Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


13.01.2014

Як вийти заміж та бути щасливою в шлюбі


Чому незаміжніх жінок у світі більше, ніж неодружених чоловіків?


Як вийти заміж та бути щасливою в шлюбі

Чому незаміжніх жінок у світі більше, ніж неодружених чоловіків? Хто є потенційним одинаком? Чому вродливі й розумні частіше не мають пари, ніж ті, які не можуть похизуватися ні першим, ні другим? Які комплекси та стереотипи заважають жінці створити власну родину?

Порівняно з 1970-ми роками кількість людей у світі, які не мають постійної пари, зросла практично вдвічі. За даними соціологічних досліджень, найбільше таких серед молоді та людей середньої вікової групи. За статистикою трирічної давнини, свої 30–35 років кожна п’ята жінка в найбільш розвинених країнах світу зустрічає незаміжньою.

Самотні 40-річні пані становлять чверть від загального числа всіх жінок Європи. І річ тут не лише в тому, що чоловіків менше, ніж жінок, наголошують психологи. Найбільше експертів турбує той факт, що поняття «самотня жінка» й «успішна жінка» поступово стають майже синонімами. Проблемі жіночої самотності в сучасному світі вже навіть присвячують наукові роботи, дисертації та кандидатські.

Чоловіки за своєю природою не вміють бути одинокими

– На підсвідомому рівні представники сильної статі при всій своїй автономії мають потребу бути керованими, структурованими, – наголошує старший викладач кафедри психології Полтавського педуніверситету Ольга Кравченко.

– Жінка організовує простір і собі, і родині, і конкретно своєму чоловікові, як кажуть, в’є гніздо. Вона структурує психологічне життя родини. Самотні чоловіки, якщо вже так склалося їхнє життя, або випивають, або хворіють. Психологічно вони більше, ніж жінки, тяжіють до того, щоб жити з кимось. Це потреба не бути одиноким, – додає доктор психологічних наук, завідуюча кафедрою психології Полтавського педуніверситету, сімейний психотерапевт Кіра Сєдих.

Красива, розумна але… самотня

Успішність для чоловіка в теорії й на практиці – це цілий комплекс: кар’єра, родина, друзі тощо. Чоловікам реалізувати себе простіше, у їхньому світі все розкладено по поличках. Представник сильної статі може спокійно, в повній мірі віддаватися роботі за наявності дружини й дітей. Жінці ж частіше за все доводиться робити вибір. Успішність для сучасної жінки – це в теорії ті ж самі пункти, а на практиці виходить, що або ти з головою поринаєш у роботу й у тебе не вистачає часу на решту, або ти займаєшся родиною, а сходинки до професійних висот лишаються позаду. Тому дійсно одиначок-кар’єристок нині значна кількість. Утім, далеко не всі самотні жінки у світі стали такими через бажання чогось досягти у своїй діяльності. Психологи виділяють низку причин, які часто заважають сучасній жінці знайти собі пару:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Старий Новий рік ворожать, щедрують, роблять збитки

1. Небажання змінювати звичний спосіб життя. Особливо це стосується забезпечених, упевнених у собі людей, у чиєму світі вже існують певні правила, принципи. Стосунки, а якщо вони ще й серйозні, можуть вносити дисбаланс у звичний устрій, тому свідомо чи підсвідомо такі люди рідше наважуються на створення власної родини.

2. Модель поведінки в родині, у якій зростала людина. Жінки, навіть не замислюючись, шукають супутника життя, схожого на власного батька. Залежно від того, яким був тато дівчини, формуються і її погляди на сильну стать. Якщо батько був тираном, народжуються комплекси, страхи. І навпаки, донька ідеального, на її погляд, тата шукатиме собі такий же ідеал, можливо, навіть завищуючи вимоги до кавалерів. Проте й тут усе дуже індивідуально.

3. Гіркий попередній досвід. Невдалий перший шлюб, особливо нетривалий, може позначитися на уявленні жінки про всю сильну стать у цілому. Відірватися від минулого буває інколи дуже важко, а вибудовувати при цьому нові стосунки – ще важче. У 17 років ми всі закохуємося легко, у років 30–35 закохуватися важче. Значну роль відіграє перше кохання (дитяче чи юнацьке), перший сексуальний досвід: чи був він взаємним коханням, чи мав відтінок обману, наприклад, насмішки. Чи були у дівчинки в дитинстві хлопці-друзі. Усе це формує нас і наше світосприйняття, сприйняття шлюбних стосунків.

Нещасна, бо самотня чи самотня, бо нещасна?


Учені провели експеримент, у ході якого з’ясувалося, що жінки, які схильні до створення власної родини, завжди звертають увагу на позитивні якості чоловіків і менше помічають їхні недоліки. А потенційні одиначки, навпаки, вишукують мінуси. Людина справді може бути схильною до самотності, наголошують психологи.

– Прискіпливими жінки стають не тому, що вони самотні чи схильні до самотності. Вони самотніми стають тому, що прискіпливі. Бо незадоволені життям, собою, роботою. Усе це відчутно навіть на відстані. А кому потрібна людина, яка незадоволена своїм життям? – наголошує Кіра Сєдих.

Ольга Кравченко додає:

– Інше питання, коли жінка у свої 30–35 років уже не живе стереотипом «обов’язково одружитися». Коли вона успішна, забезпечена, самодостатня – більш свідомо підходить до вибору своєї пари. Однак усе це дуже раціональні пояснення. Родина не створюється за правилами, на рівні таких раціональностей. Насправді ж проблема сучасних людей, не тільки жінок, у тому, що ми до всього нині підходимо суто як споживачі, забуваючи про сутність цінностей, і родинних зокрема. Ми все сприймаємо як товар.

Чоловіки бояться правильних жінок


– З особистого досвіду психотерапевта розповім, що, буває, приходить на консультацію жінка, і вже на перших хвилинах розмови я розумію, що мені стає важко, бо та жінка така правильна, що аж страшно. Можу сказати точно, перевірений факт: чоловіки бояться занадто правильних жінок. Якщо жінка ідеальна – з нею просто нудно. Кожен чоловік шукає в жінці або родзинку, або перчинку – це вже що кому до душі. Але неодмінно має бути щось, що протягом усього життя змушуватиме оте родинне вогнище горіти. Бути коханою – це важка робота і навіть мистецтво, – наголошує Кіра Сєдих.

– Зараз дуже багато психологічних тренінгів, які допомагають людині розкритися. Ми можемо навіть не здогадуватися про якийсь нюанс. Дуже часто в житті буває так, що ті риси, які ми в собі бачимо як позитивні, виявляються якраз негативними, і, навпаки, якісь наші мінуси можуть бути нашими плюсами, – додає Ольга Кравченко.

Самотність народжується у свідомості самої людини

Стосунки між чоловіком та жінкою – дуже складна річ. У кожного з нас сформувалися певні погляди на життя, навколишній світ, уподобання, звички. Є щось, з чим ми можемо змиритися, а з чим не можемо. Є людські якості, якими захоплюємося, і які зневажаємо. «Насправді в цьому питанні все зводиться до одного, – твердять в один голос і Кіра Валеріївна, й Ольга Данилівна. – Якщо в жінки є велика потреба кохати самій і бути коханою, вона створить родину, незважаючи ні на що».

Як стати щасливою?


Психотерапевти наголошують, що нині жінки розучилися жити для своїх половинок та стали більш самозакоханими. Кіра Сєдих погоджується:

– Не побоюся сказати, що у світі, напевно, не існує ідеалу людини, який ми часто собі малюємо, про який мріємо. Самотні й нещасні жінки є такими тільки тому, що вони насправді не вміють жити для своїх чоловіків, хоча дуже часто нарікають якраз на те, що саме заради них живуть. Жіноче щастя в шлюбі залежить від того, наскільки та жінка готова посунути своє «я» заради щастя: заради чоловіка, своєї родини. Є поняття «вміти віддавати». То якраз оце поняття і є призначенням жінки, про що ми часто забуваємо. Самотніми жінки лишаються якраз тому, що вони погано розуміють, що саме треба чоловікам.

Ніхто не буде вас шукати

– Ніхто у світі не зобов’язаний і не буде вас шукати, розшифровувати ваші якості з метою вас ощасливити, – наголошує психолог Ольга Кравченко.

Кожна жінка, якщо вона мріє мати власну родину, повинна буди кокеткою, вміти «крутитися на одній ніжці», повинна працювати над собою заради себе ж самої. Тим, хто досі чекає на свого принца, експерти радять: «Дайте собі відповідь на питання: «Якого чоловіка я хочу бачити поруч із собою?». А потім погляньте у дзеркало, зазирніть собі в очі й запитайте себе: «А цей чоловік захоче бачити поруч із собою мене?».

Події та коментарі


Схожі матеріали:
👁 1322
Категорія: Актуально
Теги: одруження, шлюб, стосунки, чоловік, жінка




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ