі до мікробів.

Це було встановлено в серії експериментів. У першому випробуванні матеріалу дослідники покрили невеликі сляби зі звичайної «м'якої сталі» сірчано-селеновим сплавом і завантажили їх на місяць в морську воду поруч зі сталевою пластиною без покриття в якості контролю. Сталь з покриттям не показала знебарвлення або інших змін, але гола сталь значно заіржавіла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Плазмовий реактивний двигун, що розробляється в Китаї, може використовувати в якості палива людську сечу

Потім команда перевірила антикорозійне покриття проти сульфатредуцирующих бактерій, які, як відомо, прискорюють корозію до 90 разів швидше, ніж абіотичні хижаки. Зразки з покриттям і без покриття протягом 30 днів піддавалися впливу планктону і биопленок, і знову сплав захистив сталь від корозії.

Нарешті, вони протестували самовідтворюючі властивості сплаву, розрізавши плівку навпіл і помістивши частини поруч один з одним на плиті. Розділені частини возз'єдналися в одну плівку приблизно за 2 хвилини при нагріванні до 70 ° C і їх можна було скласти так само, як вихідну плівку. Точкові дефекти також були усунені шляхом їх нагрівання при 130 ° C протягом 15 хвилин. Наступні випробування затверділих сплавів підтвердили їх здатність захищати сталь так само добре, як і чисті покриття.

Схожі матеріали:
👁 561
Категорія: Технології
Теги: сталь, матеріали, корозія




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ