Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


11.02.2016

Телефонні шахраї використовують у своїх махінаціях таксистів


Телефонні та інтернет-шахраї придумують нові способи, як ошукати полтавців


Телефонні шахраї використовують у своїх махінаціях таксистівТелефонні та інтернет-шахраї придумують нові способи, як ошукати полтавців, а іноді використовують у своїх махінація працівників служби таксі. Про це повідомив заступник начальника Слобожанського управління кібер-поліції Денис Гармаш.

“Часто телефонні та інтернет-шахраї, які намагаються обдурити жителів Полтавщини, самі мешкають у інших регіонах України — таких випадків близько 90% від загальної кількості. Це часто навіть люди, що перебувають у місцях позбавлення волі. Злочинці телефонують жертві, представляються її родичем, який потрапив у біду (знаходиться у міліції, лікарні, потрапив у ДТП і т.д), і якому терміново потрібні кошти. Дзвінки роблять вночі, щоб людина не встигла розібратися у ситуації та розгубилась.

Шахраї домовляються про передачу коштів, які нібито можуть врятувати когось з біди, і часто так траплялось, що за грошима приїжджали таксисти. Водії, як правило, не знали, що вони опинилися учасниками схеми аферистів, а дізнаються вже згодом, коли забирають у жертви кошти. Їм телефонують, говорять номер рахунку, куди треба скинути суму, а самим же таксистам обіцяють „грошову винагороду“, як правило — не більше 200 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Гребінківщині зареєстровано ГО "Об'єднання рибалок Гребінківщини"

Ми знаємо про це і проводимо роз’яснювальну роботу і серед працівників служб таксі. Правоохоронцями Полтавщини неодноразово були піймані такі водії. Один випадок відбувся у області — таксист з коштами звернувся до правоохоронців, та надав номер рахунку шахрая. Зловмисником виявився чоловік, що перебуває в одній з тюрем Луганщини”, — розповів Д.Гармаш.

Також кібер-поліція Полтавщини застерігає і від іншого типу шахрайства — зняття коштів з банківських рахунків за наявності номеру картки та cv-коду.

Начальник відділу протидії кіберзлочинам в Полтавській області Олександр Кравченко застеріг полтавців від карткового шахрайства та шахрайства в сфері інтернет комерції.

“Необхідно ретельно зберігати свою особисту інформацію та не повідомляти її стороннім. Адже, знаючи ідентифікаційну інформацію (контрольне слово, номер паспорту, ідентифікаційний номер, дата народження, адреса прописки тощо), зловмисник може скористатися картковим рахунком у шахрайських цілях. Теж саме стосується і розповсюдження особистих даних у соціальних мережах.

Також через інтернет-продаж товарів та послуг шахраї можуть не лише дізнатись особисті дані людини, а й просто обманути її, продавши речі, що не відповідають дійсності. Тож рекомендуємо ставити під сумнів надто привабливі пропозиції і ретельно перевіряти того, з ким плануєте співпрацювати через купівлю чи продаж у інтернеті”, — додав О.Кравченко.

Починаючи з листопада 2015 року на території області зафіксовано 259 фактів по лінії кіберзлочинності, з яких третина надійшла через цілодобовий електронний портал кібер-поліції.

Схожі матеріали:
👁 1067
Категорія: Актуально
Теги: телефон, шахраї, полтавці




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ