Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


18.01.2024

NASA та Lockheed Martin представили «тихий» надзвуковий літак X-59, він літатиме зі швидкістю 1,5 Маха


X-59 спроектований так, щоб долати звуковий бар'єр, не викликаючи звукового удару


«Тихий» надзвуковий літак X-59

NASA і Lockheed Martin після багатьох років розробки представили тихий надзвуковий літак X-59 на заводі Skunk Works в Палмдейлі, штат Каліфорнія. X-59 спроектований так, щоб долати звуковий бар'єр, не викликаючи звукового удару. Натомість він видаватиме набагато тихіший «стукіт», схожий на звук дверей автомобіля, що ляскають.

Останні 50 років польоти надзвукових літаків було заборонено у США та інших країнах через гучні звукові удари над населеними пунктами. Очікується, що X-59 літатиме зі швидкістю 1,5 Маха, створюючи при цьому тихіший звуковий удар завдяки своєму унікальному дизайну, формі та технологіям.

Команда Quesst готується до першого польоту та тестування інтегрованих систем X-59. Планується, що літак вперше злетить у повітря вже у 2024 році, а потім здійснить перший тихий надзвуковий політ.

Після завершення льотних випробувань NASA планує пролетіти на Х-59 над кількома містами США, щоб зібрати відгуки про звук, який він видає, а також сприйняття його людьми.

Мета полягає в тому, щоб надати ці дані Федеральному управлінню цивільної авіації та міжнародним регулюючим органам, щоб інформувати майбутні покоління тихих надзвукових літаків. Важливо відзначити, що Х-59 - це експериментальний літак та його технології послужать основою для майбутніх проектів.


«Тихий» надзвуковий літак X-59
 

Літак X-59 має довжину 29 м та розмах крила 9 м. Літак оснащений двигуном General Electric F414 з форсажною камерою, що створює тягу 9 979 кг, яка дозволить літаку розвивати швидкість 1,5 Маха на висоті 16 800 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Удосконалена система протиповітряної оборони SPYDER у новій конфігурації «все в одному»

Форма цього літака, а також його технологічні характеристики уможливлять тихий надзвуковий політ. Тонкий, конусоподібний ніс X-59 становить майже третину його довжини, і він руйнуватиме ударні хвилі, які зазвичай призводять до того, що надзвуковий літак викликає звуковий удар.

Завдяки такій унікальній конфігурації кабіна літака розташована майже на половині його довжини та не має вікна. Натомість команда Quesst розробила систему під назвою eXternal Vision System, яка використовує серію камер високої роздільної здатності, які підключаються до монітора 4K у кабіні.

 


Схожі матеріали:
👁 239
Категорія: Технології
Теги: NASA, літак, надзвуковий літак




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ