Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


07.03.2021

Особливості ринку будівництва в Україні


Карантинна зупинка будівельних робіт не сильно впливає на терміни здачі об'єкта в експлуатацію


Другий місяць року добіг кінця. Святкова суєта позаду, попереду — планування і реалізація задуманого в нових умовах і тенденції року, що наступив. Простежимо, які тенденції 2020 збережуть свій вплив і з чим будівельний ринок зустрів новий рік.

Карантин, фінансова криза, паніка — все це, безумовно, ті чинники, які за період 2020 року вплинули й у 2021 році продовжать свій вплив на ринок нерухомості. Всіх — і інвесторів, і будівельників — цікавить одне питання: що рік прийдешній нам готує? Приберемо паніку та емоції й подивимося на ситуацію здоровим поглядом.

Як нам показав 2020 рік, довгострокове перебування забудовника на будівельному ринку, будівництві комерційної нерухомості та багатоквартирних будинків зовсім не є гарантією подальшого стабільного розвитку. Це пов'язано з тим, що у багатьох компаній просто немає стратегічного плану дій, генплану, а також фінансових можливостей для продовження реалізації вже розпочатих проєктів будівництва. Саме тому можуть з'явитися недобудови та довгобуди.

А це означає, що інтерес потенційних інвесторів буде спрямовано в сторону тих житлових комплексів, готелів, які, всупереч зовнішнім чинникам, будуть продовжувати реалізацію проєктів, і не зупинятимуть будівництво.

При цьому, слід зазначити, що зупинки будівництва через карантинних обмежень цілком можливі на всіх без виключення об'єктах, в тому ж числі і об'єктах дорожньої інфраструктури що варто розглядати як крайні заходи, спрямовані на максимальний захист співробітників будівельних компаній і на чітке виконання законодавства.

Група компаній Osnova Group пропонує весь спектр будівельних послуг на території України для вітчизняних та міжнародних клієнтів, та є стабільною компанією. Завдяки досвіду роботи в сегменті ринку понад 30 років, пройденої сертифікації за міжнародними стандартами, чудовою матеріально-технічною базою та кваліфікації персоналу, тут готові до виконання найскладніших будівельних завдань в максимально стислі терміни та при адекватній вартості.

Серед вітчизняних конкурентів, гідних "Основі" альтернатив вам не знайти!

Основа Груп складається з шести підприємств і 15 департаментів, кожен з яких несе відповідальність за окремий спектр послуг — вишукування, проєктування, виробництво і безпосередньо будівельні роботи. З повним переліком завершених проєктів і тендерів можна ознайомитися у відповідному розділі на сайті компанії https://osnova-group.com.ua/ru/.


Особливості ринку будівництва в Україні
 

Зараз важливо дотримуватися заходів щодо захисту робітників на будмайданчиках. Деякі компанії вже заявили про те, що забезпечили своїх робочих індивідуальними засобами захисту, аж до термометрів. Звичайно ж, посилюється і медичний контроль за тими, хто бере участь безпосередньо в будівництві об'єктів.

Карантинна зупинка будівельних робіт не сильно впливає на терміни здачі об'єкта в експлуатацію. У нашій країні здачу об'єктів затримує саму державу, проводячи реформування головного будівельного органу в неналежній формі.

Крім внутрішніх факторів, на розвиток будівельного ринку впливають і зовнішні

Так, за станом на сьогодні, Україна займає 120 місце серед 125 країн з розвитку фінансового ринку. Наше законодавство дуже істотно відстає від світової практики та від сучасних реалій. А враховуючи, що в нашій державі немає передумов для кардинальних змін в кращу сторону — в сторону стабільного економічного розвитку, захисту прав забудовників і інвесторів, то ринок будівництва у 2021 році буде постійно перебувати в форс-мажорних обставинах.

Реалії такі, що поки державна влада лише імітує державність — позитивних зрушень від неї чекати не варто. У зв'язку з цим, в Україні компанії знаходяться в постійній боротьбі, але не один з одним, а в боротьбі за збереження реалізованих ними проєктів від захоплення або вторгнення шахрайських груп, організованих окремо взятої, дуже численною групою державних службовців і чиновників, тобто бізнес конкурує з шахраями, і борючись за збереження держави проти державних зловживань — і це парадокс.

Що потрібно для позитивних зрушень?

Однозначно — посилення ст. 206 ККУ «Блокування законній господарській діяльності підприємства», віднісши її до особливо тяжких злочинів і прирівняти її до економічних диверсій проти України. Це послужило б неминучості покарання для винних чиновників усіх гілок влади.

Щодо вартості квадратного метра, то оскільки собівартість виросла до 12%, ціна продажу буде рости відповідно. Очікуване зростання ціни у 2021 році залежатиме від попиту, інфляції та зростання цін на енергоресурси. В цілому, динаміка зміни ціни квадратного метра по Україні становить + 10-20% в рік.

Що ж потрібно робити, щоб не просто вистояти у 2021, а й показати результат? Відповідь проста — забудовники просто зобов'язані адаптуватися до нових умов роботи, вистояти, які не зупинивши будівництво об'єктів при можливому зниженні темпів будівництва.

Але перед усім, хотілося б побачити участь держави в поліпшенні умов в освітній та медичній сфері, створенні нових робочих місць у всіх галузях. Тоді буде і попит на квадратні метри, а, значить, будівництво буде затребуваним і економічно вигідним.

Схожі матеріали:
👁 364
Категорія: Прес-реліз
Теги: Osnova Group, багатоквартирні будинки, будівництво, генплан




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ