Архів новин    Актуально    Шкільний екран    Зверніть увагу!    Соціальний захист     Гребінківська ОТГ    Лубенська РДА    Прес-реліз    Технології    Новини Полтавщини TV   


22.07.2018

Жителям Полтавщини фахівці роз’яснили, як не помилитися, купуючи мед


Зрілий і натуральний мед при обертанні ложки не стікає, а прилипає до неї


Жителям Полтавщини фахівці роз’яснили, як не помилитися, купуючи медФахівці Полтавського регіонального науково-технічного центру стандартизації, метрології та сертифікації дали кілька порад, які стануть у нагоді під час вибору меду на ринку

На Полтавщині у розпалі сезон заготівлі меду. На жаль, серед його виробників ще зустрічаються такі, що заради збільшення прибутків вдаються до хитрощів. На жаль, лише за зовнішнім виглядом та смаком стовідсотково визначити якість меду неможливо. Такий висновок можна зробити лише провівши відповідні лабораторні випробування.

У Полтавському регіональному науково-технічному центрі стандартизації, метрології та сертифікації розповіли, як не помилитися, купуючи мед. Фахівці центру дали кілька порад, які стануть у нагоді під час вибору цього продукту на ринку.

Найбільш розповсюдженими способами фальсифікації є додавання до натурального меду цукрового сиропу або активна годівля бджіл сиропом. Інколи підгодовувати бджіл просто необхідно через відсутність кормових запасів, проведення профілактичних і лікувальних обробок, стимуляцію розвитку бджолиних родин тощо. Але це, звісно, негативно відображається на якості меду — в ньому значно нижчі показники вмісту білкових речовин, мінеральних солей та вітамінів. Такий мед має слабко виражений аромат та дуже солодкий смак.

Щоб не придбати цукрову підробку, під час купівлі меду фахівці радять споживачам звернути увагу на те, що натуральний мед у роті тане, а не розчиняється як цукор; має тонкий, добре виражений, дещо специфічний, інколи навіть гіркуватий (для окремих видів рослин) смак і приємний аромат. Смак меду ми відчуваємо не кінчиком язика, а його коренем, тож, якщо ви відразу відчули солодке – це цукор. До того ж справжній мед, особливо темні сорти, «дере» горло.

За консистенцією мед після відкачки густий, сироподібний. Він може зберігатися в такому стані 1-2 місяці, після чого густіє та кристалізується, перетворюючись на кашоподібну чи навіть щільну тверду масу. Тому взимку краще не шукати у продажу рідкий мед, це буде або його фальсифікат, або продукт, який вже піддавали нагріванню, а отже, він втратив усі свої цілющі якості.

Натуральний мед важкий – 1 літр має важити не менше 1,4 кг. На його поверхні не має бути жодних пухирців, що випливають зсередини. У протилежному випадку йдеться про продукт, що забродив через надмірну кількість вологи.

Зрілий і натуральний мед при обертанні ложки не стікає, а прилипає до неї і повільно тягнеться довгим ниткоподібним струменем. Потрапивши на папір, крапля меду не намочить його, а залишиться пружною.

Якщо капнути на мед в ложці оцтом, шипіння видасть наявність у ньому крейди, а крапля йоду забарвить продукт із крохмалем чи борошном в синій колір.

Ще досить часто підробку вкривають шаром натурального меду, виявити це, доки верхній шар не буде з’їдено, неможливо.

«Справжність» меду підтвердять протоколи випробувань. Вичерпну ж відповідь, натуральний чи фальсифікований даний мед, можуть дати лише у спеціально оснащеній лабораторії.

Зокрема, хімічний аналіз меду роблять у Науково-дослідному випробувальному центрі харчової продукції ДП «Полтавастандартметрологія». Застосування газорідинної та високоефективної рідинної хроматографії дозволяє визначити увесь спектр цукрів, завдяки чому визначається не лише якість меду, але і його походження (квітковий, гречаний, липовий тощо).

Окрім цього, у випробувальному центрі визначають кислотність меду, а також діастазну активність та вміст гідрометилфурфурола. Це дозволяє виявити підробку та встановити, чи піддавали цей продукт нагріванню, яке негативно впливає на його цілющі властивості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Липовий мед: користь і шкода

Якщо ви шукаєте натуральний мед і не хочете ризикувати, то слід поцікавитися у продавця наявністю сертифікату відповідності. Перед тим, як отримати цей документ, продукт має пройти низку серйозних випробувань. І хоча мед не підлягає обов’язковій сертифікації, сумлінні виробники, виводячи свій товар на споживчий ринок, здійснюють необхідні випробування. Тобто засвідчують безпечність та якість меду сертифікатом відповідності, який пред’являють споживачеві за його першою вимогою.

Час від часу аналіз меду роблять і лабораторії, що діють при ринках. Однак така вибірковість не дозволяє скласти повну картину якості меду. Можливо, саме тому у споживачів часто виникають претензії до продукції, купленої на ринку. А лише за смаковими відчуттями придбати якісний мед можна, на жаль, далеко не завжди. Тож найраціональніше спершу придбати невелику кількість цілющої смакоти та переконатися у її якості.

ДП «Полтавастандартметрологія»


Схожі матеріали:
👁 840
Категорія: Прес-реліз
Теги: зрілий мед, мед, натуральний мед




Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

СВІЖІ ПУБЛІКАЦІЇ