Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


29.12.2022

Як захистити комп'ютер від офлайн-зараження вірусами: корисні поради


Найбанальніший спосіб зараження комп'ютера вірусами – людина


Купуй патріотичні корпуси

Якщо комп'ютер відключений від Глобальної мережі, це не гарант безпеки системи та персональних даних, що зберігаються у пам'яті. Так, зараз саме інтернет є найпоширенішим каналом, але, на жаль, далеко не єдиний. Існує безліч способів зараження ПК або ноутбука вірусом, шкідливою програмою, що негативно впливає на роботу техніки. Кожен користувач, напевно, хоче безпечної роботи і в онлайн-просторі та з офлайн-носіями інформації. Далі коротко про те, як і з використанням якихось каналів зловмисники заражають комп'ютери вірусами.

Основні канали зараження вірусами комп'ютерів, відключених від Інтернету:
 
- Зовнішні накопичувачі;
- Локальні мережі;
- бездротове з'єднання;
- людина.

Зовнішні загрози

Інформація, дані, ігри, пам'ятні фотографії з відпустки, документи чи новинки кіноіндустрії зберігаються не лише в Інтернеті або в пам'яті комп'ютера. Часто для звільнення простору на вінчестері власники розумної техніки використовують зовнішні носії: USB-накопичувачі, жорсткі диски. Поширені раніше диски та дискети також становлять небезпеку, але зараз їх використовують не так активно, а дискети вже кілька років і є архаїзмом.

Саме через зовнішні накопичувачі віруси найчастіше заражали комп'ютери, доки інтернет не прийшов до будинку кожної сім'ї. Раніше злочинці цілеспрямовано розповсюджували вже заражені флешки, але тепер є простіші способи. Однак можна нарватися на іншу неприємність: варто лише дати накопичувачу другу, щоб перекинути важливий документ або улюблений фільм. Шкідливе ПЗ потрапляє на флешку разом із завантаженим файлом і з ним переноситься на інший пристрій. Уникнути зараження можна. Для цього достатньо перед копіюванням та переміщенням інформації просканувати флешку антивірусом та при виявленні загрози видалити її, а потім форматувати носій.

Одна велика дружна сім'я

Локальна мережа, створена друзями або сусідами для ігор, колегами – для обміну потрібними документами, користувачами одного інтернет-провайдера – для швидкого завантаження мультимедійного контенту – це ще одна загроза безпеці комп'ютера https://artline.ua/catalog/kompyutery-artline. Іноді зловмисники спеціально заражають локальні мережі, але частіше віруси передаються випадково. Усі файли, отримані за такою дружньою мережею, потрібно складати окрему папку. Так дані простіше перевірити антивірусом, щоби вчасно виявити загрозу та усунути її.

Віруси без проводів

Найчастіше при згадці бездротового з'єднання на думку приходять мобільні мережі 3G або Wi-Fi. Але багато хто забуває, що ділитися файлами можна через Bluetooth та ІЧ-порт. Це вірний спосіб підхопити вірус, причому загроза нависає не лише над комп'ютером, а й портативною технікою: смартфоном, планшетом, плеєром. Способи захисту від вірусних атак через ці канали прості: потрібно лише вчасно відключати Bluetooth та ІЧ-порт, встановити пароль для з'єднання та сканування доступних для синхронізації апаратів.

Відносно новий і поки що повністю безпечний спосіб обміну даними та інформацією — NFC. Однак є відомості, що вже існують прототипи програм та злочинні схеми з використанням цієї технології для незаконних махінацій із банківськими картками. Якщо хакери дійсно розроблять таке програмне забезпечення, то безпека накопичень мільйонів людей по всьому світу буде в небезпеці, адже NFC використовується у фінансовій сфері.

Людський фактор

Найбанальніший спосіб зараження комп'ютера вірусами – людина. Вимкнути антивірусний захист та підключити заражену флешку – справа кількох секунд. Найчастіше така схема застосовується для промислових комп'ютерів, проте з такою проблемою може зіткнутися і рядовий користувач. Невдалий жарт колег, помста чи цікавість можуть призвести до сумних наслідків. Захистити ПК можна, встановивши пароль на обліковий запис. Постійно виходьте на екран вибору користувача, коли нікого за комп'ютером немає.

І все ж, як говорилося на самому початку, вірусні атаки в сучасному світі високих технологій поширюються найчастіше через інтернет. Відвідування небезпечного сайту, завантаження ненадійного файлу, необережне використання персональних даних та низька комп'ютерна грамотність призводять до зараження комп'ютера небезпечними шкідливими програмами, які можуть серйозно нашкодити машині.

Проте повністю виключати офлайн-канали передачі вірусів не можна. Тільки правильний захист, включаючи встановлення якісного платного антивірусного програмного забезпечення та обережне поводження із зовнішніми накопичувачами, локальними мережами та бездротовими з'єднаннями, забезпечить повну безпеку.

Схожі матеріали:
👁 263
Категорія: Прес-реліз
Теги: Локальна мережа, патріотичні корпуси, заражені флешки, комп'ютер, бездротове з'єднання




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ