Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


03.10.2022

Профілактика раку молочних залоз


Рак молочної залози – це проблема номер один, найчастіша форма раку в світі


УЗД молочної залози

Жовтень – місяць обізнаності про рак молочних залоз

Рак молочної залози – це проблема номер один, найчастіша форма раку в світі. Саме це захворювання є основною причиною смертності серед онкології. Діагностування раку грудної залози невпинно зростає серед населення кожен рік на 2-3 %! Через недостатню обізнаність, раком молочної залози оточує багато міфів та помилок.

ЩО ТАКЕ РАК МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ?

Рак молочної залози виникає, коли клітини в тканинах молочної залози змінюються і продовжують розмножуватися. Ракова клітина – це атипова клітина, що відрізняється швидкістю поділу. Ці аномальні клітини накопичуються разом і утворюють пухлину.

РИЗИКИ ТА ПРИЧИНИ ВИНИКНЕННЯ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Насправді причин виникнення раку грудної залози є досить багато. Вони поділяються на зовнішні ризики – вплив середовища, радіації, тип харчування тощо, і внутрішні – тривале і неконтрольоване вживання гормональних препаратів, відсутність вагітності і лактації, супутні гормональні захворювання (діабет, хвороби щитовидної залози), опромінення, наявність доброякісних утворів (фіброаденома, внутрішньопротокова папілома, котрі з часом можуть малігнізуватися,тобто переродитись у злоякісні форми, хоча це буває дуже рідко 1-2 %). І,звичайно,не варто забувати про спадковий фактор. Він є чи не першим або єдиним із важливих ризиків появи злоякісних утворень.

Симптоми раку молочної залози:
  • Зміна розміру або форми грудей.
  • Поява утвору чи ущільнення в грудях або під пахвою болем або без нього.
  • Втягнення соска або його деформація.
  • Виділення з соска залитої кров’ю або прозорої рідини.
  • «Перевернутий» сосок.
  • Рани на сосках, що не загоюються.
  • Лущення шкіри грудей або нові складки.
  • Набряки, потовщення або усадка спостерігаються особливо на одній з грудей.

Чому важливий регулярний скринінг на рак молочної залози?

Немає ранніх попереджувальних ознак раку молочної залози, що робить дуже важливим регулярне проходження скринінгових тестів. Скринінгові тести оцінюють стан здорової людини, яка не має симптомів або ознак раку. Кожна жінка повинна розуміти, що навіть якщо у неї з'явилося ущільнення в грудях, воно довгий час може не мати значних розмірів. До того моменту, поки новоутвір молочної залози не стає помітним, це буде друга або й більш пізня стадія раку.

Клінічне обстеження молочної залози та мамографія – два основні скринінгові тести на рак молочної залози. Мамографія – це золотий стандарт обстеження у жінок після 40 років. Його чутливість – 87%.

Отримання скринінгових тестів через рівні проміжки часу може допомогти у ранньому виявленні раку молочної залози, що в свою чергу запобігає погіршенню стану. Чим вищий ризик захворювання, тим важливіше регулярне проведення тестів.

ДІАГНОСТИКА РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Коли під час обстеження у жінки виявляють будь-які відхилення від норми у молочній залозі, лікарі рекомендують пройти будь-який із наступних діагностичних тестів для подальшої оцінки захворювання й оцінки стану організму.

Обстеження молочної залози: фізичний огляд у мамолога, під час якого лікар перевіряє груди та лімфатичні вузли, пахви, щоб з’ясувати наявність ущільнень або інших відхилень, якщо такі є.

Мамографія: є найбільш часто використовуваним рентгенографічним дослідженням молочної залози за допомогою мамографа, який виявляє відхилення в тканинах грудей. Мамографію рекомендовано проводити від 35 років.

УЗД молочної залози: використовує звукові хвилі для створення зображень внутрішніх структур молочної залози. Цей тип діагностики може бачити рідинні структури або м’якотканинні елементи. Він не виступає конкурентним методом обстеження, а, навпаки, є додатковим і більше показаний жінкам до 40 років . Хоча даний вид діагностики є базовим для допомоги в проведенні біопсій для більшої точності.

Біопсія: процедура, під час якої відбирають зразок клітин молочної залози із підозрілої ділянки та перевіряють, чи є клітини раковими, чи ні. Він також визначає типи клітин, які беруть участь у раку молочної залози, що впливає на варіанти лікування. Біопсія часто розглядається як певний спосіб діагностики раку молочної залози.

МРТ молочної залози: робить декілька зображень внутрішніх структур молочної залози. Воно створює детальні зображення за допомогою потужних магнітних полів, радіохвиль та комп’ютера. Ці зображення допомагають оцінити ступінь раку молочної залози або відхилення, виявлені при мамографії. МРТ молочної залози часто використовується для скринінгу жінок, які мають високий ризик розвитку раку грудей, і тих, у кого результат біопсії позитивний.

РАК - НЕ ВИРОК. ПОКАЗНИК ОДУЖАННЯ ПІСЛЯ РАКУ

Рівень одужання у пацієнтів, у яких діагностовано рак молочної залози варіюється залежно від стадії раку на момент постановки діагнозу. Це також залежить від лікування та того, наскільки добре реагує організм пацієнта під час його прийому. Однак шанси на виживання, як правило, зменшуються із зростанням стадії раку. Наприклад, люди, яким діагностовано рак молочної залози на стадії 0 або 1, матимуть вищі шанси на одужання порівняно з тими, у кого ця хвороба була діагностована на більш пізніх стадіях, таких як стадія III або IV. Крім того, показники одужання також варіюються залежно від типу раку молочної залози, який було діагностовано. Отже, чим раніше виявлення, тим більше шансів на повне одужання.

ФАКТОРИ РИЗИКУ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Усвідомлення ризиків раку молочної залози допомагає запобігти деяким з них і певною мірою захищатись від хвороби. Нижче наведено деякі фактори ризику раку молочної залози:

Вік: ризик раку молочної залози зростає у міру дорослішання.

Сімейний анамнез: Люди, у яких є близький кровний родич, хворий на рак молочної залози, збільшує ризик появи захворювання.

Менструація: Початок менструацій до 12 років може збільшити ризик раку молочної залози. Подібним чином жінки, у яких менопауза починається на більш зрілій стадії, частіше хворіють на рак молочної залози.

Вага: жінки з надмірною вагою мають більший ризик розвитку раку молочної залози. Це може бути пов’язано з жировими клітинами, які відповідають за вироблення та підвищення рівня естрогену після менопаузи. Крім того, надмірна вага збільшує рівень інсуліну в крові, що може вплинути на ризик раку молочної залози.

Вживання алкоголю: ризик раку молочної залози зростає із споживанням алкоголю. Жінки, які випивають два або більше алкогольних напоїв на день, мають багато ризиків розвитку раку молочної залози.

ПРОФІЛАКТИКА РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ

Хоча не можна повністю запобігти появу захворювання, шанси на розвиток раку молочної залози можуть бути зменшені шляхом певних змін у здоровому способі життя.

Деякі з них включають:
  • Підтримуйте здорову вагу
  • Обмежте споживання алкоголю
  • Виберіть грудне вигодовування дитини
  • Обмежте гормональну терапію в постменопаузі
  • Майте збалансовану дієту
  • Проходьте регулярні скринінгові тести на рак молочної залози та клінічні обстеження у профільних спеціалістів
Запорука міцного здоров’я - вчасно проходити всі регулярні обстеження та дбати про свій організм.

Галина Гулак,  лікар-гінеколог  дитячого та підліткового віку дитячого поліклінічного відділення №2 КП «Дитяча міська клінічна лікарня Полтавської міської ради»

Схожі матеріали:
👁 397
Категорія: Зверніть увагу!
Теги: рак, МРТ молочної залози, УЗД молочної залози




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ